HC Stadion Vrchlabí – SHRNUTÍ SEZÓNY 2010/2011 aneb vydřená cesta do play-off
A Team

SHRNUTÍ SEZÓNY 2010/2011 aneb vydřená cesta do play-off

26.03.2011
Luděk Stránský

Podkrkonošský tým i přes nelehký a nepříliš vydařený začátek sezóny dokázal doputovat až do čtvrtfinále vyřazovacích bojů, ve kterém byl důstojným soupeřem ústeckých lvů, lídra základní části. Vyřazení s sebou přináší analýzy a zpětná hodnocení, my přicházíme s rychlým a přehledným shrnutím průběhu celého soutěžního roku a doprovodných statistik.

Vrchlabští hokejisté odehráli během základní části 44 zápasů, získali 64 bodů a vybojovali deváté místo ze všech šestnácti týmů, čímž si polepšili o tři příčky oproti minulému soutěžnímu ročníku. Svěřencům trenéra Josefa Řeháčka se v základní části soutěže dařilo převážně v domácím prostředí – DD Elektromont Aréna viděla čtrnáct vítězství, z toho dvě až po samostatných nájezdech. Avšak venkovní výjezdy příliš nepřipomínaly ony loupeživé výpravy, neboť Vrchlabí získalo na soupeřových ledech pouze dvacet bodů za šest vítězství, včetně opět dvou triumfů po nájezdech. Tabulku první ligy s přehledem ovládl celek HC Slovan Ústečtí lvi, když nasbíral 92 bodů a v play-off se zatím probojoval až do finále.

Právě s Ústím mělo vrchlabské mužstvo největší negativní bilanci (2:6 na zápasy), a navíc severočeský tým uštědřil soupeřům z Podkrkonoší největší sezónní debakl - 0:6 ve 30. kole soutěže. Naopak nejvíce příjemným soupeřem se stala pro vrchlabské hokejisty HC Chrudim, když proti ní získali ve čtyřech zápasech deset bodů a ve 36. kole si i řádně zastříleli a vyhráli 5:1 největším poměrem v uplynulé sezoně. Na největší gólové hody si přišli vrchlabští hokejisté i fanoušci proti Hradci Králové, kdy na domácím stadionu pocítili hořkost prohry 4:6.

Nejproduktivnějším vrchlabským hráčem v základní části se stal sedmadvacetiletý útočník Kamil Tvrdek, který během 36 zápasů zaznamenal 26 bodů a spolu s Beckem, Hubáčkem a Látalem nastřílel devět branek. Nejčastěji vylučovaným hráčem byl obránce Ondřej Poživil, jenž nasbíral 55 trestných minut v 39 odehraných utkáních. Role brankářské jedničky se suverénně ujal Vladislav Koutský s úspěšností 93,13% a průměrem 2,34 gólu na zápas během 37 zápasů.

V nadstavbové části soutěže Vrchlabí doslova „chytlo druhý dech“, v předkole play-off vyřadilo v sérii 3:1 na zápasy Beroun, a dalo tak rychle zapomenout na neútěšné chvíle během sezony a na poněkud nevyrovnané výkony. Čtvrtfinále s ústeckými lvi zvládli Řeháčkovi svěřenci téměř na výbornou, svého soupeře trápili bojovností a houževnatostí, a dokonce mohli pomýšlet na sedmý zápas série. Koncovku šestého zápasů hraného na domácím ledu však nezvládli, famózní čtyři branky vstřelil do vrchlabské sítě ústecký Lukáš Handlovský, a Vrchlabí v sérii prohrálo 2:4.

Nakonec nutno zadoufat, že prvoligová sezona 2010/11 nebyla pro Vrchlabí poslední. Vše nyní záleží na zvážení vedení a majitele klubu, zda budou nadále své kroky spojovat s vrchlabským klubem, své osudové stanovisko sdělí na tiskové konferenci 30. března.