HC Stadion Vrchlabí – Krátké zhodnocení sezóny
A Team

Krátké zhodnocení sezóny

22.02.2010
Jan Pečeňák

Po vydařené loňské sezóně většina fanoušků očekávala minimálně stejně úspěšný ročník 2009/10. Samotný průběh základní části přinesl velké rozčarování. Tým si až v posledním zápase zajistil postup z posledního místa do předkola play off, kde však vypadl s Třebíčí. Jak lze hodnotit letošní sezónu z pohledu vrchlabského diváka? Rozhodně jako neúspěšnou.

Příprava se vydařila

Deset týdnů trvala příprava na suchu, než se hokejisté dostali na svůj nejoblíbenější povrch. Do začátku základní části stihli sehrát celkem dvanáct přátelských zápasů včetně čtyř utkání Tipsport Cupu. Přátelská utkání se našemu celku vydařila, když prohrál pouze ve čtyřech případech. Tři prohry však přišly v duelech s extraligovými mužstvy. Naopak výhrou skončily například souboje s pražskou Slavií, Hradcem či Chrudimí. Tým se podařilo posílit, protože jména jako Kubeš, Tvrdek, Pácal, Biegl, Filip či Čaloun znamenala kvalitu.

Přehled všech změn před a během ročníku 2009/10 naleznete zde.

Základní část přinesla boj o postup do předkola play off

Před startem nové sezóny měl být náš celek černým koněm soutěže, protože tajným cílem byl postup do semifinále. Realita však byla zcela odlišná. Mužstvo chybovalo v obraně a nedařilo se ani střelecky. Navíc během celého ročníku provázela tým částá zranění, která se nevyhýbala především oporám. Vrchlabí se většinou pohybovalo ve středu tabulky a k změně k lepšímu nevedla ani řada hráčských výměn. Došlo dokonce i na změnu kapitána, kdy několik zápasů tým vedl Petr Chaloupka a po něm Ladislav Gengel. Vše vyvrcholilo v listopadu, kdy byl odvolán trenér Jeřábek a na jeho místo nastoupil Josef Řeháček. Poté se výsledky o něco málo zlepšily, ale na nejlepší to nestačilo. Vrchlabí se až díky poslednímu zápasu a výhře nad Berounem udrželo na poslední postupové příčce do play off.

Nejproduktivnějším hráčem v základní části byl Martin Filip, který získal 35 bodů (11+24), což ho zařadilo na patnácté místo v kanadském bodování celé první ligy. Filip se stal zároveň nejlepším nahrávačem Vrchlabí. Nejlepším střelcem byl pak Jan Čaloun s třinácti přesnými zásahy. V brance Vrchlabí dostali šanci pouze dva muži – Petr Ševčík a Radovan Biegl. Mnohem větší porci zápasů odchytal Ševčík a svými statistikami se zařadil na deváté místo mezi prvoligovými gólmany.

Problémem v celé sezóně byly přesilové hry, jejich procentuální využití bylo jen 14,67 % a v celé první lize byl horší pouze Tábor a Havířov. Špatné výsledky mužstva se také výrazně podepsaly pod návštěvnost. Zatímco loni navštívilo 23 domácích zápasů celkem 36 240 lidí, tak v letošní sezóně spatřilo 22 odehraných zápasů v Elektromont aréně 29 448 diváků.

Konec v osmifinále play off

Za soupeře ve vyřazovacích bojích byl našemu týmu pátý tým tabulky SK Horácká Slavia Třebíč. Oba celky uspěly jednou na domácím ledě a jednou na kluzišti svého soupeře. Za stavu 2:2 muselo přijít rozhodnutí na třebíčském zimním stadionu. Zde dospěl zápas až do samostatných nájezdů, v kterých však byli úspěšnější domácí. Náš tým odehrál vyrovnanou partii a chybělo jen málo, aby se z postupu mezi nejlepších osm mohlo radovat Vrchlabí.

Nejproduktivnějším hráčem našeho celku v pěti odehraných zápasech proti Třebíči byl Ladislav Gengel, který získal čtyři body (2+2). Dařilo se i Martinu Filipovi a Radku Hubáčkovi, kteří také získali po čtyřech bodech. Ani v play off se týmu nedařily početní výhody a to může být i jeden z důvodů, proč skončila sezóna pro Vrchlabí tak brzo. Využití bylo pouhých 8,33 %, což je v dnešním hokeji opravdu velmi málo. Celkově si tak Vrchlabí pohoršilo oproti loňskému ročníku o sedm příček, když v sezóně 2009/10 obsadilo dvanáctou pozici.

V dohledné době se pokusíme přinést rozhovory například s majitelem klubu Petrem Dědkem, sportovním manažerem Alešem Kmoníčkem a hlavním trenérem Josefem Řeháčkem.