HC Stadion Vrchlabí – Třetím druholigovým soupeřem budou Draci z Bíliny
Preview k zápasu

Třetím druholigovým soupeřem budou Draci z Bíliny

24.09.2013
Marek Komárek

Ve třetím druholigovém kole zavítá na led HC Stadionu Vrchlabí soupeř z Krušných hor, jehož bodový zisk z prvních dvou zápasů je stejný jako u domácích. Pro vítěze tohoto zápasu se tak po tomto kole otevře cesta do horní poloviny tabulky. Bude zajímavé sledovat, jak se domácím hráčům povede oklepat se ze smolné venkovní porážky v Moravských Budějovicích.

Působení klubu HC Draci Bílina ve druhé lize

Druholigová historie krušnohorského týmu se začala psát začátkem sezony 2011/12. Právě tehdy využil klub možnosti koupit licenci od Chrudimi. Při své premiérové účasti sahali Draci po postupu do play off až do posledního kola, kde jim nabídl šanci Benešov svou porážkou v Klatovech. Šance však zůstala nevyužita po prohře Bíliny na ledě silných Řisut 8:6. O jediný bod tak tým musel nedobrovolně ukončit svoji první sezonu po základní části.

Následující sezona byla té první velmi podobná. Bílinští bojovali do posledního kola o osmé místo. Jejich přímým soupeřem byl tentokrát Jablonec nad Nisou. Porážka v posledním kole na ledě Klatov 6:3 však odsoudila Draky znovu na deváté místo. I tentokrát scházel k postupu jediný bod.

Důležité však pro tým hrající oba roky západní skupinu druhé ligy bylo poklidné udržení se v soutěži. Baráž vždy již několik kol před koncem základní části přenechal soupeři. Nejprve Sokolovu, poté Milevsku.

Nejproduktivnějším hráčem týmu v loňské sezoně se stal v Krkonoších dobře známý Tomáš Urban. Právě on hrál za HC Vrchlabí ještě v dobách první ligy. Podařilo se mu nasbírat během 34 zápasů 40 bodů za 21 branek a 19 asistencí. Zdatně mu sekundovali v týmu zejména Tomáš Přeučil s 33 body a Martin Hrubant s 26 body. Oba se shodně postarali o 15 branek svého týmu a očekává se, že ofenzivní činnost Bíliny se bude opírat znovu o tyto hráče. V sestavě však už nefiguruje výše zmíněný Tomáš Urban. Podobně se s týmem rozloučil i nejproduktivnější obránce týmu v loňské sezoně Petr Kabeláč. Nově do týmu přišli brankáři Holzer (z ruské juniorské ligy) a Melichar (střídavé starty z Mostu), obránci Dostál a Kolčava z Kadaně a z pražské Hvězdy jmenovec úspěšného fotbalisty Daniel Kolář. V útoku se objevují navrátilci do týmu Šikl a Kýhos, Hartman z Klášterce nad Ohří, mostecký Behm a posila z Litvínova Tomáš Malec. Oproti předchozímu ročníku tedy doznala sestava Bíliny výrazných změn.

Vstup do sezony se nově poskládanému týmu povedl. Na svém stadionu sehrál první přípravný zápas proti Děčínu v polovině srpna. Vítězství 6:1 rodící se zejména na přelomu druhé a třetí třetiny vypadalo velmi přesvědčivě. Druhý soupeř ale přijel s o poznání větší kvalitou. Tým Řisut, který v posledních letech pravidelně končí na úplné špici tabulky, vybojoval na ledě Draků vítězství 5:3.

První mistrovský zápas na ledě Pelhřimova přinesl Bílině dva body. První zařídil necelou minutu před koncem normální hrací doby Havlůj a ten druhý ve čtvrté minutě prodloužení Machulda. Před 135 diváky se v sobotu představilo v Krušnohoří ve druhém kole Milevsko. Domácí se dostali do dvoubrankového vedení během druhé třetiny. To jim vydrželo pouze minutu a Milevsko se tak vrátilo zpět do utkání. Ve třetí třetině dokonce vyrovnalo a dovedlo zápas i přes mírnou převahu domácích do nájezdů, kde získalo do druholigové tabulky bonusový bod.

HC Draci Bílina

Rok založení klubu: 1997 (obnoven)

Klubové barvy: zelená, bílá

Webové stránky: www.hcdracibilina.cz

Úspěchy: odkoupení licence na 2. ligu od Chrudimi, udržení se ve 2. lize v letech 2011/12, 2012/13

Průměrná návštěvnost v sezoně 2012/2013: 169 (doma), 207 (venku)

Prezident klubu: Mgr. René Štěpánek

Hlavní trenér a sportovní manažer: Miroslav Kanis

Přijďte tedy podpořit hokejisty HC Stadionu Vrchlabí proti houževnatému soupeři z Bíliny ve středu v 18:00 do DD Elektromont Arény.