HC Stadion Vrchlabí – Sedmnáct sudů piva i gól sokolovského brankáře. Co všechno přinesla letošní sezóna?
A Team

Sedmnáct sudů piva i gól sokolovského brankáře. Co všechno přinesla letošní sezóna?

26.04.2015
Tomáš Brož

Sezóna 2014/2015 byla pro Vrchlabí vesměs úspěšná. Velmi mladý tým doplněný o několik starších hráčů v čele s třiačtyřicetiletým matadorem Martinem Filipem předváděl kvalitní hokej a po základní části obsadil překvapivé páté místo. To nakonec přiřadilo do čtvrtfinálových soubojů Bílinu, se kterou měli vrchlabští do té doby zápornou bilanci. Po úspěšném vstupu do série však přišla pro všechny fanoušky vrchlabského hokeje studená sprcha a po omylu s počtem startů naděje na úspěch rychle zhasly.

Ačkoli to pro Bílinu znamenalo velký úspěch a možnost setrvání v play-off, bylo dopředu jasné, že si proti prvnímu Sokolovu nemůže dělat sebevětší naděje. Bílinští Draci sice statečně vzdorovali a po dvou zápasech byl stav překvapivě vyrovnaný, ale pak už drželi sokolovští osud pevně ve svých rukou a bez další prohry prošli čistě do kvalifikace o první ligu. Kvalifikace se ve finále obešla bez celků, které po základní části obsadily druhé místo, tedy pražské Kobry a Poruby. Na místo nich do postupových bojů pronikl Tábor a nejúspěšnější tým v historii samostatné české ligy - Vsetín. V kvalifikaci nechyběli ani Zubři z Přerova a jednalo se tak o souboj dvou prvních a třetích celků po základní části.
Ve vyrovnaných a bojovných řežbách měli největší šance na postup Přerov a Baník Sokolov. Právě Zubři pak měli na konci kvalifikace možnost na domácím ledě završit úspěšnou sezónu postupem a touhu sokolovských po první lize rozcupovat na kousky. Osud nakonec přál více právě Zubrům. Ve vypjatém a nervydrásajícím finálovém zápase, který po základní hrací době přinesl po jedné brance na každé straně, musela rozhodnout loterie samostatných nájezdů. Zubři ovládli zápas na nájezdy a mohli hojně oslavovat. Na počest jejich vítězství přislíbil přerovský pivovar zdarma symbolicky sedmnáct sudů piva, značící počet sezón, které Přerov čekal na návrat do první ligy. Za zmínku stojí ale i poslední zápas Sokolova, který se setkal s Táborem. Proti kompletnímu Baníku změřil své síly marodkou oslabený tým s deseti hráči v poli a jediným brankářem, který se ve čtyřicáté minutě zranil, a hosté dohrávali v šesti hráčích na ledě a odkrytou klecí. Velice potupný a nedůstojný zápas dostal o to větší tragikomedický ráz, když skóroval i brankář Honzík a zápas skončil žákovským debaklem 16:3. Bezpochyby největší letošní kuriozita druhé ligy tak ukončila sezónní dřinu obou týmů.

Zajímavé souboje o postup či sestup byly však k vidění i mimo druhou ligu. Sestup z první ligy ovlivnily finanční problémy Havlíčkova Brodu, který ale nemá kvůli financím jistou ani druhou ligu. Rebelové změní vlastnickou strukturu a bez podpory města je jejich účast v druhé lize téměř nerealizovatelná. Opačné pocity zažívají fanoušci v Písku. Jejich borci totiž vybojovali druhou ligu a opouští krajskou úroveň. Ve hře bylo chvíli i vítězství nedaleké Lomnice nad Popelkou, kterou přijel podpořit v boji o titul i lomnický rodák a světová špička ve skocích na lyžích Roman Koudelka. Ani v Koudelkově přítomnosti se však neuskutečnil vysněný titul a Vrchlabí se tak bude od podzimu na ledové ploše vídat s více než 230 km vzdáleným Pískem.