HC Stadion Vrchlabí – Všechna mužstva jsou na vysoké úrovni, říká Jarda Vlasák
A Team

Všechna mužstva jsou na vysoké úrovni, říká Jarda Vlasák

03.12.2009
Jana Poskerová

Jaroslav Vlasák, současný vedoucí mužstva, se kolem vrchlabského hokeje pohybuje už 30 let. Byl aktivní hráč, vedoucí stadionu, manažer, asistent trenéra, sekretář. Pro hokejový web poskytl krátký rozhor o svém působení u týmu a o hokeji, především vrchlabském.

Kolem hokeje se pohybujete už drahnou řádku let, můžete Vaše působení nějak více shrnout?
Do Vrchlabí jsem přišel po vojně, to mi bylo dvaadvacet let, za „A“ mužstvo jsem aktivně hrál třináct let. Pak jsem pracoval jako vedoucí zimního stadionu: Dělal jsem taky manažera a sekretáře klubu, ale to jsme ještě hráli krajský přebor první třídy. Nějaký čas jsem taky trénoval s panem Alešem Hrubým, to bylo období asi pěti let. Pak jsem se k mužstvu vrátil, když postoupili do druhé ligy, to jsem první sezónu dělal asistenta panu Řeháčkovi, druhou sezónu jsem byl na pozici vedoucího mužstva. První rok, kdy se Vrchlabí dostalo do první ligy, jsem byl mimo hokej a teď druhým rokem pracuji na pozici sekretáře a vedoucího mužstva.

Hru týmu máte velmi dobře přečtenou, vidíte už nyní, po výměně na trenérském postu, nějakou změnu?
Ve složení týmu nedošlo vlastně k žádným změnám, navíc jde o profesionály. Můj názor je takový, že výsledná hra není jen obrázkem trenérů, hokej je kolektivní sport. A prostě zde funguje to, že se nejdříve mění trenérské posty, než tým, tak to prostě je. Trenér odešel, ale hráčský potenciál tady zůstal, kluci se semkli a dokázali, že hokej hrát umí. V Hradci sehráli dobré utkání, škoda jen závěru, rozhodčí nás tam trochu poškodil. A zápas se Šumperkem? To je těžké, přece jen to nebyl až tak kvalitní soupeř, který by nás prověřil. Kluci sice dali góly, ale měli jsme spoustu vyloučení, poměrem 9:7, což by na domácím ledě být nemělo. Navíc Šumperk pak nějakou naši nejistotu vycítil a začal na nás pěkně tlačit.

Ani trenér nebyl moc spokojený?
Je to tak, nejednalo se o nejkvalitnějšího soupeře. Měli jsme respekt před brankářem Hylákem, ale toho jsme po čtvrtém gólu z brány vyhnali, ale pak už jsme další branku nedali. Nevím, čeho jsme se báli.

A co v Benátkách?
Uvidíme. Jedeme ven, tam naše kluky prověří víc. Když se soustředí na taktiku trenéra Řeháčka, uvidíme, jaký to přinese výsledek. Říkám znovu, v mančaftu k žádným radikálním změnám nedošlo, momentálně se hodně spoléháme na výkon brankáře Ševčíka, který chytá výborně, ale herní projev se zase tak nezměnil. Více jsme se zaměřili na defenzivu a bránění a daří se nám proměňovat šance. Nějakým impulzem výměna trenéra byla, ale já osobně toho zastánce nejsem.

A jak vidíte další vývoj v tabulce?
Náš kádr má na to hrát ve středu tabulky. Ale bohužel je to tak vyrovnané, že dnes předposlední celek porazí druhého, třetího, třeba teď Beroun : Hradec, Třebíč vyhraje v Olomouci. To jsou výsledky, které nečekáme. Dělat závěry podle umístění v tabulce se teď opravdu nedá. Pro nás třeba teď v Benátkách bude důležité dostat, co nejméně gólů. Je to útočný tým, tak se budeme bránit. V tabulce bychom se chtěli udržet kolem osmého místa. Hlavně neklesnout, abychom hráli o udržení. Ale říkám, kvalita hráčů je velice vyrovnaná, ostatně jde to vidět i na výsledcích, prodlužuje se, nájezdy. Čeká nás teď několik pro nás důležitých zápasů, pro nejbližší dobu máme daný počet bodů, který musíme udělat. Pak se uvidí, kolem Vánoc se vrátí někteří hráči z hostování nebo z marodky. Máme toho před sebou teď spoustu. Ale jak už jsem říkal, ten potenciál tam je.