HC Stadion Vrchlabí – Hlaváč a Jakubec: Soupiska je definitivní
A Team

Hlaváč a Jakubec: Soupiska je definitivní

11.09.2016
Jana Poskerová

Složení konečné soupisky týmu trvalo letos asi nejdéle za dobu působení HC Stadion Vrchlabí. Celou letní přípravu se testovalo, zkoušelo, domlouvalo, až těsně před zahájením sezóny se došlo k definitivní sestavě. A nejen o ní, ale také o přípravě a nastupující sezóně hovoří Jiří Jakubec a Petr Hlaváč.

Příprava skončila, čeká Vás start do nové sezóny, jaká byla tedy příprava?

P.H. Zatím jsme spokojeni. Pozdější nástup na led, v polovině srpna, se sice projevil na výsledcích přípravných zápasů, ale to není až tak moc důležité. Vyzkoušeli jsme hráče v různých situacích, hlavně nové a myslím, že jsme vybrali dobře. Přípravu jsme zakončili utužením party na soustředění, teď už zbývá doladit pár detailů a můžeme začít.

J.J. Do žádného zápasu jsme z různých důvodů nedokázali nastoupit v kompletní očekávané sestavě a tak výsledky neodpovídají našemu očekávaní a ambicím. Jak již uvedl Petr, tyto výsledky pro nás nejsou důležité. Začali jsme jako již tradičně později než soupeři a hodně jsme zkoušeli.

Jaký máte názor na konečné rozlosování soutěže?

P.H. Pro mě je to obrovské zklamání. Neubude nám dlouhé cestování, naopak jsme přišli o atraktivní soupeře. Skupina je nesmírně těžká, čtyři mužstva z loňské první šestky, ale divácky je skupina neatraktivní. Přibylo navíc jedno kolo play-off hrané na čtyři vítězná utkání. Všechny zápasy se hrají stylem zápas – volno – zápas, doma – venku – doma. Mužstvo, které se dostane do baráže, může teoreticky hrát 17 utkání za 34 dní. Je to nesmysl, hlavně, že jsou v základní části volné středy.

J.J. Snažím se na toto téma dívat jinak. Byl jsem přítomen na konferenci II.ligy a snaha svazu udělat změnu k lepšímu byla oproti předchozím sezónám markantní. Bohužel nevěřím, že pro II.ligu existuje "ideální model", který uspokojí většinu účastníků. Myslím, že soutěž bude tak atraktivní, jak si ji uděláme. Kvalitních soupeřů budeme mít ve skupině dostatek a prát se o přední příčky nebude nic jednoduchého. Pokud budeme hrát dobrý, kvalitní hokej a budeme dělat dobré výsledky, tak atraktivita bude dostatečná.

Co tedy od letošní sezóny očekáváte?

P.H. Cíle jsou nejvyšší, to znamená vyhrát skupinu, začínat všechny série doma a postoupit do baráže. Pokud bychom skupinu nevyhráli a do baráže postoupili, nebudu se zlobit.

J.J. Nebudu tak konkrétní jako Petr, ale rozhodně máme kádr, který takového výsledku může dosáhnout, směřujeme k tomu všechny naše kroky.

O posilách jste se už zmínili na tiskovce, mohli byste tým nyní představit konkrétněji?

P.H. S Honzou Holečkem máme k dispozici nesmírně kvalitní a talentované hráče, za což bych chtěl strašně poděkovat Aleši Cermanovi, bez něj bychom je angažovat nemohli. Gólmani jsou stejní jako minulou sezónu. Dále máme čtyři vyrovnané útoky, myslím si, že bez toho nemůžeme v play-off uspět. Obrana bude také dobrá, ale na začátku sezóny nebude ještě kompletní. Je to nová situace, hrát, jak se říká, na čtyři pětky. Musíme hráče přesvědčit, aby odložili své osobní hokejové ego a všechen svůj um dali ve prospěch kolektivu a dodržovali pravidla, která tento systém vyžaduje. Pokud se nám to vše podaří, tak budeme těžko k poražení.

J.J. K tomuto bodu bych se rád vyjádřil podrobněji. Gólmanské trio zůstává stejné jako v loňské sezóně. Kuba Jelínek by měl být naší oporou a očekáváme od něho stejně spolehlivé výkony jako vloni. Martin Abrahám bude muset potvrdit svoje kvalitní výkony z loňské sezóny a to někdy bývá obtížné. Má naši plnou důvěru a měl by dostat minimálně podobný prostor jako minulou sezónu. Navíc máme vyjednané střídavé starty do Nové Paky, kde by měl nabírat další zápasové zkušenosti. Kuba Sobotka je naše vynikající trojka, která kluky skvěle doplňuje.
Obrana doznala zásadnějších změn a já věřím, že i zde bude dostatečná kvalita. Zásadním pilířem je pro nás Klement, o kterého jsme moc stáli, a jsme rádi, že s námi pokračuje dál. Další jména, která už znáte z loňské sezóny, jsou Honza Kadavý a Martin Matějček, který začal sezónu v Litoměřicích. Martin je bohužel ještě v disciplinárním trestu z loňské sezóny a bude moci hrát až od listopadu. Dalším hráčem, s kterým jsme se dohodli na pokračování, je Tadeáš Hejda. Ten strávil kompletní přípravu v HC Slavia Praha a vrací se až nyní. Z přípravy se bohužel vrátil s lehkým výronem v kotníku, je tedy otázkou, zda stihne začátek soutěže. Dalším známým jménem, které ovšem překvapí v sekci obránců, je Tomáš Jirků. Již na konci loňské sezóny se dohodl s trenérem, že vyzkouší působení v zadních řadách a za sebe musím říci, že v drtivé většině přípravných zápasů odehrál vynikajícím způsobem. Navíc má na hokej vystudovanou vysokou školu a neměl by to pro něho být problém. Novým jménem do obrany je Miroslav Pokorný, který má zkušenosti ze zámořských juniorských soutěží a něco málo i ze seniorských soutěží u nás. Na základě výborné spolupráce s klubem HC Benátky by u nás měl odehrát velkou porci zápasů i Tomáš Tržický, který u nás má střídavé starty a odehrál s námi již tři přípravné zápasy. Přípravu s námi slušně absolvovali i naši odchovanci Jirka Erban a Michal Chleborád, se kterými také počítáme, dostanou příležitost si zahrát. Ještě jednáme o nějakých střídavých startech juniorů z Mountfieldu HK pro případ, že by nám někdo ze sestavy vypadl.
Útok by měl mít letos mimořádnou kvalitu. Za stálice v naší sestavě považuji jména - Martin Filip, Tomáš Bláha, Tomáš Šťastný, Tomáš Oppelt, Patrik Urban. Z loňska setrvají v sestavě Jirka Šimoníček, Patrik Maďar i Michal Procházka, který sehrál přípravné zápasy v parádní fazóně.
Teď nová jména: Dominik Novák - neúnavný bojovník s výrazným plnovousem. Typ hráče, který nám tady chyběl. Martin Čurda - velice šikovný hokejista s výbornou koncovkou. Daniel Svoboda - vrchlabský odchovanec a výborný bruslař. Daniel Miškovský - liberecký odchovanec a výborný hokejista s mnoha zkušenostmi z I.ligy Dále počítáme s Radkem Krskem, který bude zařazován do sestavy a má vyřízené střídavé starty do krajské ligy.

Trenér mluvil o dočasných potížích s obranou, co to znamená?

J.J. Jak již uvedl, tak na začátku soutěže nemůže nastoupit Matějček a možná ho nestihne ani Hejda. Navíc se hráči obrany zapojovali postupně tak, jak se nám dařilo sjednávat jejich angažmá ve Vrchlabí. Na začátku to může v obraně trochu skřípat, ale vše by se mělo postupně zlepšovat.

Soupiska je tedy definitivní?

Ještě je jedno jméno, které připadá do úvahy a to je Láďa Bittner. Pro letošní sezónu si vybojoval trvalé místo v prvoligových Benátkách, ale i přesto jsme se dohodli na případných střídavých startech. V tuto chvíli nikoho dalšího nehledáme.

Je obtížné hledat hráče pro Vrchlabí?

J.J. Tak nějakou práci to dá. Ale HC Stadion Vrchlabí má mezi hráči obrovské renomé. A to jak díky podpoře města, díky partnerům a zejména díky podpoře Aleše Cermana, který nabízí klukům možnost zaměstnání, jež lze skloubit s hokejem. Důležitá je návštěvnost našich zápasů, která také velice zvyšuje zvuk našeho jména mezi hráči.

Co čeká letos diváky kromě hokeje?

J.J. Zachováme mnoho soutěží, které už jsou známé, zároveň připravujeme i nějaké novinky. Chceme letos připravit více videopozvánek na zápasy a na důležité akce. Významnou novinkou by měly být videorozhovory s trenéry obou mužstev po domácích zápasech. A to by s Petrem mohla být zajímavá podívaná. Největším lákadlem ovšem bude kvalitní hokej.

Co byste chtěli dodat na závěr?

P.H. Moc prosím diváky, aby nás přišli podpořit v co největším počtu. Vím, že je léto, venku je 25 stupňů, ale máme dva zápasy doma, které musíme vyhrát. Potom jedeme na Kobru, doma Jablonec a do Trutnova. Pekelně těžký začátek soutěže. To si jako fanoušci nemůžete nechat ujít.

J.J. K tomu už není moc co dodat. Prostě vás potřebujeme, tak ve středu, děti moje……