HC Stadion Vrchlabí – Na slovíčko s Tomášem Kautem
Rozhovory

Na slovíčko s Tomášem Kautem

26.11.2021
Lucie Horčičková

Tomáš Kaut je dvaatřicetiletý útočník s bohatými zkušenostmi, který pochází ze Žďáru nad Sázavou. Ještě v loňské sezóně oblékal dres soupeře z Prostějova.

Jak bys zatím zhodnotil své působení ve Vrchlabí?
Určitě jsem byl spokojenější s výkony ze začátku sezóny. Snad se k nim zase vrátím.

Jak hodnotíš vaše dosavadní výkony?
Poslední zápasy byly špatné, spolu s nimi byl ještě špatný výkon v Sokolově…Jinak si myslím, že jsme hráli tak, jak bychom chtěli, ale samozřejmě tomu chybějí góly.

Jak bys s odstupem času zhodnotil nepovedené utkání v Jihlavě?
Musím říct, že po prvních minutách jsem si myslel, že to bude takový play-off zápas, ale pak se to jednoznačně překlopilo k Jihlavě. Takový zápas asi nikdo z nás dlouho nehrál a doufám, že ani nebude. Teď už se z toho můžeme jenom poučit. Samozřejmě nás to hodně mrzelo i kvůli fanouškům, kterých tam bylo opravdu hodně.

Po zranění kapitána Tomáše Linharta připadla jeho role tobě. Jak jsi s rolí kapitána spokojený?
Hlavně se všichni těšíme až se Linhy vrátí. A jinak si myslím, že se všichni snažíme, aby všechno fungovalo. Jak na ledě, tak i mimo něj.

V sobotu vás čeká daleká cesta do Ostravy, kdy narazíte na Porubu. Připravovali jste se nějak speciálně na tohoto soupeře, který měl před sezonou ty nejvyšší ambice?
Sezóna je ve fázi, kdy už se týmy znají a budou rozhodovat detaily. Bude jedno, proti komu se bude hrát, každý už pojede na maximum. Takže každý zápas a každý bod budou důležitý. Věřím, že podle toho k tomu budeme přistupovat.

V letošní sezoně jsi již nastoupil proti svému bývalému týmu z Prostějova, kde jsi byl minulý rok kapitánem a tým jsi dotáhl až do předkola play-off. Jsi s někým z týmu ještě v kontaktu?
S klukama si občas napíšeme nebo zavoláme. Hodně se to tam vyměnilo, ale v kontaktu jsme docela zůstali, což je fajn. Říkám jim, ať se jim daří, ale samozřejmě ne proti nám. :-)

Před tím jsi ještě působil tři sezony na Kladně v jednom týmu s Jaromírem Jágrem a také Tomášem Plekancem. Jaké to bylo hrát s takovými ikonami?
Jsem moc rád, že jsem je mohl poznat. Určitě jsem se snažil co nejvíc věcí pochytit a okoukat, akorát to asi není moc vidět. :-)

Jak se ti líbí život ve Vrchlabí? A jak tady trávíš volný čas?
Líbí se mi tady moc. Pocházím taky z menšího města, takže jsem na to zvyklý a tady je super, že je to kousek do přírody. Takže to je hezký i pro ten volný čas.

Blíží se svátek hokeje Winter Hockey Games, který se má odehrát 10. 12. ve Špindlerově Mlýně. Pro mnoho kluků to bude zatím vrchol jejich kariéry. Jak se na tohle utkání pod širým nebem těšíš?
Těším se moc! Je to něco výjimečného. Snad to vyjde tak, jak bychom si všichni přáli - vítězství a co nejvíce fanoušků.

Autor otázek k rozhovoru: Jan Přikryl