HC Stadion Vrchlabí – Trenér Řeháček: Čekám jako všichni
A Team

Trenér Řeháček: Čekám jako všichni

14.03.2011
Jana Poskerová

Ať je to vedení klubu, hráči, trenéři, fanoušci nebo trenéři, všichni teď čekají na jednu věc: Vyjádření města o podpoře prvoligového hokeje. Tisková konference je klubem naplánována na 30.3.2011, do té doby se všichni mohou akorát sázet, jak dopadne jednání, či jak se majitel klubu rozhodne naložit s licencí. Trenér Josef Řeháček, který tým dovedl do čtvrtfinále play-off čeká také.

V posledních cca devíti utkání podal tým maximální výkon. Proč tak nehráli od počátku?
To kdybych věděl…(smích) Zápasy play-off jsou trochu jiné, než základní část. To je jeden z důvodů, proč tým hrál jinak. Došlo taky k částečné obměně týmu, i to sehrálo svou roli. Ale prostě k zápasům v play-off přistupují hráči jinak, tady už šlo o všechno. Sehraní kluci byli, ale v té druhé části i plnili to, co jsme chtěli. Jde to vidět i na ostatních týmech, že hra se vyvíjí. Pokud bych měl hodnotit celou sezónu, tak nemůžu říct, že bychom odehráli vyloženě trapný zápas. Kluci podávali vcelku dobré výsledky. Trápila nás koncovka, občas jsme neměli štěstí, ale určitě jsme nehráli špatně.

Jde to vidět i ve statistikách, produktivita hráčů byla daleko vyšší než v minulém ročníku.
Na tom jsme dělali celou sezonu, zjednodušit koncovku, neutápět se v rohu, jít více do střelby, vlastně celkově zjednodušit hru. Dneska se hokej hraje útočně. Postupem času se kluci vypracovali a góly padaly, i když jsme jich potřebovali dát víc a míň dostat.

Ve kterém období jste si mohl říct: „Je to dobré.“?
V závěru sezony, ten byl výborný. Jak v přístupu hráčů, tak v herním projevu. Nejvíc jsem byl překvapený z předkola a z play-off. Věřil jsem, že přes Beroun přejdeme, ale netušil jsem, že tak lehce. Výbornou formu měl Koutský, ale i tým jako celek.

A na druhou stranu, chtěl jste o kluky někdy přerazit hokejku?
To víte, že ano, a kolikrát. Nejvíc na tréninku, nedařilo se dělat, to co jsme chtěli. Pak jsme měli výpadek na podzim přelom října a listopadu. To bylo období, kdy se nám nedařilo. V tomto období jsme zbytečně ztratili spoustu bodů a pak už jsme se nedostali do první osmičky, nepodařilo se nám porazit Hradec a Beroun a tím jsme přišli o důležité body.

Kdo Vás během sezony mile překvapil?
Hm… (přemýšlí), jsou hráči, o kterých nemá cenu se zmiňovat. Ale třeba Kuba Drábek nebo Michal Bezouška, u těch jsme počítali spíše s doplněním do čtvrté lajny, a oni bojovali s nasazením a dostali se do základního kádru a oba podávali celou sezonu velmi dobré výkony. Třeba Bendíkovi se začátek úplně nepodařil, ale výměna do Benátek mu pomohla, Benátky byly spokojené a my s Vencou Drábkem také.

A co čeká teď po sezoně na Vás?
To nevím. Rád bych pokračoval, ale čekám, jak vše dopadne s první ligou ve Vrchlabí a zároveň čekám i na vyjádření klubu. Pokud budu mít šanci pokračovat dál, tak mám cíl dostat se do semifinále. Předpokládám, že stejný cíl bude mít i vedení klubu. Bude to těžké. Letos se potvrdilo, že soutěž bude vyrovnaná a příští sezonu to bude ještě vyrovnanější. Je tady extraliga, první liga a druhá liga, pak krajské přebory, to už je úplně jiný šálek. Stejně tak extraligový junioři se perou o první ligu a ta soutěž pak má odpovídající grády.

Co se týká zdejší mládeže, pohybujete se na jejich tréninku, mapujete třeba případné nové posily?
Ano, vím o nich. Mluvil jsem o tom i s šéftrenérem mládeže Pavlem Bieglem. Je to dlouhodobá záležitost. Tady se na profesionální úrovni dělá hokej asi šest let a to trochu komplikuje situaci, než junioři dorostou do seniorů. Můžeme tady mít talent, ale rodiče ho dají třeba do Liberce, může se vrátit, ale nemusí. Druhým problémem je, že naši junioři hrají jenom krajský přebor. Jistě, pokud bude hráč působit v juniorské extralize, pak už ho s juniorů vyřadí, potom bychom po něm mohli sáhnout a zapracovat jej, i třeba jen za cenu, že by trénoval a seděl na lavičce a k tomu chodil na střídavé starty do druhé ligy. Talent se objevit může, ale potřebovali bychom, aby se vyhrál. Ale je to běh na dlouhou trať. Každopádně mládež je tady na dobré úrovni, ale pro první ligu bychom přivítali, , aby se mládež dostala do vyšší soutěže. Určitě se tady dobří hráči vychovají, ovšem záleží také na klucích .