HC Stadion Vrchlabí – Dokáže Vrchlabí bodovat v Chomutově?
Preview k zápasu

Dokáže Vrchlabí bodovat v Chomutově?

19.01.2009
Jan Pečeňák

Podle statistik je Chomutov pro vrchlabské hokejisty tím nejnepříjemnějším soupeřem, když z dvanácti vzájemných soubojů odešli Vrchlabští desetkrát poraženi. Postavení v tabulce napovídá tomu, že v případě další výhry Chomutova se právě tento tým dostane v tabulce před náš celek. Vrchlabské hokejisty čeká velmi těžké utkání, když tento fakt umocňuje ještě forma obou celků. Zatímco domácí již pět kol v řadě neprohráli, tak našemu týmu se v poslední době výsledkově moc nedaří. Dočká se tedy tým Vrchlabí ve středečním utkání prvního bodového zisku na ledě Chomutova? Na tuto otázku budeme znát odpověď po skončení zápasu, který se koná ve 21.1. se začátkem v 17:30.

Jak si vede Chomutov

Do konce základní části zbývají odehrát tři kola a stále není zřejmé, kdo v tabulce obsadí druhé, třetí a čtvrté místo. Chomutov se momentálně nachází na čtvrté pozici, ale jistě si brousí zuby na druhou příčku, na kterou ztrácí tři body. Výsledky v nástavbě tomu také napovídají. Z posledních třinácti utkání prohráli pouze dvakrát a to na domácím ledě s Kometou po samostatných nájezdech a o kolo později překvapivě v Benátkách nad Jizerou. Mírnou nevýhodou pro Chomutov může být to, že stejně jako náš celek rozhoduje poměrně hodně utkání až v prodloužení či samostatných nájezdech a jednotlivé body mohou na konci chybět při lepším postavení týmu do bojů v play off. V této sezóně se již odehrály tři zápasy mezi KLH Chomutov a HC Vrchlabí a vždy skončili výhrou celku z Krušnohoří. V prvním utkání v ČEZ Aréně zvítězili domácí 4:2 a v následujících dvou utkáních v Podkrkonoší zvítězili hosté 2:1 po nájezdech a poté 3:1.

Mezi tři nejproduktivnější hráče v týmu se řadí Michal Jeslínek, který má téměř průměr jednoho získaného bodu na zápas, když zatím odehrál 42 utkání a získal 41 bodů (16+25). Na druhém a třetím místě se ziskem 39 bodů se nachází Stanislav Mikšovič (17+22) a Petr Jíra (16+23). Tato trojice se navíc nachází v kanadském bodování celé první ligy mezi nejlepšími deseti hokejisty. V obraně vévodí podle počtu získaných bodů Lukáš Půlpán, který z 37 zápasů získal úctyhodných 35 bodů (7+28)! S odstupem za tímto hráčem je František Bombic (6+18) a Marko Toivonen (8+9). V brance zatím kraluje opora z Finska Jan Lundell, který odchytal již 35 utkání a svého kolegu Cikánka pouští do branky jen výjimečně. Lundell je díky svým výkonům hodnocen jako 4. nejlepší gólman v 1. lize.

Před závěrečnými boji v 1.lize došlo v týmu jednoho z velkých favoritů na postup do ELH ke dvěma změnám. Z Třince se vedení aktuálně čtvrtého celku tabulky podařilo získat na střídavé starty šikovného útočníka Davida Květoně. Naopak z týmu Chomutova byl pro vážné porušení disciplíny vyřazen z kádru a poslán do Kadaně útočník Jiří Charousek, který však již dva měsíce laboroval se zraněným ramenem. Na marodce se v tuto chvíli tedy nenachází žádný hokejista, což je dobrá zpráva pro domácí, ale o to horší pro hosty z Vrchlabí.

HC Chrudim – KLH Chomutov 1:3

V první třetině nebylo k vidění moc brankových příležitostí, s vyjímkou nastřelené tyče branky Chomutova po střele Martina Vágnera. Do kabin se tak odcházelo za stejného stavu, jako když zápas začínal.

Od druhé části hry však hra nabrala na tempu a šance se střídaly na obou stranách. Branku ale přinesla pouze jedna. Ve 34. minutě, při přesilové hře hostí napřáhl od modré Grof, jeho střelu gólman Němec sice vyrazil, ale jen před volného Angela Nikolova, který neměl problém trefit odkrytou branku - 0:1. Po dvou třetinách, tak do kabin odcházeli spokojenější hosté.

Poslední dějství začali aktivněji domácí, ale byli to opět oni, kdo inkasovali. Z mezikruží se přesnou střelou prezentoval nejlepší střelec Chomutova Stanislav Mikšovič - 44. minuta 0:2. Gólová radost Chrudimských přišla v 50. minutě, když se před Lundella protlačil Petr Bělohlávek a střelou do protipohybu zdramatizoval utkání - 1:2. Ovšem již za minutu byl rozdíl stavu opět o dvě branky. Po chybě obránce se do samostatného nájezdu dostal Michal Jeslínek a zkušeně zavěsil - 51. minuta 1:3. Do konce zápasu se i přes několik šancí na obou stranách stav nezměnil, a tak si tři důležité body za výhru 3:1 připisují hosté z Chomutova.

HC Vrchlabí – KLH Chomutov 1:3

Hosté byli od prvních minut mírně aktivnějším týmem a vypracovali si několik šancí. Za aktivitu byli odměněni také vedoucí brankou. Jíra s Hlinkou vyšachovali domácí obranu, předložili kotouč nekrytému Stanislavu Mikšovicovi a ten do odkryté části branky pohodlně poslal svůj tým do vedení - 15. minuta 0:1 Zanedlouho poté mohlo být vyrovnáno. Tři domácí se v přesilové hře řítili na jednoho chomutovského beka, Vála našel přesně Kříže, Lundell však akrobatickým zákrokem jeho pokus zneškodnil. Po první třetině tak svítil stav 0:1.

Ve druhé třetině začali domácí přidávat na obrátkách a měli pár možností jak vyrovnat stav utkání. To se jim však v této třetině nepovedlo, a tak se odcházelo do kabin opět za stavu 0:1.

Stejný obrázek hry jako byl ve druhé části, se přenesl i do té poslední. Hokejisté Vrchlabí se stále častěji objevovali před brankou Chomutova a za svou aktivitu byli také odměněni. Ve 47. minutě našel Gajovský zpoza branky volného Ladislava Gengela, který se trefil přesně a vyrovnal na 1:1. Radost z vyrovnání domácím dlouho nevydržela. Po chybě obrany se sám před Štůralou zjevil Michal Jeslínek a svou střelou dostal hosty opět do vedení - 48. minuta 1:2. Vrchlabští se snažili podruhé v utkání o vyrovnání, ale marně. Naopak v samotném závěru rozhodl utkání svou druhou brankou v utkání Michal Jeslínek, který zvýšil v 59. minutě na 3:1 pro hosty z Chomutova. Poslední zápas roku 2008 se tedy hráčům Vrchlabí nevydařil, když podlehli Chomutovu 1:3.

ČEZ Stadion Chomutov
21.1. 17:30
KLH Chomutov 44. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
4. 91 b. Umístění 3. 93 b.
24 – 8 – 3 - 8 Celková bilance 26 - 5 – 5 - 7
Michal Jeslínek 16 g.+ 25 as. Nejproduktivnější hráč Patrik Beck 13 g.+ 17 as.
Stanislav Mikšovič 17 g. Nejlepší střelec Rok Pajič
Patrik Beck oba 13 g.
Michal Jeslínek 25 as. Nejvíce asistencí Patrik Beck 17 as.
Michal Jeslínek +26 Nejlepší hráč v +/- Ladislav Gengel +15
Jakub Grof
Marek Indra oba -10
Nejhorší hráč v +/- Richard Rapáč -12
Lukáš Půlpán 76 min. Nejtrestanější hráč Roman Chatrnúch 86 min.
Jan Lundell 2,19
Lukáš Cikánek 2,10
Brankový průměr na zápas Tomáš Štůrala 2,10
Petr Ševčík 2,75
Jan Lundell 93,21%
Lukáš Cikánek 92,98%
Úspěšnost gólmanů Tomáš Štůrala 92,41%
Petr Ševčík 89,71%
Jan Lundell 1
Lukáš Cikánek 0
Čistá konta Tomáš Štůrala 5
Petr Ševčík 0

Už pět kol nepoznal Chomutov hořkost porážky

43. kolo HC Chrudim - KLH Chomutov 1:3
42. kolo KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava 3:2sn
41. kolo HC Havířov Panthers - KLH Chomutov 2:3p
40. kolo KLH Chomutov - HC Baník Most 6:2
39. kolo HC Berounští Medvědi - KLH Chomutov 2:3sn

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Štůrala (Ševčík) - Matějíček, Chaloupka, Chatrnúch, Štrach, Galvas, Bendík, Wagenhoffer, Jaroměřský - Rapáč, Pajič, Beck - Krupka, Rusnák, Gengel - Gajovský, Kříž, Látal - Kubeš, Hubáček, Andres

KLH Chomutov: Lundell (Cikánek) - Ťupa, Půlpán, Nikolov, Všetečka, Bombic, Grof - Hlinka, Eiselt, Hašek - Skořepa, Jeslínek, Mikšovic - Jíra, Domin, Míka - Malát, Tauš, Fábry

Rozhodčí

Zápas mezi čtvrtým a třetím týmem tabulky bude jako hlavní rozhodčí posuzovat pan Pešina, kterému budou asistovat pánové Rozlílek a Sichrovský.