HC Stadion Vrchlabí – V derby mě Hamerský řezal, vzpomíná Jiří Jakubec
Rozhovory

V derby mě Hamerský řezal, vzpomíná Jiří Jakubec

03.04.2013
Jana Poskerová

Rozhovor s kapitánem Jirkou Jakubcem začal trochu netradiční prosbou. „Chtěl bych přes web poděkovat všem fanouškům, kteří mi přáli k narozeninám. Přiznám se, že s facebookem jsem se ještě úplně nesžil, tak bych využil příležitost a poděkoval tady.“

Jiří Jakubec je odchovanec Vrchlabí, hrál za Jindřichův Hradec, ve Vrchlabí byl při postupu do I.ligy, poté působil v Pace. V loňské sezoně se vrátil na led svého domovského klubu a v první sezoně HC Stadion Vrchlabí společně s týmem zvedl nad hlavu pohár pro Mistry Královehradeckého kraje, v druhé sezoně nastupoval s kapitánským „C“ a s týmem nejenže obhájili, ale navíc vybojovali postup do II.ligy.

První sezona byla paradoxně lehčí, nikdo nevěděl, co od nás čekat. Měli jsme dobrý tým, výrazného Filipa a štěstí stálo na naší straně. Kdyby nás nezastavil protest Slaného, věřím, že bysme v baráži Kutnou Horu porazili. Druhá sezona byla těžší po všech stránkách, ale i proto si jí víc vážím. Paradoxně jsme si soutěž zkomplikovali sami, dalším momentem byl sestup Trutnova do kraje. Zdejší krajské lize tím pádem vzrostl kredit. Ostatní týmy posílily a bylo jasné, že sezona nebude procházka růžovým sadem. Před 3 lety jsme skončili s Novou Pakou v celé soutěži třetí a myslím, že se stejným týmem bysme v letošním ročníku bojovali o účast v play-off. V letošní sezoně se navíc obměnil tým, přišly silné osobnosti jako je Ondra Hamerský a Patrik Fořt. Jejich příchodu jsem se trochu bál, jaká bude nálada v kabině. Ale oni oba skvěle zapadli a stali se spolu s "naším" Tomášem Bláhou tahouny týmu. Měli jsme i relativně široký kádr, takže i ta práce na ledě byla náročnější.

Vrchol sezony
Pro Jirku je to celé play off a finále s Trutnovem. Největším vrcholem bylo finále na domácím ledě, kdy byl vrchlabský zimák vyprodaný. Vnímala kabina „mediální“ bouři, která se kolem zápasů strhla? Věděli jsme o tom, hlavně hráči, kteří v Trutnově hráli, situaci sledovali. Osobně jsem se tím zase až tak nezabýval. Co mi vadilo, protože zdejší hokej beru jako možnost pobavení pro celou rodinu, tak byly vulgarity. Když vím, že za mantinelem stojí prakticky celé HC Krkonoše, tak jsem nebyl nadšený některými pokřiky.
Další zápasy to už bylo jen pokračování naší krasojízdy. Mrzí mě, že jsme si nepohlídali starty juniorů v týmu, tím jsme je připravili o možnost zahrát si v kvalifikaci a případné baráži. Berme to jako poučení do další sezony.

Změny v hokeji
Abych nevyzněl jako: To za mých mladých let… Hokej se změnil, když jsem začínal v 1.lize, tak byla hra výrazně méně fyzická. V kraji jsou ty změny nejmarkantnější, hra je opravdu hokejová. Vzpomínám si, jak mě Ondra Hamerský vždy v derby s Dvorem mydlil, řezal mě jako koně. Jenže já se moc rvát neumím, když chci někoho zmydlit, tak si ublížím. Naposledy jsem chtěl v Jaroměři dohrát hráče a rozrazil jsem si čelo. Letos jsme měli v týmu Láďu Pulce a to bylo něco, on ani neútočil, stačilo, že se dobře postavil. Když se Láďa poprvé objevil v šatně, tak jsem si říkal, že to je fakt největší pulec, kterého jsem kdy viděl.
A asi jsem nebyl jiný, ale občas si říkám, že mladým klukům chybí trochu pokora a hlavně, že si spousty věcí neváží. Ale nevím, třeba jsem se před pár roky choval stejně.

Následující sezona, II.liga ve Vrchlabí
Zdraví slouží, chuť by byla, ale ještě mám čas se do konce dubna rozmyslet… Je to těžké. Jak už se psalo, zatím se rozhodujeme a jednáme. Pro mě jako hráče to znamená spoustu dalšího času navíc, intenzivní letní příprava, další tréninky. Z pozice jednatele je to zajištění financí, pokud bychom se rozhodli pro vyšší soutěž, nechceme být za outsidery. Ale v současné době bylo k II.lize vše řečeno, koncem dubna budeme všichni vědět víc.