HC Stadion Vrchlabí – Získá Vrchlabí v domácím zápase tři body?
Preview k zápasu

Získá Vrchlabí v domácím zápase tři body?

18.10.2009
Jan Pečeňák

Již téměř měsíc nedokázali hokejisté Vrchlabí zvítězit na domácím ledě. Tentokrát je čeká utkání s Benátkami nad Jizerou, které v posledních kolech neoslňují velkou formou, když již čtyři zápasy v řadě prohrály. Náš tým si v posledním kole zlepšil náladu díky výhře v Šumperku. Zda se již tentokrát podaří potvrdit výhru z cizího kluziště i na ledě Elektromont Arény, se dozvíme v zápase, který se koná ve středu 21.10. s tradičním začátkem v 18:00.

Z důvodu zranění několika útočníků se ve středečním utkání objeví v sestavě domácího celku Petr Hruška, který dosud hrál v druholigovém Děčíně.

Benátky v dosavadní části sezóny

Před novým ročníkem k nějakým větším změnám v kádru Benátek nedošlo. Klub totiž i nadále spolupracuje s extraligovým Libercem, který svou farmu zásobuje řadou hokejistů. Na spoustu z nich si určitě většina vrchlabských fanoušků bude pamatovat. Po loňské úspěšné sezóně, kdy se prvoligový nováček probojoval do čtvrtfinále play off, došlo ke změně na postu trenéra. Vladimír Čermák odešel do Mladé Boleslavi a nahradil ho trenér Kadaně Milan Černý. Dále tým opustil útočník Ondřej Hruška, který zamířil do Hradce Králové, Tomáš Kadeřábek odešel do druholigového Jablonce, obránce Milan Gajda do Tábora a další obránce Tomáš Kolafa do Znojma. V poslední dnech tým opustil Josef Lukáč, který bude působit v Táboře. Nahradit by je měli například Martin Krupka, který v loňském ročníku působil ve Vrchlabí, Július Šinkovič z Litvínova, Petr Kica z druholigového Písku a formou střídavých startů dvojice mladoboleslavských útočníků Marek Loskot a Jiří Ferebauer.

V přípravě odehrály Benátky třináct utkání, ale pouze tři z nich vyhrály. Dvakrát dokázaly porazit Kadaň a jednou zvítězili na ledě berounských Medvědů. S Medvědy také uhrály jednu ze tří remíz v přátelských utkáních. Další dvě gólově vyrovnaná utkání odehráli hokejisté loňského nováčka s Hradcem Králové a s Vrchlabím. Ve zbývajících zápasech už odešli z ledu poraženi. Postupně prohráli s Mladou Boleslaví, naším mužstvem, Táborem, Libercem, Hradcem Králové, Chomutovem a v generálce na 1. ligu s Táborem.

Do samotné prvoligové sezóny však vstoupili hráči Benátek velmi dobře. Hned v prvním kole si vyšlápli na Chrudim a poté na domácím ledě porazili po nájezdech Znojmo. Ve třetím kole podle papírových předpokladů prohráli na ledě Chomutova, avšak chuť si zlepšili hned v dalším utkání proti Jihlavě. V pátém kole sice prohráli na hřišti dobře hrajícího Havlíčkova Brodu, ale v dalších dvou zápasech porazili Kadaň a po nájezdech i Třebíč. Celkem tak měli po sedmi odehraných kolech na svém kontě 13 bodů. Poté se však Benátkám přestalo dařit a z ledu odešly čtyřikrát v řadě poraženi. Skalp středočeského celku si na své konto připsal Hradec, Šumperk, Ústí a v posledním kole i Havířov.

Benátky patří mezi nejčastější vrchlabské soupeře, už z doby působení obou týmů v druhé lize. I v letošní přípravě se oba soupeři střetly již dvakrát. O něco lépe je na tom Vrchlabí, které dokázalo jednou zvítězit a na ledě Benátek uhrát remízu. Navíc našemu středečnímu soupeři se po dobrém startu v posledních kolech vůbec nedaří. Ovšem ani náš tým nezažívá moc dobré období, alespoň co se zápasů na domácím ledě týká. I tak by Vrchlabí mělo být v tomto souboji papírovým favoritem.

Benátky nestačily na Havířov

Do utkání vstoupili lépe domácí hráči a již v 5. minutě dostal Benátky do vedení Petr Kica - 1:0. Hosté s odpovědí přispěchali za tři minuty, když se o vyrovnání postaral David Moravec - 1:1. Tento stav však také nesetrval dlouho. V desáté minutě poslal domácí celek opět do vedení Antonín Dušek. Do konce třetiny se však Panterům podařilo stav otočit. Nejprve ve 13. minutě vyrovnal Michal Šafařík a stav utkání otočil o minutu později Marek Sikora. Tím brankové hody v první části hry skončily.

Další branky se diváci dočkali ve 24. minutě, kdy dal hostům dvoubrankový náskok Filip Seman - 2:4. Ještě hůře bylo Benátkám v 36. minutě, kdy zvýšil na 5:2 Martin Piecha. Hokejistům středočeského celku se podařilo do druhé sirény utkání ještě zkorigovat. Minutu před koncem druhé třetiny snížil Tomáš Hudíček - 3:5.

V poslední části si už hosté v pohodě hlídali svůj náskok a nepouštěli svého soupeře do žádných větších brankových příležitostí. Jelikož Havířov branku již také nepřidal, skončilo utkání výhrou hostí v poměru 5:3.

D&D Elektromont Aréna
21.10. 18:00
HC Vrchlabí 12. kolo HC Benátky nad Jizerou
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
6. 18 b. Umístění 11. 13 b.
5 – 1 – 1 - 4 Celková bilance 3 – 2 – 0 - 6
Martin Filip 1 g.+ 9 as. Nejproduktivnější hráč Petr Kica 5 g.+ 3 as.
Jan Čaloun 6 g. Nejlepší střelec Petr Kica 5 g.
Martin Filip 9 as. Nejvíce asistencí Martin Krupka 7 as.
Jiří Matějíček +6 Nejlepší hráč v +/- Lukáš Vantuch +5
Ladislav Gengel -6 Nejhorší hráč v +/- Václav Drábek -5
Štefan Rusnák 26 min. Nejtrestanější hráč Tomáš Hobza 39 min.
Petr Ševčík 2,15
Radovan Biegl 2,65
Brankový průměr na zápas Jiří Stejskal 2,78
Marek Pinc 1,02
Michal Nedvídek 2,64
Petr Ševčík 93,33 %
Radovan Biegl 91,13 %
Úspěšnost gólmanů Jiří Stejskal 91,26 %
Marek Pinc 97,96 %
Michal Nedvídek 92,39 %
Petr Ševčík 0
Radovan Biegl 1
Čistá konta Jiří Stejskal 0
Marek Pinc 0
Michal Nedvídek 0

Benátky mají sérii čtyř porážek v řadě

11. kolo HC Benátky nad Jizerou - HC Havířov Panthers 3:5
10. kolo HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Benátky nad Jizerou 1:0
9. kolo Salith Šumperk - HC Benátky nad Jizerou 5:3
8. kolo HC Benátky nad Jizerou - HC VCES Hradec Králové 1:4
7. kolo SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou 3:4sn

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík - Matějíček, Pácal, Bendík, Chaloupka, Chmelíř, Vála, Flašar, Hanzl - Kubeš, Filip, Beck - Konečný, Hubáček, Mikšovský - Gengel, Čaloun, Rusnák - Urban, Zíma, Andres

HC Benátky nad Jizerou: Stejskal (25. Nedvídek) - Drábek, Hobza, Kajínek, Mrkvička, Kolmann, Pavlů, Hrach - Hudíček, Skořepa, Weiss, Dušek, Kudrna, Kazatel, Krupka, Pabiška, Kica, Kopic, Nevyhoštěný, Urban, Bárta

Rozhodčí

Středeční souboj bude pískat pan Hrubý, kterému budou na čarách pomáhat pánové Hejl a Žídek.