HC Stadion Vrchlabí – Reportáž ze zápasu: Vrchlabí - HC Benátky 3:2sn
Zápasy

Benátky podlehly až po nájezdech

08.01.2011
Jana Poskerová
Rychlý hokej, šance na obou stranách, relativně dost trestných minut, včetně osobního trestu pro domácího Kubeše, tři body pro Vrtka, opuštění branky benátským Stejskal po druhém gólu a úplný zvrat utkání. To všechno bylo k vidění v dnešním utkání HC Vrchlabí proti HC Benátkám nad Jizerou. Po bezbrankové první třetině se jako první dostali do vedení domácí hráči, kteří svůj náskok následně ve třetí třetině ještě potvrdili, jenže v poslední desetiminutovce se hosté vzpamatovali a dvěma rychlými brankami poslali zápas do prodloužení. Tady ovšem nedokázali využít ani dvě přesilové hry, které jim Vrchlabí nabídlo a šlo se na samostatné nájezdy. Skořepa s Kopicem však Koutského nepřekonali, zato Bezouška s Vrtkem byli úspěšní. Výhru si tedy po velmi vyrovnaném zápase připsalo Vrchlabí.
34.kolo, sobota 8.1.2011, 18:00
Vrchlabí
3:2sn
HC Benátky
Koutský - Drábek V., Matějíček, Duben, Pácal, Zukal, Chaloupka, Poskočil, Hanzl - Hubáček, Kříž, Látal, Vrtek, Bezouška, Drábek J., Tvrdek, Urban, Kubeš, Filip, Bláha. Trenér: Řeháček.
Stejskal (Nedvídek) - Kolmann, Bendík, Tondr, Vála, Ulrych, Štich, Kajínek - Hudíček, Kopic, Liška, Urban, Pabiška, Klimt, Skořepa, Jech, Krejčík, Nevyhoštěný. Trenér: Černý.
Třetiny: 0:0, 1:0, 2:2  Branky a nahrávky: 28. Vrtek (Chaloupka, Hubáček), 48. Matějíček (Vrtek), Bezouška - 54. Kolmann (Klimt), 57. Urban (Krejčík, Klimt). Rozhodčí: Zubzanda, Čížek, Padevět . Vyloučení: 10:8 . Využití: 1:0 Diváci: 1283. Průběh utkání:,:0,1:0,1:2 .  
Ve značně okleštěné sestavě bez obvyklých libereckých posil se představily Benátky na vrchlabském ledu. V předzápasovém tréninku se navíc nepříjemně zranil v obličeji Petr Kica, znamenalo to, že dnešní zápas náš celek odehrál na tři pětky. Mužstvo se však semklo a velkou bojovností a nasazením odehrálo celý mač se ctí a do poslední chvíle sahalo i po vítězství.

Úvodní část hry přinesla urputný a vyrovnaný hokej, v němž obrany dominovaly nad útoky. Do první větší šance se dostal v páté minutě domácí Látal, který po souhře s Křížem jel sám na Stejskala, ale ten jeho blafák zneškodnil. Hosté kontrovali nebezpečným atakem dvojice Pabiška – Urban, když na nahrávku prvně jmenovaného Urban jen těsně nedosáhl. Koutský se zapotil také po jedovaté ráně Nevyhoštěného ze třinácté minuty. Po vyloučení Chaloupky, jenž nedovoleně zastavil v samostatné nájezdu ujíždějícího Pabišku, a následném faulu Tvrdka měli hosté půlminutovou dvojnásobnou přesilovku, kterou však nevyužili. Nerozhodný stav po první třetině byl spravedlivý, svědčí o tom i poměr střel 14:14.

Druhá třetina začala velkou šancí domácího forvarda Jakuba Drábka, který ale nedokázal usměrnit do branky Stejskalem vyražený kotouč. Jak se má hrát dvojnásobná přesilovka ukázali domácí hostům v polovině druhé části hry při vyloučení Pabišky a Šticha. Gól sice nepadl po nějaké vypracované akci, ale byl výsledkem tlaku do branky, kdy se puk patrně odrazil od brusle některého hráče k Vladislavu Vrtkovi a ten ho dokázal zamést do branky – 1:0! V těchto fázích zápasu se dost vylučovalo, ale oba týmy se už nedokázaly gólově prosadit, i když nebezpečná byla zejména Urbanova teč Štichovy střely. Nepříjemný moment prožili diváci, ale zejména hostující bek Ulrych v závěru třetiny, když nekoordinovaně narazil hlavou do mantinelu. Po chvíli se však naštěstí zvedl a za potlesku diváků odjel po svých na střídačku.

I do třetí třetí třetiny vstoupilo Vrchlabí náporem, Stejskal likvidoval střely Matějíčka i nájezd Tvrdka. Za svou aktivitu byli také domácí odměněni ve 48. minutě zvýšením svého náskoku, od modré pálil znovu Jiří Matějíček a prostřeli vše, co mu stálo v cestě – 2:0! Hostující kouč Milan Černý odpověděl nečekaným tahem, když vyměnil patrně psychicky rozhozeného Stejskala, který jinak chytal dobře, jeho kolegou Michalem Nedvídkem. Pokud tímto krokem chtěl dát impuls svému týmu, je třeba říct, že se mu to opravdu povedlo. Nedvídek se hned předvedl zneškodněním sóla Hubáčka a pak se konečně dostali ke slovu i hosté, když Petr Kolmann úspěšnou střelou v 54. minutě zdramatizoval zápas a nastartoval závěrečný nápor hostů – 1:2! Domácí nejednou jako by nevěděli, co mají hrát a o tři minuty později srovnal skóre Tomáš Urban, když dorazil do sítě Krejčíkovu střelu – 2:2! Zápas tak dospěl do prodloužení.

V něm Benátky pohrdly dvěma přesilovkami, asi tak urazili štěstěnu a ta se od Benáteckých odvrátila v samostatných nájezdech, v nichž Skořepa ani Kopic nedokázali překonat Koutského, kdežto Bezouška s Vrtkem své nájezdy proměnili. Rozdílový bod proto ukořistili šťastnější domácí hráči.

Ohlasy trenérů

Luděk Škaloud, HC Benátky nad Jizerou: Utkání mělo náboj, bylo rychlé, pěkné. V našich vzájemných zápasech nepadá tolik gólů, ale hra byla dobrá. Vývoj situace pro nás nebyl jednoduchý, zvlášť, když se soupeř dostal do dvoubrankového vedení. Obě mužstva byla dobrá v obraně. Povedla se nám kontaktní a vyrovnávací branka. Za bod jsme rádi. To, že jsme nevyužili přesilovku v prodloužení je druhá věc a nájezdy, to je zase něco jiného.

Radek Svoboda, HC Vrchlabí: Jako každý domácí zápas drama až do konce. Hodně jsme hráli v oslabení, ale výkon nebyl špatný. Vedli jsme 2:0, nakonec jsme se báli o výsledek. Naštěstí Koutský skvěle zachytal a snad se nám konečně probudili střelci.