HC Stadion Vrchlabí – Předsezónní rozhovor s Jiřím Jakubcem
A Team

Předsezónní rozhovor s Jiřím Jakubcem

11.08.2024
Lucie Horčičková

Blíží se nová sezóna a příprava vrchlabského A-týmu již začala.
Přinášíme rozhovor s manažerem HC Stadionu Vrchlabí Jiřím Jakubcem.

Můžeš popsat zásadní změny v A-týmu?
Pokud to vezmu trochu zeširoka, v minulé sezóně i v přípravě na tu letošní se odehrálo dost důležitých věcí, se kterými jsme nepočítali. Ať už vezmu přesun Tomáše Jirků do Pardubic, ukončení hokejové kariéry Denise Vacka nebo teď odchod Patrika Urbana, to vše jsou věci, které významně ovlivnily chod klubu. Jedeme ale dál a věřím, že to pozitivním přístupem a prací přetavíme v další úspěšnou sezónu. Pozitivitu vidím v tom, že s každým odchodem se otevírá prostor pro další talentované trenéry a hráče, které se nám zatím daří vychovávat a posouvat v hierarchii klubu.

Můžeš se ještě vrátit k té nejčerstvější události, odchodu Patrika Urbana a jak chcete řešit odchod elitního centra?
V každém případě to vnímám jako oslabení týmu a s Patrikem nám odešlo pravidelných 50 bodů za sezónu. Zvažovali jsme, zda a jak budeme tuto ztrátu nahrazovat. Pochopitelně neustále monitorujeme možnosti na hráčském trhu II. ligy, ale zatím jsme nenalezli nikoho, koho by dávalo smysl angažovat. Zůstáváme věrni naší filozofii a i v tomto případě se budeme snažit dát prostor našim mladým klukům. Chceme si své hvězdy vychovávat, ne je kupovat. Navíc věříme, že pozici elitních centrů zvládnou Ondra Chrtek a Lukáš Kastner, kteří již několikrát prokázali své kvality ve II. lize.

Co změny v realizačním týmu?
Na pozici hlavního trenéra zůstal Petr Hlaváč, kterého doplnil Ondra Poul. S Petrem už to tady táhneme dlouhou dobu a známe všechny jeho silné i slabší stránky. Myslím, že pro naši filozofii, kdy se snažíme zapracovávat co nejvíce vlastních odchovanců, je ideální volbou. Ondra už má v trenéřině také něco za sebou a slibujeme si od něho moderní a profesionální přístup, hodně práce s videem a bude se soustředit více na naši ofenzívu. Petr se bude věnovat více defenzivní činnosti a o gólmany se nám perfektně stará Martin Abrahám.
Já si nejvíc přeju, aby realizační tým táhnul za jeden provaz a aby je společná práce bavila. Ta atmosféra se potom přenáší i do hráčské kabiny a v týmovém sportu je to zcela zásadní faktor. Zatím z toho mám dobrý pocit.

Můžeš popsat v jakém stavu máte teď soupisku pro nadcházející sezónu?
Obecně nechceme dělat razantní změny, pokud to není nevyhnutelné. Spíše se snažíme tým postupně doplňovat, ať už místními hráči nebo mladými hráči odjinud, kteří se přes Vrchlabí snaží prodrat do profesionálního hokeje.

Začněme tedy u gólmanů.
Tady máme zcela jasno. Na pozici prvního gólmana počítáme s Kubou Červinkou. Je věkem ještě junior a je to náš odchovanec, který vyniká pracovitostí a přístupem a určitě si tuhle šanci zaslouží. Martin Abrahám mu na srpen zajistil možnost přípravy v Kolíně a v Pardubicích B, což je pro Kubu skvělá zkušenost, ale na sezónu bude připraven pro nás. Druhým kvalitním gólmanem, který bude ve Vrchlabí působit, je Kuba Tichý. Kuba je a měl by být i celou sezónu v přípravě s extraligovým Mountfieldem. Zápasovou praxi však bude dostávat u nás. Na pozici trojky bude Ondra Holubec, což je také náš odchovanec, který bude zároveň působit v Trutnově.

Co obrana?
Tam počítáme z loňské sestavy s Honzou Bendíkem, Jakubem Hladíkem, Jakubem Kynčlem a Honzou Kerekaničem. Z Letňan přišel Nikita Guryevskiy. Dále s námi trénuje Tomáš Kynčl, který má chuť znovu hrát hokej a uvidíme, zda mu pracovní vytížení dovolí dostat se do výkonnosti potřebné pro II. ligu. Dále jsme v kontaktu s prvoligovými týmy, kde čekáme až zúží kádr. Také s nimi jednáme o možnosti střídavých startů pro obránce, kteří u nich nedostanou dostatečný prostor.

A jak to vypadá v útoku?
Tam nám zůstalo 10 hráčů z loňské sezóny – Ondra Chrtek, Lukáš Kastner, David Chalupa, Filip Krsek, Tomáš Bláha, Filip Moník, Martin Kozák, Radim Šlaicher, Adam Jirků a Jakub Tatar. Nově příchozími jsou 2 útočníci z Letňan – Štěpán Turek a Matěj Poul.

Uvažujete ještě o nějakém doplnění?
Jak jsem již uvedl, tak určitě chceme dát příležitost našim juniorům, kde máme pár šikovných hráčů, a na trhu monitorujeme potenciální hráče pro II. ligu. Určitě se ještě nějaká jména objeví, některá na hostování a některá pouze na střídavé starty. Zatím není nic konkrétního ke zveřejnění.

Můžeš prozradit ambice před letošní sezónou?
Základní cíl je hrát play-off, což znamená skončit po základní části do 8. místa. Rádi bychom se tlačili i výš, kvůli lepší výchozí pozici pro play-off, ale těžko něco ve sportu plánovat. Použiji oblíbené klišé, že půjdeme zápas od zápasu a uvidíme, jak se sezóna bude vyvíjet a co nám přinese.

Jaký je plán přípravy před sezónou a jak zatím probíhá?
Organizaci a schéma přípravy má plně v gesci realizační tým. V průběhu května a června kluci absolvovali neoblíbenou letní přípravu pod vedením Ondry Poula. S přístupem a nasazením hráčů jsme byli spokojeni. Od 5. 8. jsme na ledě a do začátku soutěže zbývá více než 6 týdnů. Podařilo se nám sehnat poměrně velice kvalitní přípravné zápasy včetně 2 prvoligových soupeřů, ve kterých by měli dostat prostor všichni hráči ze širšího kádru.
Doplňování kádru a přípravu budeme směřovat k začátku soutěže.

Ještě nějaký vzkaz pro fanoušky a diváky?
Myslím, že Vrchlabí je stále sportovní a hokejové město. Co se týká návštěvnosti, tak se za poslední roky držíme v popředí celé II. ligy a věřím, že se nám na to podaří navázat i letos. My v klubu věříme svojí cestě a vítězí přece ten, kdo věří. Tak doufám, že u toho budeme společně!