HC Stadion Vrchlabí – Teď můžeme jen hodnotit, říká sportovní ředitel klubu
A Team

Teď můžeme jen hodnotit, říká sportovní ředitel klubu

09.03.2011
Jana Poskerová

Situace kolem vrchlabského hokeje je zatím nejistá a momentálně nikdo nemůže říct, kdo bude v září stát na ledě. Krajský přebor, II. liga nebo to opět bude prvoligový tým HC Vrchlabí? A pokud ano, pod jakým vedením? Příští týden vydá své konečné rozhodnutí město. Pokud bude pro současné vedení klubu kladné, mají fanoušci jistotu, že ještě dva roky bude ve Vrchlabí prvoligový hokej. Pokud však ne, bude se muset čekat na další rozhodnutí majitele Petra Dědka. Jak říká sportovní ředitel Ing. Aleš Kmoníček, zatím je předčasné hovořit o tom, co bude.

Mohli bychom se bavit hypoteticky a dát tak možnost k dalším spekulacím, ale to nepotřebujeme. Proto jsme se s panem Kmoníčkem ohlédli za ukončenou sezonou a trochu přece jen nakousli, co by kdyby.

Když se podíváte na odehranou sezonu nyní po ukončení soutěže, jak se Vám líbila?
O sezoně už toho bylo napovídáno mnoho. Shodli jsme se jak s majitelem, tak s trenérem, že první část sezony, za což pokládám základní část, nebyla podle našich představ. Jako vedení klubu jsme očekávali a věřili, že mužstvo má na to, aby se umístilo do osmého místa. Domnívám se, že pokud bychom zlepšili naši koncovku a produktivitu, která byla velmi špatná, tak bychom očekávání splnili. Oproti minulé sezoně, kdy jsme měli velkou marodku, na což jsme si stěžovali, letos se nám zásadní zranění vyhýbala. Ale prostě špatné zakončení stálo za naším nezdarem. Proto nejsem se základní částí spokojen. Nadstavba, tedy rozdělení do skupin, tam už jsme začali bojovat, makat. Naše hra se zlepšila a výsledkem bylo naše umístění. Pravdou ale zůstává, že soutěž není dobře vymyšlená. První osmička hraje "srandamače" a druhá polovina bojuje až do konce o bytí či nebytí. Ale cíl jsme splnili, vyhráli jsme skupinu a čekal na nás Beroun. Předkolo proti Berounu jsme odehráli výborně, ať už díky výborně chytajícímu Koutskému, nebo disciplinovanosti ostatních hráčů. A co se týče čtvrtfinále play-off - byť se nám nedávaly naděje, tak jsme si věřili a odvedli jsme velice dobrý výkon. Kromě jednoho zápasu jsme byli maximálně vyrovnaným soupeřem a myslím, že někdy i lepším. A ať už vinou špatného rozhodnutí rozhodčího, kdy jsme nemohli dotáhnout zápas do nájezdů, možná bychom vyhráli, možná prohráli...

Hovoříte o vyloučení Dudáše ve čtvrtém zápase, kdy byl natlačen do brankoviště?
Mám na mysli tuto spornou situaci, která nebyla sporná jen z našeho pohledu, ale také z pohledu delegáta, který zápas sledoval. Nakonec nám dal za pravdu i šéf komise rozhodčích, který potvrdil, že šlo o chybu rozhodčího Jebavého. Myslím, že to sérii ovlivnilo. Netvrdím, že bychom vyhráli, že bychom porazili Ústí, nicméně třeba ano. Ale je to škoda, protože naši hráči tak přišli o nějaké peníze, my jsme možná přišli o historický úspěch... Každopádně se sérií je spokojenost na všech stranách, u hráčů, vedení, fanoušků. Celkově dopadla sezona dobře.

Projevily se také posily mužstva...
Doplnění kádru se nám povedlo. Velmi úspěšný start měl Vláďa Vrtek, který po svém příchodu rozhodl asi tři zápasy. Pak trochu zapadl výkonnostně, projevil se rozdíl první a druhé ligy. Jeho příchod ale hodnotím velmi kladně. Marek Zadina sice neodehrál mnoho zápasů, ale rozhodl důležitý mač v Benátkách. Pak to byli hráči jako Dudáš, nebo kluci z Pardubic Kousal a Radil, kteří nám výrazně pomohli v play-off.

I letošní sezona byla plná příchodů a odchodů, určitě se povedlo angažmá Koutského a ti, kteří se nepovedli, se ve Vrchlabí asi dlouho neohřáli, nebo je to jinak?
Neřekl bych, že se někdo nepovedl. Samozřejmě, že byli hráči, se kterými jsme byli spokojení víc nebo míň, nicméně je potřeba říct, že mančaft nebyl složen špatně. Fluktuace v mužstvu není ani pro nás příjemná. Chtěli bychom postavit základní kostru týmu a doplňovat ji, ale v situaci, která je, to bohužel nelze. Pokud dopadne jednání, pak mám vizi, jaká by měla být základní sestava, kterou chceme udržet dva roky a doplnit ji. Příchody nových hráčů nás limitují, dvojice, či trojice se musí sehrát a my vlastně každou sezonu tvoříme nový tým. Momentálně jsme v situaci, kdy čekáme na rozhodnutí města a současně také na rozhodnutí majitele, z toho důvodu je předčasné bavit se o kádru. Hráči vědí, že pokud bude hokej pokračovat, ozveme se jim a nastoupíme do přípravy. Ale není mým stylem něco slíbit a pak říct změna, končíme. Petr Dědek má nabídku jiného města, kde by mohla první liga pokračovat, ale on i já máme zájem, aby liga zůstala tady ve Vrchlabí.

V takovém případě nemá cenu, abychom se bavili o případných odchodech, či prodloužených smlouvách?
Máme představu, kdo by zůstal, či kdo odejde, ale nerad bych to nyní ventiloval. Zhruba za dva týdny budeme vědět víc. Situace není příjemná, já osobně jsem chtěl smlouvy s hráči podepisovat v prosinci. Každopádně nemám strach, že bychom hráče nenašli, naopak, na trhu jich bude dost. Pravděpodobně by už za Vrchlabí nenastupoval Kamil Tvrdek, na podmínkách odchodu jsme se domluvili s Andresem a Petr Ševčík se chce věnovat obchodu.

Kdy jste měl v sezoně největší radost?
Když jsme porazili Beroun a postoupili do čtvrtfinále.

A největší zklamání?
Určitě po základní části. Letošní sezona byla hodně náročná. Dumali jsme, proč se nám nedaří, proč jsou výsledky nevyvážené. Bylo to zvláštní, trochu jako na houpačce, možná i psychika hráčů.

Myslíte, že hráče ovlivnila i nejistota pokračování?
Na kluky samozřejmě informace působí. Mrzí mě, že tyto informace čerpali z pouličních zdrojů a situaci řešili s lidma venku. My jsme v okamžiku, kdy se Petr Dědek o situaci kolem hokeje dozvěděl, šli do kabiny a hráče s tím seznámili. Bylo to po volbách a majitel chtěl vědět, jak se nové vedení města k hokeji postaví. Nechtěli jsme více peněz, pouze stejnou podporu. S tím jsme hráče seznámili. Věděli tedy, že si hrají o své jméno, ať už tady nebo jinde. Nejistota je ovlivnit mohla, ale tato situace může nastat kdykoliv, ale myslím, že ve finále to jejich výsledky neovlivnilo.

Máte za sebou také spolupráci s extraligovými kluby, jaká letos byla?
Zpočátku se rýsovala velká spolupráce s Pardubicemi, ale když se rozhodla Chrudim pokračovat, hráče si od nás stáhli. Tím se spolupráce zúžila na čtyři hráče, pak odešel ještě Filip Landsman. Každopádně kluci, kteří zůstali, tak zapadli do kádru a odvedli dobrou práci. Co se týče Mladé Boleslavi, tam se potýkali s úzkým kádrem, ale i tak byla spolupráce přínosná. Mysleli jsme, že od nich budeme mít více hráčů, ale ke konci se spolupráce zlepšovala, měli jsme od nich Dudáše, Vencu Čížka, Loskota, my jsme jim půjčili Chaloupku. Letos to hodnotím jako zatím nejlepší spolupráci a doufám, že budeme spolupracovat i nadále.

Pokud tedy první liga zůstane ve Vrchlabí zachována, objeví se v kádru jména, která už za horaly nastupovala. Zároveň bude tým doplněn o nové hráče. Vize a plány jsou jak u A-týmu, tak u mládeže. Zatím se nepočítá s tím, že by se některý z juniorů mohl postavit do A-týmu, ale cesta by tady byla. To se ovšem opět dostáváme do scénáře hypotetického. Nyní nám nezbývá než počkat na rozhodnutí města a současného majitele klubu.