HC Stadion Vrchlabí – O konci sezony s Jaroslavem Vlasákem
Rozhovory

O konci sezony s Jaroslavem Vlasákem

09.03.2015
Jana Poskerová

Byl to právě ředitel zimního stadionu a zároveň sportovní manažer Jarda Vlasák, kdo se pátek první dozvěděl o kontumaci. Také to byl on, kdo musel jako první zavolat všem okolo, majiteli, hráčům, redakci, fanouškům, že sezona končí. Teď, když se již největší emoce uklidnili, vysvětluje, co se vlastně stalo.

Jak se na celou vzniklou situaci díváte z pozice sportovního manažera s odstupem třech dnů?
Ta situace se stala, nikdo z nás ji již nevrátí … Je to náš obrovský „hokejový“ zkrat s krutými následky, za který nesu zodpovědnost i já, důvěřoval jsem našemu realizačnímu týmu „A“ – mužstva, který pracoval po celou sezonu velmi dobře, zodpovědně a kvalitně. Bohužel jsem si mohl vyžádat před play-off soupisku hráčů, kteří můžou reprezentovat náš klub v utkáních play-off a provést kontrolu.

Můžete popsat, co se vlastně konkrétně stalo?
Od letošní sezony platí nové pravidlo (netýká se pouze Tipsport extraligy), že hráč hrající play-off musí mít odehráno 50% zápasů za mateřský klub v základní skupině, do loňské sezony se toto pravidlo vztahovalo pouze na utkání baráže a kvalifikace! Jen pro vysvětlení - vedení klubu má zájem zapracovávat do „A“ – mužstva mladé hráče, na základě čehož jsme provedli střídavé starty několika juniorům (naši mladí hráči – Kadavý, Krsek, Marks, Kerekanič, z Pardubic - Bažant, Krajňák z H.K.- Bezděk, Veselý). ČSLH povoluje ve svých řádech provést v mateřském klubu součet startů v juniorské kategorii a v kategorii dospělých (80% klubů takto funguje) a junioři pendluji mezi oběma kategoriemi bez nějakého povoleni, bohužel náš junior Radek Krsek startuje v našem juniorském týmu, pod názvem HC Krkonoše, a v tomto případě se součet utkání nepovoluje (vedeno jako druhý -jiný klub).
Radek Krsek byl napsán v zápise o utkání na soupisce mužstva, aniž by splňoval podmínku 50% odehraných utkání za „A“ –mužstvo v základní části, ironií osudu je fakt, že Jan Kerekanič, který v sezoně za „A“mužstvo rovněž startoval, byl ze soupisky správně vyřazen, bohužel Krsek ne.
V prvním utkání Krsek vůbec nenastoupil (výhra 3:2) a přesto bylo utkání kontumováno 5:0 ve prospěch soupeře, druhé utkání jsme prohráli 5:2, ve třetím utkání nastoupil v polovině zápasu za Tomáše Bláhu, který byl vyloučen do konce utkání, (výhra 7:4) a následná kontumace 0:5. Celkové osmifinálové utkání play-off je tedy ve prospěch Bíliny 0:3.
Nešlo tedy o žádný podvod či o úmysl – nic to ale nemění na faktu, že napsání tohoto hráče na soupisku je naše velké selhání! Nevymlouváme se, nebulíme, přijímáme oprávněnou kritiku, víme, že chyba je na naší straně, přesto ale výroky některých jsou opravdu zarážející, to je silná káva. Ještě bych se krátce vyjádřil k případu Michala Červy před třemi roky, to byla naprosto jiná situace, (problém „kmenový hráč“), kde si dodnes všichni myslíme, že chyba nebyla na naší straně, to byla událost na právní žalobu, ale po celkovém zvážení vedení klubu jsme do takového sporu s vedením ČSLH (stejně bylo vše odehráno a baráž ukončena bez nás) nechtěli vstoupit.

Co bude následovat v příštích dnech?
Je to všechno strašně živé a panuje v nás všech velké zklamání. Snaha hráčů, trenérů, činovníků a vedení, po co nejlepším výsledku cele sezony, jakoby ulétla rychle pryč. Vím, že jsme strašně zklamali všechny naše fanoušky, kteří byli po celou sezonu fantastičtí a podporovali nás, vím, že ani naši sponzoři nebudou vůbec nadšeni, ale přeci jenom 7 měsíců jsme se všechny snažili nějakým způsobem bavit, snažili jsme se vymýšlet různé akce a zábavu, a máme pocit, že to všechno nebylo úplně zbytečné a k zahození. Máme všichni hokej rádi, stejně jako fanoušci a také mu věnujeme spoustu volného času na úkor našich rodin.
S majitelem klubu Alešem Cermanem jsme po odchodu sportovního manažera Jaromíra Látala (listopad 2014), dočasně převzali chod „A“ –mužstva a rozdělili si kompetence. Dohodli jsme se, že nebudeme hledat nového sportovního manažera a sezonu zdárně dotáhneme do úspěšného konce, což se nám v základní části povedlo (cílem bylo umístění v horní polovině tabulky, do 6.mista).
Samozřejmě, že se s hráči sejdeme, zhodnotíme sezonu a věřím, že připravíme kvalitní tým pro příští rok. Jaký bude kádr, realizační tým, kdo bude sportovním manažerem na to je teď brzo odpovídat, vše závisí na mnoha okolnostech. Momentálně jsme všichni moc zklamaní, přesto se všem našim věrným fanouškům a sponzorům ještě jednou moc omlouváme a přejeme všem hodně pevného zdraví, krásné léto a odpočinkovou dovolenou. A v polovině srpna se zase všichni sejdeme a půjdeme do nové sezony 2015-16. My jsme hokej, buďte taky.