HC Stadion Vrchlabí – Bitva o prvoligového krále Východních Čech začíná
Preview k zápasu

Bitva o prvoligového krále Východních Čech začíná

08.02.2009
Jan Pečeňák

Po delším čekání se pro Vrchlabí rozeběhne nejdůležitější část sezóny. Celek z Podkrkonoší zvládl základní část na výbornou a obsadil skvělé čtvrté místo a přímo postoupil do čtvrtfinále play off. Tam mu bude za soupeře další východočeský soupeř Hradec Králové, který musel absolvovat předkolo, kde přešel přes tým Kadaně. Již jméno soupeře slibuje velmi zajímavou podívanou před naplněným hledištěm. První dvě utkání série hrané na čtyři vítězná utkání se odehrají v Elektromont Aréně a to 11. a 12. února od 18:00.

Hradec Králové v letošním ročníku

Po většinu základní části se Hradec Králové překvapivě držel za dvojicí svých východočeských soupeřů z Vrchlabí a Chrudimi. Nakonec v tabulce obsadil šesté místo a musel absolvovat předkolo play off. V tom se setkal s týmem Kadaně, kterou vyřadil 3:1 na zápasy po výsledcích 4:1, 3:2, 2:5 a 4:2. Po překvapivém vypadnutí Chrudimi se tak právě Hradec Králové stal soupeřem Vrchlabí v boji o semifinále 1.ligy. Hradec Králové se se svým rivalem z východu Čech utkal v letošní sezóně již čtyřikrát. Vrchlabí zvítězilo na ledě Hradce 5:2 a 2:0. Naopak tým z krajského města vyhrál v Elektromont Aréně 2:1 a 5:4 po samostatných nájezdech.

Poslední změny v kádrech obou mužstev

V závěru přestupního období, kdy některé celky mohutně posilovali, zůstala sestava Hradce beze změn. Pouze pardubický Möeller se dohodl na střídavých startech hradeckých hokejistů ve svém mužstvu. Jsou jimi obránci Heindrich s Táborským a útočníci Roubík a Koudelka. V našem mužstvu k drobným změnám došlo. Z týmu odešel hostovat do druholigového Trutnova obránce Jozef Wagenhoffer a střídavé starty byly ukončeny Janu Buchtelemu. Naopak mužstvo posílí obránce Josef Lukáč, který v úvodu sezóny ve Vrchlabí působil a gólman Filip Šindelář. Na střídavé starty může v podkrkonošském celku působit dvojice juniorů z Mladé Boleslavi Václav Čížek a Marek Loskot.

V předkole vyřadil Hradec celek Kadaně v poměru 3:1 (4:1, 3:2, 2:5, 4:2)

V prvním utkání se čekalo na branku až téměř do poloviny utkání, než se trefil domácí Martin Koudelka. Za pět minut byl rozdíl už dvoubrankový, když se prosadil Jan Hruška. Úspěšnou druhou třetinu pro domácí hokejisty završil ve 38. minutě Jiří Kadlec, který zvýšil na 3:0. V posledním dějství padly ještě dvě branky. Nejprve v 52. minutě utkání zdramatizoval hostující Jan Stehlík, ale o dvě minuty později o výhře 4:1 rozhodl svou druhou brankou v utkání Martin Koudelka.

Druhý zápas začali domácí aktivně a po třinácti minutách vedli již 2:0, když se trefili Tomáš Burian a Jaroslav Roubík. Ve druhé třetině se však hostům podařilo v polovině utkání během dvou minut vyrovnat. Z obou branek se radoval Branislav Fábry. Do poslední třetiny se tedy šlo za nerozhodného stavu, který vydržel až do 51. minutě. V té se prosadil domácí útočník Jiří Kadlec. Do konce utkání se na stavu nic nezměnilo a Hradečtí se po výhře 3:2 ujali vedení v sérii 2:0.

První utkání v Kadani se podobalo prvnímu zápasu v Hradci Králové. Na první branku se čekalo přibližně do poloviny utkání a radovali se z ní domácí. Další branku si na své konto připsal Branislav Fábry. Po dvou třetinách šly nakonec do šaten mužstva za stavu 2:0, když se ve 40. minutě trefil Lukáš Zíka. Ve třetí třetině to byli opět domácí, kteří se jako první radovali ze vstřelené branky. Ve 49.minutě zvýšil vedení na 3:0 Martin Malát. Hosté však za tři minuty odpověděli brankou Jaroslava Roubíka. Hradečtí se snažili utkání vyrovnat a tři minuty před koncem odvolali gólmana. To se jim však vymstilo. V 58. minutě zvýšil na 4:1 střelou do prázdné klece svou druhou brankou v dnešním zápase Lukáš Zíka. Za minutu však bylo opět sníženo. Z branky se radoval Jan Kubišta. Hosté opět odvolali gólmana, ale opět inkasovali. Po druhé v utkání se trefil i Martin Malát a rozhodl o výhře Kadaně v poměru 5:2.

Další šanci rozhodnout sérii měl Hradec ve čtvrtém utkání a to se mu také podařilo. Ve 23. minutě se ujali hosté vedení po brance Jana Pazdery. Kadani se však podařilo rychle vyrovnat díky Janu Rudovskému. Do konce druhé třetiny se však hokejistům Hradce podařilo nasázet svému soupeři tři branky a o výsledku utkání a celé série bylo prakticky rozhodnuto. Ze vstřelených gólů se radovali Jan Kubišta, Patrik Fořt a Daniel Volráb. V poslední třetině se podařilo Kadani zkorigovat utkání brankou Branislava Fábryho, ale to už nic nezměnilo na tom, že pro Kadaň letošní sezóna skončila. Naopak Hradec Králové postoupil do čtvrtfinále play off, kde mu bude za soupeře HC Vrchlabí.

Vrchlabí vs. Hradec v letošní sezóně prozatím 2:2 (1:2, 5:2, 2:0, 4:5sn)

První vzájemné utkání na ledě Vrchlabí začali lépe hosté. Po první třetině se dostali do vedení 2:0, když se nejprve ve 13. minutě trefil Jiří Kadlec a v samotném závěru třetiny Jaroslav Roubík. Ve druhé části hry se podařilo domácím hokejistům rychle snížit. Ve 25. minutě k tomu přispěl svou brankou Ondřej Látal a všichni domácí příznivci doufali v obrat v zápase. Přes několik šancí se Vrchlabí branky už nedočkalo a jelikož stejně se vedlo i hráčům Hradce, tak utkání skončilo výsledkem 2:1 pro Hradec Králové.

V Hradci Králové se v první třetině dostali Hradečtí stejně jako ve Vrchlabí do dvoubrankového vedení, když se trefili Jiří Kadlec a Jan Hruška. Od poloviny utkání se však Vrchlabští do svého soupeře zakousli a na ledě od té doby bylo jen jedno mužstvo. Ve 30. minutě nejprve Nikola Gajovský snížil a hlavní úder si připravili hosté do poslední části zápasu. Po dvou minutách bylo vyrovnáno po brance Ondřeje Látala. Za další dvě minuty vedlo již Vrchlabí a to dokonce 4:2, když se dvakrát trefil Rok Pajič. Domácí hráči byli průběhem utkání naprosto rozhozeni a nezmohli se na odpověď. Naopak dvě minuty před koncem rozhodl o výhře Vrchlabí svou druhou brankou v utkání Nikola Gajovský, když zvýšil na 5:2.

Pár dní před Vánocemi se odehrálo na zimním stadionu v Hradci další vzájemné utkání, které mělo tentokrát dva vítěze a to HC Vrchlabí a Tomáše Štůralu. Vrchlabský gólman odolal obrovskému tlaku hradeckých hokejistů a nedovolil jim ani jednou skórovat. Naopak hosté se radovali ze dvou branek. Ve 13. minutě se dorážkou prosadil Tomáš Rod a v tu chvíli asi nikdo netušil, že se bude jednat o vítěznou branku. V samotném závěru ještě protlačil puk za záda Koutského Pavel Kříž a rozhodl o výhře Vrchlabí 2:0.

V zápasech Vrchlabí s východočeskými soupeři platilo vždy to, že vyhrává hostující tým a nejinak tomu bylo i ve čtvrtém utkání s Hradcem Králové. I když samotný úvod tomu nenapovídal. Již po šestnácti vteřinách se trefil Rok Pajič. V 5. minutě však bylo po brance Jiřího Kadlece vyrovnáno. O sedm minut později se hosté dostali do vedení, když se prosadil Jaroslav Roubík. Vrchlabí však ještě v první třetině vyrovnalo díky brance Štefana Rusnáka. V průběhu druhé třetiny se dostali hokejisté Hradce dokonce do dvoubrankového vedení, když se trefili Jiří Kadlec a David Nedorost. Domácí však nesložili zbraně a dokázali vyrovnat. Nejprve ve 39. minutě snížil Vladislav Kubeš a ve 47. minutě Ladislav Gengel vyrovnal na 4:4. Tento stav vydržel až do šedesáté minuty, a když nerozhodlo ani prodloužení, tak přišli na řadu samostatné nájezdy. V těch se trefil jediný hráč a to Martin Filip a rozhodl o výhře hostí v poměru 5:4.

Statistiky po základní části

D&D Elektromont Aréna
11. a 12.2. 18:00
HC Vrchlabí Čtvrtfinále HC VCES Hradec Králové
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
4. 96 b. Umístění 6. 73 b.
27 – 5 – 5 - 9 Celková bilance 20 - 4 – 5 - 17
Patrik Beck 14 g.+ 17 as. Nejproduktivnější hráč Jaroslav Roubík 23 g.+ 31 as.
Patrik Beck 14 g. Nejlepší střelec Jaroslav Roubík 23 g.
Patrik Beck 17 as. Nejvíce asistencí Jaroslav Roubík 31 as.
Ladislav Gengel +14 Nejlepší hráč v +/- Milan Karlíček +26
Richard Rapáč -13 Nejhorší hráč v +/- Pavel Suchý
Jakub Luštinec oba -5
Roman Chatrnúch 88 min. Nejtrestanější hráč Milan Karlíček 86 min.
Tomáš Štůrala 2,16
Petr Ševčík 2,76
Filip Šindelář 1,00
Brankový průměr na zápas Vladislav Koutský 2,68
Filip Luňák 2,50
Tomáš Alexa 4,00
Tomáš Štůrala 92,22%
Petr Ševčík 89,67%
Filip Šindelář 96,00%
Úspěšnost gólmanů Vladislav Koutský 93,50%
Filip Luňák 93,42%
Tomáš Alexa 92,59%
Tomáš Štůrala 5
Petr Ševčík 0
Filip Šindelář 0
Čistá konta Vladislav Koutský 2
Filip Luňák 1
Tomáš Alexa 0

Výsledek Hradce v předkole play off

1. kolo HC VCES Hradec Králové - SK Kadaň 4:1
2. kolo HC VCES Hradec Králové - SK Kadaň 3:2
3. kolo SK Kadaň - HC VCES Hradec Králové 5:2
4. kolo SK Kadaň - HC VCES Hradec Králové 2:4

Sestavy z posledního zápasu

HC Vrchlabí: Štůrala - Matějíček, Chaloupka, Bendík, Štrach, Galvas, Jaroměřský, Čížek, Wagenhoffer - Kubeš, Pajič, Beck, Krupka, Rapáč, Rusnák, Kříž, Rod, Látal, Mikšovský, Divíšek, Andres

HC VCES Hradec Králové: Luňák - Filip L., Karlíček, Burian, Hendrich, Pazdera, Zápotočný, Sláma, Lesák, Fořt, Roubík, Kadlec, Hruška, Koudelka, Volráb, Kubišta, Filip M., Nedorost, Jindřich, Moskal, Suchý