HC Stadion Vrchlabí – Reportáž ze zápasu: Vrchlabí - Ústí n. L. 1:2sn
Zápasy

Lvi si odvážejí dva body

03.11.2010
Jana Poskerová
Celek z popředí tabulky dorazil do Vrchlabí ke středečnímu zápasu. Oba celky nastoupily do utkání opatrně. Ale i přesto přinesla hra přesilovku 5 na tři pro Ústí, ti ovšem početní přesilovku využít nedokázali. Až po akci mezi Chaloupkou a Látalem se domácí po Látalově dorážce dostali do vedení. Ústečtí si potrpí na drama, zápas vyrovnali v poslední minutě zápasu a poslali hru do prodloužení, nádsledně až k samostatným nájezdům. Lvi byli nakonec úspěšnější a odvážejí si do Ústí dva cenné body.
15.kolo, středa 3.11.2010, 18:00
Vrchlabí
1:2sn
Ústí n. L.
Koutský - Matějíček, Pácal, Poživil, Chaloupka, Čížek, Bendík, Hanzl, Poskočil - Drábek, Filip, Rusnák - Kubeš, Bláha, Látal - Gengel, Hubáček, Beck - Urban, Bezouška. Trenér: Řeháček.
Francouz - Němeček, Pojkar, Klobouček, P. Hořava, L. Poživil, Holomek, Boháč - Čurilla, Alinč, Diviš - Janků, Kloz, Pazourek - Kanko, Pajič, Ludvík - Šedivý, Mikulík, Sklenička. Trenér: Rosol.
Třetiny: 1:0, 0:0, 0:1 - 0:0  Branky a asistence: 16. Látal (Chaloupka) - 60. Diviš (Alinč, Holomek), rozh. sam. náj. Čurilla. Rozhodčí: Horák - Arazimová, Hejl. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 1200.  

Odbyla šestá večerní a na ledě DD Arény ve Vrchlabí se rozjelo patnácté kolo první ligy. Proti sobě se postavily celky domácího Vrchlabí a jako hosté přijeli hráči z Ústí nad Labem. Vrchlabští vyhráli první buly, ale jejich rozehrávka postrádala přesnost. Jako první prověřil ústeckého gólmana domácí Bláha, ale neúspěšně. Vrchlabští se snažili dostat do vedeni, chyběla jim pouze jedna maličkost - dostat puk za Francouzova záda. Hosté se k prověření domácího brankáře Koutského dostali až v páté minutě, kdy ovšem samostatný únik ústeckého útočníka gólman vykopl. V sedmé minutě se poprvé vylučovalo, na trestnou lavici šel domácí Chaloupka a vzápětí za ním putoval na čtyři minuty útočník Hubáček. Hosté dostali početní výhodu 5:3 skoro na minutu a půl. Ústečtí hráči po buly zaujali přesilovkové postavení, ale domácí obránci, stejně jako Koutský, skvěle pracovali a dařilo se jim puky vyhazovat. Svoji přesilovku nedokázali Lvi využít, stav zápasu zůstal nezměněn. V desátě minutě ujel hostující obraně bard vrchlabského hokeje Martin Filip, jeho střela byla brankářem zpracována. Štěstí neměl ani následně pálící Beck, stejně tak minuli bránu Pácal s Matějíčkem. Ve čtrnácté minutě se vylučovalo na straně hostí a i oni šli po dalším faulu do hry 5:3. Po návratu Diviše, stále ještě v přesilovce, tečoval Chaloupkovu střelu od modré Ondřej Látal a domácí se dostali do vedení. Vstřelená branka domácí hráče nakopla, ale střely Hubáčka a Gengela nebyly přesné. Francouz byl ve střehu i při pokusech Matějíčka či Filipa. Ústecký Mikulík pálil do Koutského a tak do šaten odcházeli v lepší náladě domácí.

Do druhé třetiny nastoupili hosté s vizí vyrovnat. Domácí je však nepouštěli do větších akcích. Sledovali jsme vyrovnaný souboj, kdy se hra přesouvala z pásma do pásma a na brankáře mířily střely, se kterými neměli větší práci, nebo které šly uplně mimo. Možná, kdyby hokejová brána měla rozměry fotbalové, byli by útočníci úspěšní. Z domácích byl ve větší šanci Beck, ale jeho střely neprošly. Ústecký Mikulík minul levou tyč domácí brány. Ve třicáté první minutě po vyloučení Chaloupky, hrálo Ústí přesilovou hru, ale domácí je nejenže nenechali řádně vystřelit, navíc se utrhl Hubáček a od červené prokličkoval až před Francouze, kterého trefil do ramene. Ústečtí opět nedokázali využít početní převahu. Zato domácí začala bavit střelba. Z akce Chaloupka - Filip - Rusnák byla pouze střela vysoko nad ústeckého brankáře.Ve 36. minutě mohli jít do dvoubrankového vedení! Látal přihrával před branku, kde puk tečoval Urban, ale těsně vedle pravé tyče Francouzovy branky! Před koncem třetiny se do tempa dostali hosté a to jim přineslo šanci. Poživil zpoza branky přihrával před ní na Mikulíka, který ale ve stoprocentní šanci selhal, měl téméř polovinu branky odkrytou. Stav zápasu zůstal nezměněn i po druhé třetině.

Třetí třetina začala prakticky ihned po buly přesilovkou domácích. Nedokázali si však vytvořit žádnou šanci.Ústí ovšem kompletní dlouho nezůstalo, tentokrát odešel na trestnou lavici Sklenička. Domácí však zmařili i další početní převahu a Francouz byl bez práce. Vrchlabská hala už se chystala jásat nad individuální akcí Rusnáka, kdy si ze tří protihráčů udělal kuželky a dostal se až k Francouzovi, na kterého však blafákem neuspěl a i další dorážka skončila šťastně pro hostující mužstvo. Na Koutského se přijel podívat ústecký Diviš, ale jeho skákavý puk gólman zlikvidoval. Ani na druhé straně nemá Francouz výrazné problémy se střelami Chaloupky nebo Rusnáka. Zato Filip sekal a poslal vrchlabské do oslabení. Ale ani ústečtí hráči nebyli schopní vytvořit si aspoň střelecko příležitost. Kromě přesilovky, kdy Látal skóroval, byly všechny další tristní. V posledních pěti minutách zápasu se Ústí vzpamatovalo a snažilo se o vyrovnávací gól. Vrchlabí vyhazovalo, o další střely se pokoušeli ještě Chaloupka a Gengel. Až pak to přišlo: 40 vteřin před koncem šli hosté do power play. To se vrchlabským hráčům stalo osudným. Hosté dvanáct vteřin před koncem třetí třetiny vyrovnali.Sám před Koutským se ocitl Richard Diviš, který jednal chladnokrevně. Naznačil střelu, položil si domácího brankáře a pak už jen pohodlně zasunul kotouč do odkryté branky.

Začalo prodloužení, po odehrané minutě měli domácí šanci v přesilovce vyrovnat. Ale nepomohli jim k tomu ani rady kouče, který si vyžádal oddechový čas. Tlak si naopak vytvořilo Ústí, ale domácí se ubránili a přišly samostatné nájezdy.Jako první pojede hostující Mikulík. A blafákem vyzrál na Koutského. Za domácí nastupuje jako první Bezouška. Také zkusil blafák, ale neuspěl. Jako další pojede ústecký Čurilla. Ten vyzrál opět blafákem na Ševčíka, který nahradil v domácí brance na nájezdy Koutského. Domácí Poživil musí dát! Dal. Bývalý vrchlabský hráč Pajič Ševčíka nepřekonal, jenomže domácí Filip také neproměnil. Po samostatných nájezdech se vítězem stalo Ústí.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol, HC SLovan Ústečtí Lvi: Z naší pozice se dnes hodnotí dobře. Sice jsme si jeli pro tři body, ale i ty dva jsou důležité.

Josef Řeháček, HC Vrchlabí : Pokud by nám někdo řekl před zápasem, že budeme mít jeden bod, tak by to šlo. Ale vzhledem k vývoji utkání jsme zklamaní. Je to další zápas, který jsme ztratili v závěru. Ubránili jsme přesilovku 5:3, vedli jsme, hráli jsme dobře dozadu. Ale celý zápas jsme ztratili v závěru. Lajna, která byla na ledě byla špatná, netaktická hra, nepodrželi gólmana. V prodloužení jsme nebyli v přesilovce schopni zajet do třetiny. U samostatných nájezdů už je to buď, a nebo.