HC Stadion Vrchlabí – Tereza Karlecová: Ráda bych jednou přivezla zlato, ale bude to ještě dřina
Rozhovory

Tereza Karlecová: Ráda bych jednou přivezla zlato, ale bude to ještě dřina

12.04.2014
Richard Wagner

Hokejový klub zpod našeho nejvyššího pohoří má ve svých mládežnických řadách také jednu velice nadějnou a mladou hokejistku, a sice Terezu Karlecovou, která nastupuje i v mládežnické ženské reprezentaci do patnácti let. „Určitě je to pro mne velký úspěch a jsem za to ráda,“ líčí dojmy sympatická hráčka, která se naposledy představila včera v podvečer na přerovském zimním stadionu.

V Meo Aréně, kde probíhá mistrovství světa žen, divize 1 A, vyplnil program volného dne zápas ženské reprezentace do patnácti let. Naděje a velké talenty českého dívčího hokeje sfoukly z ledu Maďarsko v poměru 15:0 a Tereza Karlecová zaznamenala dva góly. „Nebýt spoluhráček, tak bych je určitě nedala, takže jim můžu jen poděkovat, že jsem si užila radost z gólu,“ těší se ze svého střeleckého apetitu.

Na úvod bych se tě zeptal na tvoje hodnocení tohoto zápasu. Maďarky ze začátku kousaly, ale výsledek byl nakonec jednoznačný…
První třetina byla z mého pohledu trochu slabší. Přizpůsobily jsme se jejich hře, ale pak jsme si v kabině něco řekly, trošku jsme do toho šláply a bylo to podle mě o dost lepší.

Jak moc sleduješ dění v českém ženském hokeji? Třeba nedávno bylo MS žen do osmnácti let, což je tým, v němž budeš možná zanedlouho hrát.
Doufám, že v něm budu hrát, ale ještě to není vůbec jisté. Určitě to sleduji a holkám fandím. Zrovna teď jsme měly s patnáctkou turnaj ve Švýcarsku a fandily jsme jim, sledovaly jsme je přes internet a gratulujeme jim ke třetímu místu.

Když se podíváme celkově na náš ženský hokej, myslíš si, že je na dobré úrovni v porovnání se světovou konkurencí?
Na dobrou úroveň určitě spěje. Když osmnáctka dokázala dovézt třetí místo, tak to je super a myslím si, že jeho kvalita stoupá.

Takže bys chtěla pokračovat v tradici a jednou dovézt i zlato…
(úsměv) Určitě bych ráda jednou přivezla zlato, ale bude to ještě těžká dřina.


Dva zářezy si zapsala na svou pažbu Karlecová ve včerejším zápase.

Zítra hrajete v Prostějově, což je odtud kousek. Plánujete se sem jet podívat na „áčkovou“ reprezentaci, která zde oslaví mistrovský titul?
To já vůbec nevím. Nám řídí program náš manažer, ale určitě bychom byly rády, kdybychom se sem mohly podívat a poučit se z jejich hry.

V sezoně hraješ za Krkonoše. Jak moc ti dává tato soutěž, kde hraješ po boku kluků?
Jsem tam v základní sestavě a hraji každý zápas. Akorát na rozdíl od reprezentace, kde hraji v útoku, tam hraji v obraně, ale jinak je to dobré.

Jaký je rozdíl v tvrdosti obrany kluků a holek?
Rozdíly tam jsou velké. Kluci jak dospívají, tak jsou agresivnější a mají větší sílu.

Vraťme se ale zpět k nedávno skončené ligové sezoně. Jak jsi byla spokojená se svými výkony?
Bylo to takové trochu slabší, protože tam v obraně moc nevyniknu a nedostanu se pořádně k šancím, jako třeba tady, kde je to jiné. Určitě to mohlo být lepší, ale snažila jsem se. Dala jsem to toho všechno, takže doufám, že se mé výkony ostatním líbily.

Který trenér ti dal ve tvé hráčské kariéře nejvíc?
Určitě náš trenér z Krkonoš, pan Jaroslav Řehák, který mne trénuje už hodně dlouho, a můžu mu poděkovat za to, jak teď hraju. Pak samozřejmě pan Valla, protože ten mi radí především v útočení, čehož si velice cením. Je to zkušený trenér a byl to i výborný hráč. Určitě jsou to tito dva trenéři, kterým bych ráda poděkovala a nesmím zapomenout hlavně ani na rodiče, kteří mi umožňují, abych hokej vůbec hrála, protože je to náročné.

Říkala jsi, že pan Valla ti radí ohledně útoku. Jak moc to využíváš v Krkonoších, kde hraješ na obraně?
Využívám to dost, protože pak vím, co na mne ti útočníci udělají, když jedou, protože jak mi pan Valla radí, tak vím, co ten hráč přibližně udělá, takže už si to pak pohlídám.

Jak plánuješ dál naložit se svou kariérou? Budeš se chtít nejprve věnovat studiu, anebo bys šla hrát někam do zahraničí?
Dala bych přednost zahraničí, protože tam získám dobré zkušenosti jak v hokeji, tak i v jazyce. Třeba v Americe, kde bych k tomu určitě i studovala. Momentálně je pro mne ale na prvním místě škola, hokeji bych se však chtěla věnovat dál, i kdyby to nemělo být v reprezentaci, tak alespoň jako koníček. Budu se ale snažit, abych se do té osmnáctky dostala.


Tereza Karlecová není jen sympatické děvče, ale také tvrdá hráčka, jež se nebojí žádného souboje.