HC Stadion Vrchlabí – Na slovíčko! Jiří Jakubec a Petr Hlaváč poskytli pár vět před blížící se sezónou
Rozhovory

Na slovíčko! Jiří Jakubec a Petr Hlaváč poskytli pár vět před blížící se sezónou

10.09.2017
Alan Šrámek

Sezóna se kvapem blíží a ve Vrchlabí začíná být opět rušno. Vrchlabský hokejový klub dolaďuje poslední detaily před novou sezónou, která je za dveřmi. Co je nového v klubu, či kdo posílil náš klub, se dozvíte v tomto článku, ve kterém se o dění HC Stadion Vrchlabí rozpovídal sportovní manažer a jednatel v jedné osobě, Jiří Jakubec a hlavní trenér "A" týmu Petr Hlaváč.

Fanoušci jsou před novou sezónou, která je již za dveřmi, netrpěliví a plni očekávání. Můžete nám ještě jednou lehce představit nové tváře ve vrchlabském dresu?


JJ: I přestože zůstala kostra týmu zachována z loňské sezóny, tak nových tváří se nakonec v našem týmu pár objeví. Nejvíce pochopitelně v obranných řadách. Pokusím se je stručně představit. Lukáš Abrahám - odchovanec Jablonce, který nás kontaktoval na začátku letošní sezóny. Je to kluk v ideálním věku (29 let), který má s touto soutěží bohaté zkušenosti. Měl by být oporou naší defenzívy a myslím, že to v přípravě potvrzoval. Ján Niko - další obránce s velikými zkušenostmi - má odehráno 250 zápasů ve WSM lize. Honza čekal do poslední chvíle na angažmá ve vyšší soutěži, ale dle mého doplatil na uzavření WSM ligy. Řada klubů angažovala mladé hráče a tak Honza skončil u nás. K angažmá u nás přistupuje maximálně zodpovědně a měl by být jedním z lídrů zadních řad, zejména v přesilových hrách. David Pojkar - velice zkušený obránce, který by svým přehledem a zkušenostmi měl "zaučovat" naše mladé obránce. Štěpán Havránek - další obránce, mladý kluk (ročník 1997) z Hradce Králové. S Hradcem Králové dlouhodobě spolupracujeme na mnoha úrovních a tak jsme se domluvili i na střídavých startech tohoto hráče. Štěpán absolvoval celou přípravu v Litoměřicích a u nás zatím stihl odehrát pouze jediný zápas ve Dvoře, kde s Pojkym vypadal velice nadějně. Uvidíme, jak moc nám ho bude Hradec uvolňovat, ale prostor určitě dostane. Michal Pšurný - jediné nové jméno do útoku, velice zkušený borec, který se k nám přistěhoval ze Zlína. Původně chtěl především trénovat děti, ale nebylo těžké ho přemluvit, aby si tu zahrál.


V prvním přátelském utkání v Trutnově se navíc v brankovišti Vrchlabí představil také slovinský gólman Kristan Šenk, který v půlce utkání střídal Jakuba Jelínka a nevedl si vůbec špatně. Budeme tohoto gólmana potkávat v dresu Stadionu i v blížící se sezóně druhé ligy?


PH: Od začátku sezóny je zraněný Martin Abrahám a tak jsme na první zápas měli potíže s obsazením gólmanského postu. Kristan Šenk byl ve Vrchlabí na soustředění s Triglavem a chodil s námi trénovat. My ho požádali, jestli by nám nepomohl, protože Jakub Sobotka byl pracovně zaneprázdněn. Kristan podal velmi dobrý výkon,ale dál bude působit ve Slovinsku.


JJ: Jak říká Petr, byla to spíše náhoda a Kristana v naší bráně určitě neuvidíme.


Do kádru se vám podařilo získat dva zkušené hráče a to Davida Pojkara a Michala Pšurného. Co si konkrétně od těchto dvou hráčů slibujete? Svými zkušenostmi by měli být jedni z nejlepších v celé druhé lize…


PH: Od Davida si slibujeme, že vedle něj v obraně bude nastupovat někdo mladý a on ho bude zaučovat. Samozřejmě to bude klíčový obránce do přesilovky. Od Michala očekávám, že bude dalším dvaceti gólovým útočníkem.


JJ: Já mohu Petrova slova potvrdit a ještě bych rád dodal, že na papíře ta jména a celkově sestava vypadá velice zajímavě. Důležité ale bude to přetavit z papíru na kvalitní výkony na ledě a v tom by hodně měli pomoci tito zkušení borci. V každém případě si myslím, že zaděláno máme dobře.


Po zkušených hráčích tu máme také ty mladé. S kterými mladými hráči se letos počítá, že by se mohli zapojit do druholigového dění a sezónu odehrát převážně pod křídly právě Petra Hlaváče?


PH: Jsou to útočníci Krsek, Kerekanič, Mach, Tomáš Šlaicher a obránce Erban. Michal Chleborád je taky mladý, ale už byl stálý člen týmu v loňské sezóně.


JJ: Tito hráči určitě dostanou prostor a bude na nich, jak se s tím popasují. V přípravě určitě dokázali, že si své místo v týmu zaslouží.


Změna proběhla také v realizačním týmu, když Petra Fialu na postu asistenta trenéra vystřídal Radek Svoboda. Jaké kroky k tomu vedly?


JJ: Petr již delší dobu avizoval, že se svým synem hodlá přestoupit do klubu s extraligovým zázemím. Odešel do Mladé Boleslavi a myslím, že tam bude pokračovat i ve své trenérské kariéře. Přeji mu tímto hodně štěstí. Moje volba tak padla na Petra Srnského. Je velice organizačně schopný, zná detailně veškeré naše "mladé pušky" a za sebe musím říct, že do týmu zapadl skvěle. Navíc je to taky Petr, takže si kluci nemusí zvykat na nové jméno. Já doufám, že toto trenérské složení Petr Hlaváč, Petr Srnský a Radek Svoboda nám tu nějaký pátek vydrží.


Přípravu na ledě začínali naši hokejisté jako jedni z posledních. Nebude to na začátku sezóny nevýhoda pro naše mužstvo?


PH: Začínali jsme 14.8 a na můj vkus to bylo ještě příliš brzy. My jsme měli útok složený už v květnu, gólmany také, jen se čekalo na nějaká jména do obrany. Nepotřebovali jsme dělat try-out kemp. Navíc je léto a to se má trávit u vody a ne na zimním stadiónu. Věřím, že dobrému hráči stačí 14 dní na to, aby se dostal do formy a my tu máme jen dobré hráče.


JJ: V tomhle musím Petra trochu krotit, protože jinak bychom začínali 1.9. Jinak já jsem s přípravou spokojený, splnila přesně to, co jsme od toho očekávali. Jedinou opravdu černou kaňkou je zranění Michala Procházky, ale dle informací léčba probíhá úspěšně a já věřím, že se k nám připojí ještě na podzim. Je jasné, že na začátku si to bude všechno ještě trochu sedat, ale to je každý rok.


Výsledkově se příprava jeví jako povedená, ovšem je to pouze příprava. Splnila přípravná utkání to, co jste od nich očekávali? Naopak na čem se bude muset ještě zapracovat?


PH: Samozřejmě je lepší, když v přípravě vyhráváte, než aby to bylo naopak, ale ve finále to vůbec nic neznamená. Jako hráč jsem neměl přátelská utkání rád a nemám je rád ani jako trenér. Jsou dobré jen pro mladé kluky. Staršímu hráči to nedá vůbec nic, jen se může zranit. Na čem musíme zapracovat víme a to si nechám pro sebe.


JJ: Výsledky těchto zápasů pro nás nejsou důležité. Za sebe chci ještě poznamenat, že příští sezóna je sice daleko, ale chtěl bych sehnat malinko atraktivnější seznam přípravných zápasů.


V prvním kole čeká na Vrchlabí nováček ze Dvora Králové nad Labem. Ten loni opanoval krajskou ligu i baráž. Letos se mu ovšem v přípravě na druhou ligu nedaří, především v koncovce. Liga je jiná soutěž a navíc to bude derby. Jak si myslíte, že bude utkání probíhat? Pravděpodobně to nebude tak jednoduché jako v přípravě, kdy Stadion zvítězil na ledě Dvora 6:0.


PH: Začnu otřepanou frází "každé utkání začíná stavem 0:0". Je jedno kolik jsme se Dvorem hráli v přípravě. Bude to první kolo a to bývá někdy dost nervózní. My však věříme v naši zkušenost, obrovskou podporu diváků a v to, že tři body zůstanou doma.


JJ: Dvůr jsme si jako soupeře ve druhé lize moc přáli a tak se také moc těšíme na tento zápas. Hokejově nás bude čekat bojovný soupeř a my se mu budeme muset v bojovnosti vyrovnat. Je všem jasné, že nás čeká úplně jiné utkání ,než v přáteláku. Co se týká diváků, tak věřím, že i když je to úplný začátek sezóny, tak přijde hojná návštěva a pro ni máme připravenou zajímavou šou.


Rivalita bude jistě znát jak na ledě, tak v hledišti, ale jak je to u Vás? Dvůr Králové trénuje Ivan Houda, který je ve velkém propojen s vrchlabským hokejem. Dochází mezi vámi k nějakému „popichování“ před utkáním?


PH: Zatím k ničemu nedošlo. Ivanovi a celému Dvoru přeji, ať se jim daří, ale až od druhého kola.


JJ: Ani u mě zatím nic neproběhlo, ale panáčka před zápasem si určitě dáme.


Řada týmů před letošní sezónou posílila, koho řadíte před vypuknutím soutěže k největším favoritům v naší skupině?


PH: Jednoznačně největší favorit nejen naší skupiny, ale i celé druhé ligy je Jablonec. Myslím si, že kdyby v loňské sezóně neměli smůlu na zranění, tak už byli ve WSM lize. My se pokusíme jako každý rok vyhrát naši skupinu a v play-off dojít co nejdál.


JJ: Já myslím, že favoriti budou tradiční - Jablonec, Kobra, my. Letos to navíc vypadá, že nebude žádný vyloženě slabý soupeř. S uzavřením WSM ligy přišlo do druhé ligy spousta zajímavých jmen a tak si myslím, že bude k vidění kvalitnější soutěž než vloni.


V den utkání se Dvorem bude spuštěn nový web Vrchlabí, mají se fanoušci na co těšit? Bude utkání ve Vrchlabí taková velká sláva spojená s otevřením nového webu?


JJ: Ano, na začátek soutěže jsme připravili i nový web, který by měl poskytovat lepší a modernější servis pro všechny naše příznivce. A nejenom to, máme pro Vás připraveno ještě další překvapení. V každém případě by tyto derby zápasy měly být oslavou hokeje jak na ledě, tak v hledišti a k tomu potřebujeme Vás, fanoušky. Takže: Děti moje, ....


Foto: Anton Martinec