HC Stadion Vrchlabí – Bude Haná úrodná i pro Vrchlabí?
Preview k zápasu

Bude Haná úrodná i pro Vrchlabí?

09.01.2009
Jan Hanuš

Po dvou domácích zápasech s týmy ze samého dna tabulky vyrazí autobus s vrchlabskými hokejisty na Hanou, kde se po více než 200 kilometrech jízdy utkají v zápase 40. kola první hokejové ligy s klubem HC Olomouc. Jestli Jeřábkova parta přiveze z hřiště soupeře již čtrnácté letošní vítězství se dozvíme v sobotu od 17:00. O motivaci mají vrchlabští hráči postaráno. Vedení klubu jim totiž uložilo podmíněné finační postihy, kterým uniknou díky vítězství. Bohužel pro malý počet přihlášených na zápas do Olomouce byl fanclub nucen zrušit autobus.

Po loňské úspěšné sezoně se olomoucké Moře nedaří jak si před sezónou představovala a deváté místo je toho důkazem. Kanadskému bodování Olomouce vévodí a tudíž největší nebezpečí pro vrchlabského brankáře bude znamenat duo Milan Ministr a Richard Brančík.

Na hostování z brněnské Komety je v Olomouci Jan Mikel, na měsíčním trejdu se navíc Mora domluvila s Berounem, odkud na Hanou přišel útočník Ladislav Slížek a do středních Čech zamířil Petr Sakrajda. Poprvé se před domácím publikem představí nová posila David Mikšan, který v úterý přestoupil do Olomouce z brněnské Komety a ve středu byl jediným úspěšným střelcem Mory v Chrudimi.

HC Chrudim - HC Olomouc 2:1

Ani pět přesilovek nestačilo v první třetině chrudimským ke vstřelení gólu. To olomoucké Moře stačila dvě vyloučení Chrudimi z získání vedení. V 16. minutě se trefil při premiéře v hanáckém dresu David Mikšan.

Ve druhé části se hra domácí Chrudimi zlepšila a tak přišlo i vyrovnání. Ve 35. minutě Lukáš Král nádherně přihrál Petru Suchému, který z voleje srovnal na 1:1.

Vítěznou branku vstřelil ve 43. minutě Marek Zadina, Olomouci nepomohla ke srovnání stavu ani závěrečná hra bez brankáře a zůstavají jí tak pouhé čtyři venkovní výhry.

HC Vrchlabí – HC Olomouc 2:1

Vrchlabští měli výborný vstup do zápasu, hned po 79 vteřinách utkání se ve veliké šanci ocitla dvojice Aleš Vála a Jonáš Fiedler a ve skórování jim zabránila pouze posunutá branka Žigárdyho. Hosté se k první střele na Tomáše Štůralu dostali až teprve po třech minutách hry, které se odehrávaly převážně v jejich obranném pásmu, Ministr však domácího brankáře překonat nedokázal. Další tutovku domácích spálil v polovině šesté minuty Ondřej Látal, jeho šanci však Žigárdy, byť s trochou štěstí, zlikvidoval. Hosté z Hané se však stále více osmělovali a ztráceli respekt z lépe postaveného týmu v tabulce. Ministrův útočný výlet z poloviny šestnácté minuty zastavili domácí obránci pouze za cenu faulu. Přesilovku však hosté nezužitkovali. Minutu před koncem první části hry měl na hokejce úvodní branku střetnutí olomoucký Kříž po přesné přihrávce Vyrůbalíka, avšak ve vyložené šanci minul puk.

Druhou třetinu začali lépe olomoučtí a i díky přesilovce měli převahu ve hře, kterou korunoval samostatným únikem Žajgla a vrchlabským nezbývalo, než zatáhnout za záchrannou brzdu v podobě faulu. Rozhodčí po něm nařídil trestné střílení, ke kterému se postavil sám postižený. Avšak nabídnutou příležitostí pohrdnul, a tak se dále čekalo na to, kdo otevře skóre utkání. Další příležitost k tomu měl Nikola Gajovský a sedm minut po něm i Jiří Matějíček, oba však pohořeli na brankáři Žigárdym. Uhodilo tedy na opačné straně, když 73 vteřin před sirénou využil zmatku před Štůralovou brankou zcela nekrytý Milan Ministr, který neměl nejmenší problém s umístěním puku do prázdné domácí branky – 0:1.

Vrchlabské však branka v závěru třetiny spíše nabudila, než srazila a hned od počátku třetího dějství to dávali najevo. Po několika šancích z úvodu uzamkli v polovině sedmé minuty hosty v jejich pásmu a vyrovnání viselo ve vzduchu. Došlo k němu však až o půlminutu později, kdy po akci dva na jednoho střílel do zcela prázdné klece Nikola Gajovský – 1:1. V polovině dvanácté minuty propásl velkou šanci na strhnutí vedení na stranu domácích Ondřej Kříž, jenž propásl gólovou přihrávku. A domácí dále zvyšovali svůj tlak, a přestože několik šancí využít nedokázali, přece jen se vedoucího gólu dočkali. Byl sice kuriózní, ale i ty platí. Petr Chaloupka se snažil nahrát z nulového úhlu před hostující branku, ale kotouč se po odrazu velmi zvolna dokutálel podél Žigárdyho betonů až za brankovou čáru – 2:1. Hosté se ještě v závěru utkání snažili srovnat stav a 80 vteřin před koncem odvolali brankáře. Zle dotírali na brankáře Štůralu, ale domácí již svůj hubený náskok uhájili až do konce zápasu.

Zimní stadion Olomouc
10.1. 17:00
HC Mora Olomouc 40. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
9. 52 b. Umístění 2. 87 b.
13 – 6 – 1 – 19 Celková bilance 25 – 4 – 4 – 6
Milan Ministr 18 g.+ 15 as. Nejproduktivnější hráč Patrik Beck 11 g.+ 16 as.
Milan Ministr 18 g. Nejlepší střelec Patrik Beck
Rok Pajič
Martin Krupka
všichni 11 g.
Richard Brančík 17 as. Nejvíce asistencí Patrik Beck 16 as.
David Mikšan +11 Nejlepší hráč v +/- Ladislav Gengel +13
Radim Ostrčil -10 Nejhorší hráč v +/- Richard Rapáč -9
Martin Davídek 59 min. Nejtrestanější hráč Roman Chatrnúch 86 min.
Štefan Žigárdy 2,41
Jiří Slovák 0,00
Jaroslav Kameš 91,55
Dalobor Sedlář 3,45
Brankový průměr na zápas Tomáš Štůrala 1,91
Petr Ševčík 2,52
Štefan Žigárdy 92,9 %
Jiří Slovák 100,00 %
Jaroslav Kameš 91,55 %
Dalobor Sedlář 90,59 %
Úspěšnost gólmanů Tomáš Štůrala 93,14 %
Petr Ševčík 90,00 %
Štefan Žigárdy 2
Jiří Slovák 0
Jaroslav Kameš 0
Dalobor Sedlář 0
Čistá konta Tomáš Štůrala 5
Petr Ševčík 0

Olomouc od zápasu s Vrchlabím

39. kolo HC Chrudim - HC Olomouc 2:1
38. kolo HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 2:3 sn
37. kolo HC Olomouc - HC Havířov Panthers 6:0
36. kolo HC Most - HC Olomouc 4:5
35. kolo HC Olomouc - HC Berounští Medvědi 2:1 sn
34. kolo HC Benátky nad Jizerou - HC Olomouc 5:3
33. kolo HC Olomouc - HC Kometa Brno 3:1

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Štůrala - Matějíček, Chaloupka, Chatrnúch, Štrach, Galvas, Vála, Wagenhoffer - Gajovský, Pajič, Beck, Krupka, Rusnák, Gengel, Rapač, Kříž, Látal, Hruška, Buchtele

HC Olomouc: Žigárdy - Ministr Smejkal, Slížek, Brančík, Paška, Řípa, Davídek, Ondrušek, Zbořil, Kříž, Vyrůbalík, Nedbálek, Sršeň, Ostrčil, Vlk, Bartoň, Mikšan, Žajgla, Mikel

Rozhodčí

Na regulérnost zápasu bude na Hané dohlížet pan Michal Hrubý z Liberce, spolu s ním budou na čarách Zuzana Arazimová z Veleně a Radek Špringl z Kolína