HC Stadion Vrchlabí – Aleš Kmoníček: "Chci dělat dobrý hokej."
A Team

Aleš Kmoníček: "Chci dělat dobrý hokej."

28.05.2009
Jana Poskerová

S blížícím se začátkem hokejové sezóny je sportovní ředitel klubu Aleš Kmoníček v jednom kole. Stejně jako tým je i on v přípravě. Zatímco hráči běhají, jezdí na kole a posilují, Aleš Kmoníček papíruje, telefonuje a vyjednává.

V jaké fázi je soupiska HC Vrchlabí, do jaké míry je uzavřena, o kterých hráčích se ještě jedná?
V současné době určitě soupiska uzavřená není, nicméně je hotová ca z 80 až 90%. Momentálně sháníme hráče na post centra a potom asi jednoho obránce. Co se týče brankářské pozice, tam máme dvojici hráčů, ale přesto bychom ještě rádi jednoho brankáře přivedli, popřípadě se s někým domluvili na střídavé starty. Jeden z našich gólmanů bude nastupovat za Trutnov. Ale nespěcháme na to, máme čas, gólman se určitě objeví. Řekl bych, že do uzavření kádru nám chybí tři jména. Zatím není nikdo 100%, jednám se třemi útočníky, na obránce počkáme na přípravu a na post brankáře máme v merku dvě jména. Ale jak říkám, nechceme nic uspěchat.

Můžete prozradit, jak je to s finanční stránkou hráčů?
Platy hráčů první ligy se obecně pohybují v rozmezí 10 až 250 tisíc měsíčně. A u nákupů hráčů je to různé. Hráč, který má smlouvu, tam není cena určena. Záleží na dohodě s klubem a pravidla nejsou daná. Pokud hráči skončí smlouva, tak jeho klub má nárok na odstupné, odstupné je dané přestupními řády Českého svazu ledního hokeje. Je pak samozřejmě otázka, jestli se kluby domluví na nižší ceně, na vyšší se samozřejmě domluvit nemohou. Navíc hráč, kterému končí smlouva, tak má výhodu, že do zahraničí může jít zdarma. Tato skutečnost je samozřejmě pro zahraniční týmy zajímavá.

Na jakou dobu se standardně smlouvy uzavírají?
Standard není dán. Pokud máte hráče na hostování, tak jej můžete mít pouze na dobu jeho kontraktu s mateřským klubem, většinou se hostování uzavírá na rok. Pokud hráče kupujete a vkládáte do něj nemalé finanční prostředky, tak se snažíte, aby hráč hrál, a smlouva je zpravidla na dva roky. Tak to aspoň dělám já. Pokud je to hráč ze zahraničí, kde platíte pouze transfer, tak také na dva roky + opce. Vše se musí zvážit, věk, perspektiva, i to jak se hráč osvědčí. Je to vždy o individuálním přístupu.

Projevila se také v hokeji finanční krize?
Rozvedl bych to na dvě strany. V hokeji se určitě finanční krize projevila, ale hráči zatím finanční krizi nepocítili. Krize se neprojevila na nákupech hráčů, možná lehce ovlivnila hostování a sponzory, ale nákupy ne. Když hráče chci a on je dobrý a schopný, tak ho prostě zaplatit musím. Tak to prostě je. I když celkově je pohyb hráčů za nižší peníze, než tomu bylo v předchozích letech.

Jak hodnotíte spolupráci s Mladou Boleslaví a Trutnovem?
Spolupráce s Mladou Boleslaví nebyla špatná, vytyčili jsme si smluvně nějaké mantinely, ty se plnily. Jsou ale některá úskalí, s kterými jsme spokojeni nebyli. Situace pak vyvrcholila před play-off, kdy jsme chtěli určité hráče a museli jsme je nějak zaplatit. Ale jinak musím říct, že jsme byli celkem spokojeni, v něčem nám Boleslav prospěla, v něčem méně. Všechno má své pro a proti, ale spolupráce se vyplatila a proto jsme se dohodli na pokračování, i když podle jiného scénáře. Ve vedení Mladé Boleslavi jsou noví lidé, přehodnotili svou strategii, hokej nyní dělají jinak. My jsme také přehodnotili naši strategii, chceme více stavět na vlastních hráčích, proto jsme do jejich nákupu investovali. To je oproti minulé sezóně významná změna, kmenoví hráči nám chyběli a pak bylo potřeba vystavět nový tým. Proto nyní chci, abychom měli 10 – 15 vlastních hráčů a pak teprve doplňovali. Co se týká Trutnova, tam jsme si spolupráci sami vybudovali, takže vše klapalo k naší naprosté spokojenosti. Když máte svou farmu, tak si skoro můžete dělat, co chcete. Ale věřím, že spolupráce prospěla jak Vrchlabí, tak Trutnovu. Na to, jak a kdy jsme začínali, musím říct, že výsledky jsou víc než dobré. Navíc pro nás je výhodné, že žádný z hráčů si nemůže být jistý svým postavením ve Vrchlabí a může se stát, že bude působit v Trutnově. Pro hráče je to bič, který nad sebou mají, aby nebyli spokojení s tím, jak hrají, ale měli motivaci být lepší.

A Vy sám jste hrál hokej?
Ne, já jsem hokej nehrál, hrál jsem pouze fotbal. Ale v branži se pohybuji asi patnáct let jako agent hráčů. Myslím, že zkušenosti, které jsem v extraligovém a prvoligovém hokeji získal, se mi teď výborně hodí. Asi je výhoda, když to člověk hraje, ale nemyslím, že na řídicí práci je to podmínka. Důležitá je komunikace a známosti.

Máte nějakého hráče, kterého byste rád viděl ve vrchlabském dresu?
To ani ne. S trenérem vytipujeme kandidáty, které sem chceme dostat. Ale musím říct, že se držíme na zemi, chceme dělat dobrý hokej s kvalitními hráči. Nechceme dělat po vzoru jiných klubů, které nebudu jmenovat, mají třikrát vyšší rozpočet, ale v konečné fázi dosáhnou podobného výsledku jako my. Není umění dělat dobrý hokej s rozpočtem 60 miliónů, to umí každý. Umění je udělat dobrý hokej s rozpočtem 30, 25, 23 milionů. Prostě hodně muziky za málo peněz.

Kdo si podle Vás odnese Stanleyův pohár?
Tip nemám, NHL sleduju poočku. Jsou to nejlepší týmy z každé konference. Každý má své silné stránky.

Jarda Vlasák, který byl našemu rozhovoru přítomen, tipuje Pittsburgh.