HC Stadion Vrchlabí – A ještě jednou přípravka
Žáci

A ještě jednou přípravka

25.03.2015
Jana Poskerová

Přípravka, jak už jsme několikrát psali, zastřešuje dohromady tři kategorie. Celý ansábl nejmenších hokejistů zaštiťuje Jiří Jakubec, který je zároveň trenérem u nejstarší přípravky, a tak shrnul jejich letošní sezónu.

Jirko, opakování je matka moudrosti, jak je to tedy u přípravky, tady se kategorie trochu prolínají…
Naši "základnu" tvořila 3.třída (2006), 2.třída (2007) a všichni mladší kluci. Byla to pro mě první sezóna, kdy jsem měl na starosti samostatnou kategorii a to je 2006. Jasnou prioritou pro mě bylo vytvoření dobré, tvůrčí a hlavně týmové atmosféry v kabině. Pro splnění tohoto úkolu považuji za stěžejní splnění dvou podmínek - sestavení realizačního týmu, ve kterém to funguje a který je schopen se shodnout na konceptu, který se dodržuje v průběhu celé sezóny, a dále neustálé udržování dětí i rodičů v akci. Myslím, že to se nám z veliké míry dařilo úspěšně realizovat v průběhu celé sezóny, byť to nebylo vždy jednoduché. Většinu tréninků jsme absolvovali v počtu kolem 30 dětí, kde byl věkový rozptyl od 5 do 9 let. V průběhu sezóny se nám podařilo oslovit a zařadit do týmu dalších 8 dětí. Takový počet hráčů již vyžadoval postupné nalezení a přísné dodržování pravidel.

A jak je to s Tvou kategorií?
Třetí třídu (2006) jsem trénoval spolu s naším trenérským matadorem Jarkou Vaníčkem a jako spolehlivý vedoucí mužstva působil Erik Sporysch. Oběma bych tímto chtěl poděkovat za perfektní spolupráci. Kategorii 2007 kompletně zastřešoval "Jirkáč" Tomáš Jirků - pro kluky připravil bohatý zápasový i tréninkový program a i jemu patří velký dík. O nejmenší kluky se staral Jan Muller a Dan Srnský - jim patří také veliké díky za obětavou a mnohdy náročnou trenérskou práci Abychom jednou neměli nouzi o gólmany, tak s námi na tréninky chodil "Ďobačka" - Martin Abrahám a zasvěcoval kluky do brankářských kouzel. Kluci si ho oblíbili, tréninky je bavily a jejich pokrok byl znát, takže i jemu patří dík.
Teď ještě detailněji k ročníku 2006. Kompletní sezónu jsme odehráli v ustálené sestavě - Venda Houdek, Jirka Mrkva, Tobík Sporysch, Ondra Kopecký, Mates Motyčka, Fíla Beneš, Fíďa Votava, Jirka Jakubec, Hynek Nývlt, Dan Srnský a Honza Tříska. Celou sezónu jsme poctivě střídali všechny kluky, kteří byli k dispozici a potěšila nás i jejich velice nízká marodka. Důraz jsme kladli zejména na týmového ducha a kamarádství. Hokejového ducha jsme se dokonce pokoušeli najít a tak jsme pro kluky ve spolupráci s vedoucím Vojenské zotavovny ve ŠM, p.Erikem Sporyschem, uspořádali sportovní večer s přespáním ve spacáku v kabině. Večer jsme vyrazili na obhlídku stadiónu, ale duch nám utekl.
Co se týká hokejového umění, tak tento ročník považuji za velmi talentovaný - v soutěži v našem regionu s námi byli schopni držet krok pouze dva týmy a to Jičín a Nové Město n.Metují. Zúčastnili jsme se dvou turnajů s velice silným obsazením týmů z měst s větší hokejovou základnou (Pardubice, H.Králové, Kolín,H.Brod,Hvězda Praha) a v obou jsme obsadili krásné 3.místo a se všemi hráli zcela vyrovnané partie. Nejtalentovanějších pět kluků pomáhalo pravidelně ve vyšší kategorii a ti ostatní se na ně snažili výkonnostně dotáhnout a udělali tak veliký pokrok. Troufám si tvrdit, že se sešla i výborná "banda" rodičů a tak nám nezbývá, než se těšit na příští sezónu.