HC Stadion Vrchlabí – Potvrdí HC Vrchlabí roli favorita?
Preview k zápasu

Potvrdí HC Vrchlabí roli favorita?

04.01.2009
Jan Pečeňák

Po velmi cenné výhře z Ústí nad Labem, čeká vrchlabské hokejisty celek z opačného pólu tabulky a tím je poslední tým HC VOKD Poruba. Do role favorita staví náš celek nejen postavení v prvoligové tabulce, ale i forma z posledních utkáních. Zatímco Vrchlabí se daří porážet, až na malé výjimky, jednoho soupeře za druhým, tak hosté z Ostravy už šest zápasů nepoznali radost z bodového zisku. Zda se smolná série Poruby protáhne na sedm utkání bez výhry, se můžete přijít podívat již v pondělí 5.1. od 18:00 do vrchlabské Elektromont Arény.

Jak si vede Poruba

Hokejisté ostravského celku už od začátku sezóny patří k nejhorším celkům 1.ligy a postavení v tabulce to jen dokazuje. Po 37 odehraných kolech okupují poslední 16. místo se ziskem pouhých třiceti bodů. Dokázali vyhrát pouze deset utkání a to hned v prvním zápase sezóny nad Hradcem, poté v Berouně, po nájezdech zdolali Benátky, tři body si připsali i po výhrách v Kadani, překvapivě i Chrudimi, doma s Mostem, Berounem, Kadaní a Olomoucí. Poslední a také nejcennější výhra přišla v 31. kole, když doma porazili brněnskou Kometu. S naším celkem se letos utkali již dvakrát a v obou utkáních si tři body připsali vrchlabští hokejisté, i když oba zápasy vyhráli jen o jeden gól. Ve třetím kole zvítězili v Ostravě 2:1 a odvetné utkání na domácím ledě vyhráli 3:2.

Dle statistik je zatím nejlepším hráčem Poruby útočník Robert Najdek, který si připsal 18 bodů za osm branek a deset asistencí. Druhým nejproduktivnějším hráčem je Adam Červenka (8+4), který má stejně bodů jako Michal Holuša (3+9). Mezi obránci se zatím nejvíce daří Milanu Ovšákovi (4+5), kterého si všimla Mladá Boleslav a získala ho na střídavé starty výměnou za gólmana Filipa Šindeláře, který v Porubě bude působit také na střídavé starty. Druhým obráncem v týmovém bodování je Lukáš Vnenk (1+6) a hned za ním je Vladimír Holík (2+3). Mezi gólmany se zatím nejvíce daří vítkovickému Jakubu Štěpánkovi, který ale odchytal jen pět utkání. Nejvytíženějším gólmanem je David Iliáš, který má na svém kontě 24 odehraných zápasů. Do branky v dresu Poruby nastupuje ještě dvojice Lukáš Smolka a Tomáš Vošvrda, který chytal i v zápase ve Vrchlabí a oba zatím nastoupili do šesti utkání.

Do utkání proti Vrchlabí by pro zranění neměli zasáhnout útočníci Martin Bartoš, Radek Hubáček a obránce Vladimír Holík.

HC VOKD Poruba – HC Chrudim 0:3

Úvod zápasu patřil domácím, ale své šance neproměnili. Hosté se ke slovu dostali až v 15. minutě, ale své pokusy si také nenašly cestu za Štěpánkova záda v brance domácích. První třetina tak skončila bez branek.

Ve 26. minutě se diváci branky už dočkali. Nejprve sice Marek Zadina svojí obrovskou šanci díky skvělému zákroku gólmana neproměnil, ovšem svůj druhý pokus už namířil přesně - 0:1. Ve 35. minutě bylo pro domácí ještě hůř, když se trefil Jan Semorád. Do konce třetiny se žádná změna již neudála a hosté tak vedli 2:0

Ve třetí třetině se hráči Poruby snažili o vyrovnání, ale gólman Němec se překonat nenechal. Hosté poté hru o něco vyrovnali a dočkali se také branky. Minutu a půl před koncem domácí odvolali gólmana a to se jim vymstilo. V 59. minutě se přes celé kluziště trefil do prázdné branky Michal Šeda a upravil tak skóre na konečných 0:3.

HC Vrchlabí – HC VOKD Poruba 3:2

Domácí nezabrzdilo v úvodu pětiminutové oslabení a hned v 6. minutě se ujali vedení po dorážce Rastislava Konečného - 1:0. Poté vrchlabští hokejisté několikrát zahrozili, ale skóre se do konce třetiny již nezměnilo.

Ve druhé třetině se domácí hráči snažili zvýšit na rozdíl dvou branek, ale i přes několik šancí se jim to nepodařilo. Naopak hosté z minima vytěžili maximum. Ve 37. minutě při přesilové hře se od modré čáry trefil Jiří Suchý - 1:1. Stejný stav už zůstal do konce druhé třetiny.

Hned v úvodu poslední části hry se ujali vedení opět domácí, když se prosadil svým důrazem Václav Eiselt - 43. minuta 2:1. Tento stav však nesetrval dlouho, hned o minutu později se totiž hostům podařilo vyrovnat. Na 2:2 srovnal ve 44. minutě Adam Červenka. Díky tomu hokejisté Poruby převzali na několik minut iniciativu a vrchlabští hokejisté se nemohli proti dobře hrajícímu soupeři prosadit. To však nevydrželo dlouho a od 50. minuty to byli opět domácí, kdo udával tempo hry. V 53.minutě měli velkou šancí jít do vedení, ale Ladislav Gengel trestné střílení neproměnil. Když už to vypadalo na prodloužení, dostalo Vrchlabí možnost hrát přesilovou hru, kterou také dokázalo využít. Úspěšným střelcem byl v 58. minutě kapitán Aleš Vála. Tři body po výhře 3:2 tak zůstávají ve Vrchlabí.

D&D Elektromont Aréna
5.1. 18:00
HC Vrchlabí 38. kolo HC VOKD Poruba
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
2. 84 b. Umístění 16. 30 b.
25 – 3 – 3 - 6 Celková bilance 9 - 1 – 1 - 26
Patrik Beck 9 g.+ 16 as. Nejproduktivnější hráč Robert Najdek 8 g.+ 10 as.
Rok Pajič 11 g. Nejlepší střelec Robert Najdek
Adam Červenka oba 8 g.
Patrik Beck 16 as. Nejvíce asistencí Robert Najdek 10 as.
Jiří Matějíček +13 Nejlepší hráč v +/- Radek Hubáček +2
Richard Rapáč -8 Nejhorší hráč v +/- Milan Ovšák
Jiří Zdeněk oba -17
Roman Chatrnúch 84 min. Nejtrestanější hráč Milan Ovšák 64 min.
Tomáš Štůrala 1,88
Petr Ševčík 2,69
Filip Šindelář 1,00
Brankový průměr na zápas David Iliáš 3,19
Jakub Štěpánek 2,43
Tomáš Vošvrda 3,47
Lukáš Smolka 5,27
Tomáš Štůrala 93,26%
Petr Ševčík 89,52%
Filip Šindelář 96,00
Úspěšnost gólmanů David Iliáš 90,42%
Jakub Štěpánek 93,65%
Tomáš Vošvrda 89,53%
Lukáš Smolka 84,56%
Tomáš Štůrala 5
Petr Ševčík 0
Filip Šindelář 0
Čistá konta David Iliáš 0
Jakub Štěpánek 1
Tomáš Vošvrda 0
Lukáš Smolka 0

Výsledky Poruby z posledních šesti kol = šest porážek

37. kolo HC VOKD Poruba - HC Chrudim 0:3
36. kolo HC Dukla Jihlava - HC VOKD Poruba 3:1
35. kolo HC Havířov Panthers - HC VOKD Poruba 7:5
34. kolo HC Baník Most - HC VOKD Poruba 3:1
33. kolo HC VOKD Poruba - HC Berounští Medvědi 1:4
32. kolo HC Benátky nad Jizerou -HC VOKD Poruba 5:1

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Štůrala – Matějíček, Chaloupka, Chatrnúch, Štrach, Galvas, Vála, Bendík, Wagenhoffer – Gajovský, Pajič, Beck – Krupka, Rusnák, Gengel – Rapač, Kříž, Látal – Andres, Mikšovský, Hruška

HC VOKD Poruba: Štěpánek - Ovšák, Vnenk, Suchý, Tesařík, Vajda, Palík, Falter - Červenka, Najdek, Zdeněk - Pavelek, Ivan, Mikula - Domian, Potočný, Kolařík - Rehuš

Rozhodčí

První domácí utkání v roce 2009 bude pískat pan Miroslav Petružálek z Litvínova, kterému na čarách budou pomáhat pánové Jan Bertlík a Radek Koskuba, oba dva z Mostu.