HC Stadion Vrchlabí – Všichni musíme dát veškeré síly, obětavost a ega ve prospěch týmu, říká Petr Hlaváč
Rozhovory

Všichni musíme dát veškeré síly, obětavost a ega ve prospěch týmu, říká Petr Hlaváč

13.02.2024
Lucie Horčičková

Přinášíme nový rozhovor s hlavním trenérem našeho A-týmu Petrem Hlaváčem, ve kterém Petr hodnotí především výkony A-týmu v nadstavbě.

Petře, už jsou to 3 měsíce, co jste převzal vedení A-týmu po Tomášovi Jirků. Jak byste to období zhodnotil z Vašeho pohledu?
My jsme s Tomášem a Martinem měli před sezonou nějakou představu o tom, jak chceme hrát a co dokázat. Úvod ale úplně nevyšel, nicméně jsme pracovali dál podle plánu a nakonec jsme dosáhli dílčího úspěchu postupem do lepší osmičky. Velmi si toho ceníme, protože jsme za sebou nechali týmy s daleko většími rozpočty a ambicemi.

Postupem do nadstavby tým splnil svůj dílčí cíl, bohužel v nadstavbové části zůstává Vrchlabí za svým očekáváním. Vidíte to stejně?
Máte pravdu. Byli jsme na nějaké vlně a vše viděli růžově, ale bohužel jsme ztratili trochu pokory a nezvládli první zápas v Děčíně. Prohráli jsme i s Letňany doma a nezvládli závěr v Mostě. Prostě jsme spadli zase na začátek schodiště a budeme se postupnými krůčky hrabat nahoru a doufat, že to vyjde.

HC Stadion Vrchlabí mnoho gólů neinkasuje, bohužel ale vázne koncovka. Jak to změnit do zbývající části soutěže?
Chybí nám klasický střelec, který by každou sezonu dal přes dvacet gólů, bohužel. Musíme to nahradit jednoduchostí a důrazem v místech okolo branky a častou střelbou. Naši hráči si ale s pukem radši více hrají, a když se dostanete do stavu, co jsme teď, že nám to tam nepadá, tak to máme o něco složitější a trvá déle, než to kluci začnou dělat.

Po odchodu Denise Vacka se přesunul na pozici prvního brankáře Kuba Červinka. Jak se, z Vašeho pohledu, své role zhostil a jak vnímáte jeho potenciál do budoucnosti?
Kuba se tohoto úkolu zhostil dobře a co se týká jeho budoucnosti, tak záleží jen na něm, jak bude pracovitý a kolik tomu obětuje. Předpoklady pro velkou kariéru ale určitě má.

Některé týmy, mám na mysli zejména HC Tábor a Piráti Chomutov, jsou výkonnostně i výsledkově odskočený. Považujete je za favority celé soutěže? Jak se proti takovým týmům hraje?
Vyjádřeno cyklistickou terminologií, Chomutov a Tábor jsou takoví Pogačar a Vingegaard druholigového hokejového pelotonu. Pro nás je zážitkem i ctí si s nimi zazávodit.

Zatím se Vašemu týmu nedaří moc bodovat ani proti týmům, které jsou výkonnostně na podobné úrovni jako Vrchlabí. Kde vidíte hlavní příčinu?
Důvod jsem popsal už na začátku rozhovoru. Kromě uspokojení a ztráty pokory nám přestaly fungovat speciální formace. Inkasujeme v oslabení a neproměňujeme přesilovky, což je vražedná kombinace.

Máme relativně mladý tým a navíc se občas daří zapojovat některé naše juniory. Jak se mladým hráčům, dle Vašeho názoru, daří plnit jejich role?
Mladí kluci si svoji roli plní velmi dobře, ale bohužel jsou netrpěliví a chtěli by mít jinou roli. Na tu ale, bohužel, ještě nemají. To vše přijde postupem času a počtem odehraných zápasů. Jinak práce s mládeží je alfa a omega takového malého klubu jako je Vrchlabí. Myslím, že nám se to daří velmi dobře, což se za krátký čas projeví na dalším přísunu mladých hráčů do A-týmu.

Před začátkem nadstavby Vrchlabí pošilhávalo po 4. místě, ale teď je to spíše boj o udržení 6. místa, a tím i přímého postupu do play-off. Jaký, podle Vás, bude recept na udržení 6. místa?
Od začátku soutěže se nám dvakrát změnil status quo, na což jsme, samozřejmě, museli nějak reagovat a trochu upravit předsezonní plány a ambice. Jsem velmi pyšný a hrdý na to, co tento tým dokázal a jaká mužstva jsou za námi. Abychom současné postavení udrželi, musíme všichni dát veškeré síly, obětavost a ega ve prospěch týmu a odehrát zbytek nadstavby co nejlépe a udržet šesté místo.

Čím byste naladil naše příznivce a fanoušky na zbývající zápasy?
Naladit se je pokusíme našimi výkony a naladit by je měla i zvučná jména a kvalita našich soupeřů.