HC Stadion Vrchlabí – Play-off? Chceme do baráže!
A Team

Play-off? Chceme do baráže!

25.02.2016
Jana Poskerová

Základní část skončila, před týmem HC Stadion Vrchlabí je play-off. V sezóně 2015/2016 oslavuje tým zatím nejlepší umístění a to na 3.místě s 67 body. Vrchlabí tak přivítá na svém ledě šestý Jablonec nad Nisou. Sportovní manažer Jirka Jakubec a trenér Petr Hlaváč shrnují dosavadní odehrané zápasy, komentují stávající situaci ve II.lize a otevřeně hovoří o chuti hrát baráž.

První dotaz je jasný, vrátíme se k základní části.

P.H.: Základní část je za námi a já tam vidím tři zásadní věci, dvě jsou pozitivní, ta jedna negativní. Pozitivní je, že jsme splnili náš cíl, skončili jsme třetí, druhá je ta, že jsme vyhráli obě derby. Jako negativní vidím uhraný počet bodů, tam jsme měli na víc a hlavně to nebyly nehratelné body. Předváděli jsme kvalitní a útočný hokej, někdy teda na úkor obrany. Ale to jsme chtěli. Chtěli jsme a budeme chtít hrát tak, aby to bylo zajímavé pro diváky.

J.J.: Umístění a celkový výsledek považuju za veliký úspěch. A to hlavně z toho důvodů, že od té doby, co jsme HC Stadion, tak se držíme naši základní vize a to, že chceme tým stavět a stavíme na našich klucích, nebo na klucích, kteří k Vrchlabí mají nějaký vztah. Když srovnám loňskou a letošní sezónu, tak vloni bylo prakticky v listopadu rozhodnuto, kdežto letos se hrálo do posledního zápasu a bojovalo se o každý bod. Vloni jsme dostali 3x devítku, procházeli jsme velkou krizí a tomu jsme se letos vyhnuli. O sezóně rozhodují výsledky, kdy je výhra o gól a tyto zápasy jsme letos vyhrávali, což rozhodlo o konečném umístění.

P.H.: Slýchali jsme z různých stran, že jsme tým bez ambicí, protože nechceme postoupit, že nechceme hrát o nejvyšší příčky. Ale tak to není a nebylo. My jsme ti, kteří chtějí vyhrát všechno, ale v současné době, s týmem, který je, s penězi a se vším okolo, si nemůžeme dávat za cíl postup do 1.ligy. Tak se to nedělá. Chceme hrát, co nejvýš, mít co nejlepší výsledky, ale apriory není našim hlavním cílem být v 1.lize.

J.J.: O postupu jsem mluvil třeba i z vlastních zkušenosti. Já jsem to zažil, když do klubu vstoupil Petr Dědek. Byl jiný rozpočet, úplně jiný mančaft, kde kromě mě, byli všechni profesionální hráči a tomu týmu šlo jen o to být v 1.lize. Ale to s tou naší vizí NAŠICH hráčů nelze. Je to jako v kraji, my jsme neřekli, že chceme do II.ligy. Postavili jsme náš tým, který se vhodně doplnil, a hrálo se naplno, co nejvíc to šlo. A když to přišlo, tak jsme postoupili. A teď je to stejné, budeme hrát tak dlouho, dokud to půjde a budeme chtít vyhrávat. Pak teprve budeme řešit co a jak dál. Je na místě říct, že v tuto danou chvíli nejsme na 1.ligu připraveni ani finančně, ani organizačně ani ničím jiným, ale to by se řešilo až v okamžiku, když by něco takového nastalo. Chceme prostě dojít co nejdále.

P.H.: II.liga je pro mě nesmyslně rozlosovaná, začíná se prakticky v létě a v zimě už se nehraje. Navíc play-off je vlastně bez vítěze. Chybí tam nějaké finále. My můžeme vyhrát play-off a co? Pak se hraje s vítězem z východní skupiny, o kterém nic nevíme a který nás vlastně nezajímá. Není tam žádné finále, pohár, ta třešnička na dortu.

J.J.: Systém potřebuje revizi napříč soutěžemi, abychom se dobrali něčeho rozumného. Ale to je téma, o kterém bychom se mohli bavit hodiny a hodiny a pokaždé bychom došli k řešení, které je lepší než stávající situace.
Paradox je, že se tady letos odehrálo spoustu vynikajících zápasů s kvalitními soupeři, ať je to Kobra, Tábor, Brod… My jsme hráli v popředí tabulky, takže se bojovalo o cenné body a na návštěvnosti to nijak není vidět, to mě zaráží, Když už se teda nechodí na místní kluky, na soupeře z první trojky, tak na co teda? Prudké zvýšení návštěvnosti bylo vlastně jen na derby. Myslíme, že je to dáno i vzdáleností, že chybí fanoušci soupeře. Určitě je nutné se zamyslet nad zatraktivněním druhé ligy, než se hnát do vyšší soutěže. Ale to teď snad závisí i na nás, abychom se pokusili na svazu prosadit jiný herní model a to krajový. Víc by se hrálo, nejezdili bychom nesmyslné vzdálenosti a bylo by to i atraktivnější pro diváky. Je nesmysl, že když vrcholí základní část, tak my odehrajeme dva zápasy na domácím ledě….

Čeká vás play-off, s jakou vizí do něj půjdete?

J.J.: Už máme trochu stihomam a vypadáme jako schizofrenici. Máme několik tabulek, které kontrolujeme nezávisle na sobě, abychom nic neopomněli, nebo spíše někoho. Mysleli jsme, že nám soupisku zkontroluje svaz, ale ten řekl, že kontrola se týká jen krajského svazu, tedy krajských týmů. Ale po sezóně strávené ve vedení už se vůbec nedivím, že k chybě dojde. Je to mnoho nařízení, doplnění, nic není v nějakých jednotných stanovách, nebo regulích. Prostě prolézáme weby, oběžníky a dáváme dohromady, co všechno a kde se musí hlídat. Jinak je to u hráčů z 1.ligy, jinak u hráčů z kraje. Prostě neskutečná byrokratická mašinérie a svaz tu není od toho, že by chtěl s něčím pomoct.

P.H.: Herně je to pro nás jasné. Čeká nás Jablonec, který chceme převálcovat, stejně jako druhého soupeře a nasadíme na to maximum síly. Cílem je tedy baráž. Máme výhodu, že začínáme v domácím prostředí, kádr je zdravý a panuje v něm pohoda a chuť hrát. Do play-off jdeme prostě v plné zbroji. Máme sedm beků a dvanáct útočníků, jediný, kdo s námi nebude na hřišti, je Láďa Bittner, nenaskočil by ani do dalšího zápasu, léčí zlomeninu…. A proto nebudeme ani riskovat přátelák, nepotřebujeme, aby se někdo zranil. Soustředíme se na kondiční trénink a taktickou přípravu. Jablonec jsme v této sezóně neporazili, navíc to jejich specifické hřiště. Hrálo by se nám lépe s Kobrou nebo s týmem z Klatov, ale máme na to porazit Jablonec. Kluci mluví o baráži, chtějí se o ni porvat a taky se porvou. Může se stát, že nás Vlci přejedou, ale my máme na to, abychom tu baráž odehráli.

J.J.: Považuju za důležité zdůraznit, že pro spoustu našich kluků (Jirků, Urban, Jelínek, Maďar, Oppelt) to bude víceméně derby, protože v Jablonci působili. Čekáme, že naši fanoušci dorazí v hojném počtu, takže už to by mohlo Vlky vystrašit. Oni nejsou zvyklí hrát před plnými tribunami. Sice nás v Jablonci čekají a dělají zásoby, ale věříme, že budeme bojovat v domácí atmosféře.

P.H.+J.J.: Divák je pro nás stále důležitým partnerem, víme o něm a vnímáme ho. A potřebujeme ho. Na play-off by bylo fajn, abychom se semkli všichni a bylo nás co nejvíc. Jablonecké vedení očekává 800 lidí, my doufáme aspoň v 1200.

Letos jste oba poprvé stáli na druhé straně mantinelu, jaké to pro vás bylo?

P.H.: Po zápase jsem teď unavenější, než jsem byl jako hráč. (smích) Samozřejmě vidím tu zmiňovanou byrokracii a musím říct, že jsem změnil náhled jak na hráče, tak na trenéry. Většinu kluků z týmu jsem znal jako hráč a něco jsem si o nich myslel. Jako trenér na ně nahlížím jinak a už si o nich i něco jiného myslím. A uvědomuju si, že i když na ně při zápase strašně řvu, tak oni mě stejně v 90% nemůžou slyšet. Emoce na střídačce jsou úplně jinde.

J.J.: Složitá a nepřehledná administrativa je věc, která mě překvapila asi nejvíc. A určitě emoce na střídačce. Ale co se týká realizačního týmu, ať je to Petr, Honza Holeček, Michal Křelina, Pavel Pešek – tam to fungovalo na 1000%. Na ledě to bývalo něco úplně jiného, na lavičce jsou to infarktové stavy, na ledě jsem tu hru mohl ovlivnit. Na střídačce občas trpím, protože tam už s tím nejde dělat nic. Navíc tím, jak trénuju 4.třídu, tak zjišťuju, že je to velice podobné. Na hráče Áčka občas řvu úplně stejné pokyny: „Brusli!" a tak.

Který zápas nebo situace pro vás znamenala milník sezóny?

P.H.: Výhra na Kobře. To byl pro kluky hodně důležitý zápas.

J.J.: Celá sezóna a pak hlavně konec, kdy se kluci zase zvedli a vybojovali konečné umístění. Pak taky derby, ale ne co se týká hokejové stránky.

Před námi je teprve play-off, ale přece jen, co by mohla přinést příští sezóna?

J.J.: Pokud si trenér neřekne o nějakou extra horentní novou smlouvu, nebo nedostane nabídku z extraligy, viděl bych, že základ realizačního týmu zůstane stejný. Ta naše vize je pořád stejná. Základ týmu máme a chceme ho vhodně doplnit. S některými kluky už jsme mluvili, víceméně víme, kdo by chtěl zůstat, kdo ne. Určitě zase tým doplníme o naše odchovance. Tady už můžu říct, že chceme oslovit naše odchovance, kteří hrají extraligu juniorů, budeme mluvit s Kynčlem, Moníkama, Chrtkem, dále počítáme taky s Krskem a Chleborádem.

P.H.: Otazníky visí třeba i nad Erbanem. Chápu, že studuje mimo Vrchlabí, ale možnost, aby na tréninky jezdil, má. Jenže ji nevyužil a my nemůžeme postavit do lajny hokejistu, který není na tréninku. Uvidíme, jak si to sám srovná v hlavě.

Nezbývá než připomenout, že play-off začíná ve čtvrtek 3.3.2016 ve Vrchlabí, na druhý zápas v sobotu 5.3. bude vypraven fanbus, již nyní je možné se do něj hlásit, třetí zápas se odehraje v pondělí 7.3.2016.

Foto Petr Kraus