HC Stadion Vrchlabí – Vrchlabský led přivítá klíčové utkání série
A Team

Vrchlabský led přivítá klíčové utkání série

03.03.2015
Marek Komárek

Nejdůležitější klání se odehraje zítra na ledě HC Stadionu. Draci z Bíliny dokázali včera vítězstvím 5:2 dorovnat průběžný stav vítězných utkání na 1:1 a jako jedni z mála trápí favorita. Všechny ostatní série s účastí elitní šestky po základní části mají předpokládaný průběh. Komu se podaří vyhrát třetí utkání, získá pro páteční duel na hřišti Draků psychologicky velmi důležitý mečbol.

Po dvou utkáních této série je zatím stav nerozhodný. Pojďme se v kostce za oběma zápasy poohlédnout.

Sobota 28. 2.

HC Stadion Vrchlabí – HC Draci Bílina 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Lenoch (Filip, Šťastný), 24. Šťastný (Filip, Hamerský), 45. Jebavý (Skočovský) – 8. Petráš (Štěpánek), 57. Salač (Bittner)

Vrchlabí dokázalo rychle skórovat zásluhou Lenocha. Draci rychle vyrovnali a zejména díky výborně chytajícímu Škubalovi drželi dlouho naději na překvapivý obrat. Proměnit svou šanci se podařilo ve druhé třetině Šťastnému a tento moment se ukázal jako velmi důležitý, nikterak však rozhodující. Rozdílovou branku totiž vstřelil až Jiří Jebavý v úvodu třetí části. Gólu docílili Vrchlabští silou vůle. Ležícího Škubala po souboji před brankou dokázal obránce Vrchlabí překonat od modré. Modrobílí si na konci hodně koledovali o inkasovanou branku. Jednu také dostali. Ke snížení Salače se naštěstí pro domácí nikdo přidat nestihl.

Jiří Škubal po zápase k utkání řekl: „Tlačili jsme, ale Vrchlabí nás potrestalo z přesilovek. My jsme naopak nevyužili ani jednu z mnoha. Vrchlabí působilo jako zkušené mužstvo, mělo lepší pohyb po hřišti. Doma máme úzké hřiště, jsme na to zvyklí a dělá to problém všem našim soupeřům. Doma si věříme, hraje to tam jasně pro nás. Sérii 3:1 vyhrajeme.“

A jeho slova opravdu nevyzněla do ztracena…

Pondělí 2. 3.

HC Draci Bílina – HC Stadion Vrchlabí 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Kýhos (Salač), 12. Přeučil (Havlůj, Kýhos), 25. Procházka (Zika, Havlůj), 29. Procházka (Zika), 57. Havlůj (Procházka) – 9. Matějka (Kadavý), 19. Filip (Hamerský)

Slova brankáře Bíliny se potvrzovala. Po úvodní šanci Šťastného šli domácí do vedení. V první třetině měli pokaždé Vrchlabští připravenou odpověď. Na branku Kýhose reagoval Matějka, na trefu Přeučila zase Martin Filip. Jirků mohl poslat utkání ještě před první sirénou do modrobílých kolejí, ale zahodil vyloženou šanci. Proto ve druhé části získali klání ve svůj prospěch zelenobílí. Konkrétně Jakub Procházka dvěma brankami poslal Draky do trháku. Místo kýženého sníženo přišla v závěru pouze pojistka Aleše Havlůje.

„Jsem rád, že do hlediště zimního stadionu si našlo cestu hodně diváků, kteří vytvořili výbornou atmosféru. Navíc jsme byli svědky historicky prvního vítězství HC Draci Bílina v play off v druhé hokejové lize,“ řekl po utkání v Bílině pro bílinskou redakci prezident oddílu HC Draci René Štěpánek.

Třetí utkání bude, jak jsem již naznačil, možná rozhodující. V případě neúspěchu Vrchlabí bude mít Bílina na domácím ledě šanci ukončit sérii, pokud Vrchlabí vyhraje, Draci se budou na svém užším kluzišti pokoušet vrátit sérii zpět do Krakonošova.

V play off je zatím v týmu Vrchlabí nejproduktivnější Martin Filip (0+3), na druhém místě je Tomáš Šťastný (1+1) a třetí je Ondřej Hamerský (0+2). V zelenobílém je nejefektivnější Jakub Procházka (2+1), následuje Aleš Havlůj (1+2) a v těsném závěsu je trojice Salač, Kýhos, Zika se dvěma body.

Za Vrchlabí zatím neboduje Bláha a Vlach, za očekáváním oproti základní části zůstávají i bílinští Zdeněk, Veselý a Bőhm.