HC Stadion Vrchlabí – Jakubec a Hlaváč: Chceme pro Vrchlabí dlouhodobou perspektivu
A Team

Jakubec a Hlaváč: Chceme pro Vrchlabí dlouhodobou perspektivu

30.04.2015
Jana Poskerová

Po čtyřech sezónách fungování HC Stadion Vrchlabí sáhlo vedení klubu do vlastních řad, a tak se na trenérskou lavici postaví dvojice Hlaváč – Jakubec. Oba svorně tvrdí, že si nechtějí hrát na trenéra a asistenta, ale vzhledem k dalším povinnostem, které čekají na Jiřího Jakubce, by se dalo hovořit o tom, že Petr Hlaváč bude oficiálně vystupovat jako hlavní trenér.

“Vrchlabí se přizpůsobilo trendu, který je třeba v extralize, na trenérskou lavici usedají aktivní hráči. A toto řešení se ukazuje jako dobrá volba, podívejme se třeba na Třinec s Varaďou nebo na národní tým, kde je Špaček asistentem,“ vysvětluje Jirka Jakubec jejich angažmá a Petr Hlaváč dodává:“Jsme místní, oba máme spoustu hokejových zkušeností, známe hráče, které budeme trénovat a víme, co můžeme čekat od našich soupeřů. U nás obou je perspektiva, že budeme s týmem, potažmo s klubem, spolupracovat dlouhodobě. Někdo může namítat, že majitel riskuje, když si za tým dosadí trenéry bez zkušeností, ale na druhou stranu v roce 1990 bez zkušeností dovedl Franz Beckenbauer Němce k mistrovskému titulu ve fotbale. Takže proč ne my? Možná nás po pátém prohraném utkání vyženou, ale kdo nic nezkusí, nic nemá.“
J.J.: Hokej není o trenérských zkušenostech. Je potřeba dobře sladit tým, motivovat hráče a zodpovědně se připravovat. Hráč, který chodí na trénink jen z povinnosti, neshody v kabině, to všechno ovlivňuje výkon na ledě, i kdybychom angažovali třeba Růžičku. Ani jeho jméno nezaručí, že budeme vyhrávat. U našeho angažmá vidím výhodu, že my s Petrem si sedíme jak lidsky, tak hokejově.

Nemrzí vás, že jste neměli možnost se oficiálně rozloučit?
Oba: Mrzí.

Jak budete stavět tým?
J.J.: Je nám jasné, že otázka směruje na konkrétní hráče, hlavně na Martina Filipa. Ano, chtěli bychom ho a jednáme s ním.
P.H.: Chceme postavit aspoň dvě lajny z našich vrchlabských kluků. Kostru týmu už víceméně máme, počítáme s Bláhou, Jirků, Oppeltem, Krskem, Kadavým, Srnským, Kerekaničem, Abrahámem, stejně jako s Fořtem a Hamerským. Uvidíme, kdo se ještě prosadí z juniorky. Máme i nadále zájem o Jirku Jebavého nebo Matějku, ale to se ještě uvidí, jak na tom budou, u Jirky je možné, že se vrátí do prvoligové Slávie. Teď můžeme říct, že v týmu už nebudou Skočovský a Vlach. U ostatních probíhá jednání. Až se domluvíme, dáme jména k dispozici.
J.J.: Začíná letní příprava, na trhu je spousta volných hráčů, ale taky mají teď nejvyšší ceny. Chceme, aby „A“ kromě herní kvality vykazovalo také nějakou ekonomiku. Nakoupit jména to je to nejjednodušší. My souhlasíme a chceme hokej dělat dle vize, kterou majitel klubu má – stavět na odchovancích. Já sám jsem toho příkladem, začínal jsem tady, sbíral jsem zkušenosti jinde a vrátil se, abych klubu vrátil, co do mě vložil. A tak bychom to měli dělat. Nebránit klukům, aby si zahráli i jinde, ať si vyzkouší mládežnické soutěže v Liberci nebo v Hradci, však nám to později vrátí. Hokej se nehraje do jednadvaceti a nelze mít všechno hned.

Když jste zmínili letní přípravu, jak ji plánujete?
P.H.: Začneme ji tak lehce s hráči, kteří budou, a přizveme samozřejmě juniory. Počítáme s využíváním inlajnové plochy, pokud bude možné, tak i nového areálu ve Vejsplaších a sportovního hřiště manželů Zátopkových. Pokusíme se také domluvit přátelské fotbalové zápasy s regionálními kluby. A ještě bych dodal jednu věc, která se týká kádru: Naše představa je, že ti, kteří budou trénovat, budou taky hrát. Nepotřebujeme stavět tým na hráčích, kteří by dojížděli jen na zápasy, ale jinak trénovali jinde. To jde občas a nepravidelně, my chceme v týmu vytvořit stabilitu a dát prostor našim hráčům.

Myslíte, že vás ještě uvidíme na ledě?
P.H.: Jedině, že by v kabině řádil mor.

A jak to bude s funkcí sportovního manažera a šéftrenéra mládeže?
J.J.: Pro mě začíná nová etapa, jak životní, tak hokejová. Do klubu teď nastupuju na plno, vrchlabskému hokeji se budu věnovat na plný úvazek. Jako sportovní manažer budu mít na starosti „A“, tady věřím, že mi hodně pomůže Jarda Vlasák, jehož zkušenosti a znalosti jsou k nezaplacení. K tomu se budu věnovat i mládeži, tady půjde o řízení chodu HC Krkonoše, jednání s Dvorem a Trutnovem, jsem v kontaktu s trenéry a i rodiči. Jako klub jsme v dobré pozici, mládež nám jede, máme dostatek kvalitních trenérů i nadšených rodičů. U mládeže zůstávám nadále i jako trenér a budu chtít, aby i nadále byli zapojení hráči z „A“ a tréninků se účastnili. Stejně tak pro mě bude důležité udržet standard školičky bruslení a dál spolupracovat se školkami a školami z Vrchlabí a okolí.

Nezbývá než nové trenérské dvojici popřát úspěšnou sezónu.