HC Stadion Vrchlabí – Základní část 1. ligy startuje!
Preview k zápasu

Základní část 1. ligy startuje!

10.09.2009
Jan Pečeňák

A hned v prvním utkání nečeká vrchlabské hokejisty vůbec lehký zápas. Zajíždějí totiž do Olomouce, kde bývá velmi těžké bodovat. Oba celky prošly řadou hráčských změn a v přípravě se jim většinou dařilo, ale jaká je skutečná síla obou týmů se dozvíme až v nadcházejících zápasech. Ten první se koná již tuto sobotu 12. září od 17:00 na olomouckém zimním stadionu.

Olomouc během přípravy

Před novou sezónou došlo v kádru Olomouce k několika změnám. Tým opustili útočníci Petr Sakrajda, Petr Vlk, Tomáš Sršeň a gólman Jiří Slovák. Někteří hráči byli uvolněni na hostování. Do Havířova zamířili Patrik Skácel, Petr Žajgla a Filip Smejkal. Další dva hráči budou vypomáhat v 1. lize Třebíči, jsou to obránci Jan Koktan a Radim Ostrčil. Tým z Hané samozřejmě i posiloval. Nejvíce nových tváří je z brněnské Komety. Útočnou sílu Olomouce přišli podpořit Martin Zábranský, Michal Černý, Petr Haluza a na střídavé starty Petr Polodna. Obranné řady vystužili Jan Mikel a Alexandr Lhotský. Výraznou posilou je určitě i Petr Kucharczyk, který přišel na hostování ze Znojma.

V přípravě se bodově nejvíce dařilo právě Petru Kucharczykovi, který si připsal devět kanadských bodů, stejně jako Jakub Čuřík a kapitán mužstva Richard Brančík. V brance se střídala dvojice Žigárdy, Sedlář a lépe si vedl první jmenovaný. Odchytal celkem 440 minut s průměrem 2,04 obdržené branky na zápas.

Olomoučtí hokejisté odehráli v přípravě 12 utkání, z toho sedmkrát zvítězili a pětkrát odešli z ledu poraženi. Na domácím ledě porazili nováčka první ligy Šumperk, polské Jastrzębie, Grenoble z Francie, Třebíč a v posledním utkání Znojmo. Na cizích kluzištích si připsali dvě vítězství, na ledě Hradce a Třebíče. Pět proher pro tým z Moravy přišlo v zápasech s Kometou, Šumperkem, Znojmem a dvě porážky v soubojích se slovenskou Skalicí.

V posledním přátelském utkání Olomouc porazila Znojmo

Od záčátku utkání byli lepší hráči hostí ze Znojma a také se jako první radovali ze vstřelené branky. V 9. minutě tečoval puk za záda gólmana Žigárdyho Radek Haman – 0:1. Další branky se diváci dočkali až v samém závěru první třetiny. O vyrovnávající branku se postaral přesnou střelou Jakub Čuřík - 1:1.

Druhé dějství bylo plné gólových příležitostí, ale proměnit se nepodařilo ani jednu. Po čtyřiceti minutách byl stav tedy stále nerozhodný 1:1.

O výhře domácích hokejistů rozhodl svou přesnou střelou v 51. minutě Tomáš Zbořil - 2:1, aby o pět minut později definitivně rozhodl o osudu utkání Petr Haluza. Generálka na ligu tak vyšla lépe hráčům Olomouce, kteří se radovali z výhry po výsledku 3:1.

Zimní stadion Olomouc
12.9. 17:00
HC Mora Olomouc 1. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu

V závěru přípravy se Olomouci dařilo

12. přátelský zápas HC Olomouc - Orli Znojmo 3:1
11. přátelský zápas HC Olomouc - SK HS Třebíč 6:2
10. přátelský zápas Orli Znojmo - HC Olomouc 3:1
9. přátelský zápas HC VCES Hradec Králové - HC Olomouc 1:3
8. přátelský zápas HC Olomouc - HC Grenoble 4:1

Sestavy z posledního přípravného utkání

HC Vrchlabí: Ševčík (31. Biegl) - Chatrnúch, Pácal, Chmelíř, Vála, Flašar, Chaloupka, Jaroměřský - Beck, Filip, Tvrdek - Gengel, Zíma, Urban - Andres, Hubáček, Mikšovský - Rusnák, Potůček, Konečný

HC Olomouc: Žigárdy - Janáček, Bartoň, Vyrůbalík, Nedbálek, Lhotský, Ondrušek, Paška, Staněk - Zbořil, Kucharczyk, Černý - Davídek, Brančík, Mikšan - Haluza, Čuřík, Bordowski - Venkrbec, Zábranský, Coufal

Rozhodčí

První mistrovské utkání v letošní sezóně bude jako hlavní rozhodčí pískat pan Smitka, kterému budou na čarách pomáhat pánové Padevět a Prchal.