HC Stadion Vrchlabí – Radoslav Svoboda:V člověku musí být pokora
Rozhovory

Radoslav Svoboda:V člověku musí být pokora

19.05.2010
Jana Poskerová

Rodák z Brna má za sebou úspěšnou sportovní kariéru hokejového obránce, několikanásobný držitel mistra republiky, mistr světa z roku 1985 a držitel stříbrné olympijské medaile ze Sarajeva. Je ženatý, má dceru a syna a pětiletou vnučku. Po ukončení aktivního hráčské kariéry se postavil na druhou stranu mantinelu a nyní se stal asistentem trenéra ve Vrchlabí. Nabídku na toto místo obdržel již v sezóně, ale nechtěl odcházet od rozdělané práce. Nakonec se však rozhodl místo přijmout. S trenérem Řeháčkem se znají, kromě hokeje je spojují také vzpomínky na vojenská léta ve VTJ Písek.

Jako obránce prošel Jihlavu, Zetor Brno a působil také v Dánsku, Itálii a Rakousku. Po ukončení aktivní kariéry si udělal trenérskou licenci. Začínal s tréninkem žáčků a postupně přešel až do prvoligových mužstev. Chybějící licenci na extraligu zatím neplánuje, prý se už nechce učit, ale zatím tuto možnost definitivně nevyloučil. Trénoval v Havlíčkově Brodě, nějaký čas působil také v Dukle Jihlava spolu s Jaroslavem Holíkem a Karlem Dvořákem. Jako hlavní trenér působil ve Žďáru a ve Velkém Meziříčí.

Znáte některé z vrchlabských hráčů?
Brodem prošel Vláďa Kubeš, dlouhá léta už znám Radka Hubáčka. Respektive znám oba, jak Petra, tak Radka, byl jsem na vojně s jejich tátou. Určitě jsem viděl hrát Filipa, Pácala. Jinak jsou tady mladí kluci, a když jsem tady byl s Brodem, tak jsem víc vnímal ty své svěřence.

Jak to vypadá s trenérskou vizí, na co se zaměříte na ledě?
Mužstvo se teprve formuje, přicházejí noví hráči, takže většinu věcí budeme řešit až v srpnu na ledě. Ale předpokládám, že se zaměřím na obránce a Pepa na útočníky. Budeme chtít, aby se hrál atraktivní hokej, žádné specifické kombinace. Důležité je, abychom z hokeje měli radost my v kabině a samozřejmě divák. Chceme hru pozvednout oproti výsledkům z minulé sezóny, které nebyly až tak lichotivé. Achilova pata byla koncovka, na té musíme zapracovat. A není to jednoduché, ostatně teď je to velmi dobře vidět u národního mužstva. Nestačí hezký kombinační hokej, musíme se tlačit do brány a střílet, aby padaly góly.

Máte Vy sám vlastní taktiku, jak na hráče?
Tak to si musím počkat až na led, kde se s nimi seznámím víc. Na bruslení, na přihrávkách, rychlá střela od modré, na tom budou muset obránci zapracovat. Ale to budu moct říct až na ledě, teď nechci předbíhat situaci.

Jak to jde v přípravě?
Myslím, že všechno jde v pohodě. Ve Vrchlabí se v přípravě nerozlišuje, všichni trénují stejně. Teď je to trochu náročnější, zaměřujeme se na objem, tzn. posilování, běhání, příští týden bude stejný. Potom jedeme na Arniku, kde nás čeká trocha relaxace a poté se zase zaměříme na výkonnost. Pak čeká kluky dovolená a po návratu trénink na ledě.

Děkuji Vám za rozhovor a přeju úspěšné působení u celku HC Vrchlabí .