HC Stadion Vrchlabí – V posledním letošním zápase přivítáme KLH Chomutov
Preview k zápasu

V posledním letošním zápase přivítáme KLH Chomutov

21.12.2008
Jan Pečeňák

Vrchlabské hokejisty čeká v poslední zápase roku 2008 soupeř z nejtěžších – KLH Chomutov. V posledním kole Chomutov na domácím kluzišti porazil Chrudim 3:2 a podobný výsledek by si hokejisté KLH přáli i ze souboje s naším týmem. Naši hráči však přivezli tři cenné body z Hradce Králové a uspět by chtěli i v pondělním utkání. Oba celky dělí v tabulce jen šest bodů a proto lze očekávat vyrovnaný zápas. Přijďte v co největším počtu podpořit vrchlabské hokejisty a pomoci jim poprvé v sezóně zdolat soupeře z Chomutova. Zápas se koná 22.12. od 18:00 v Elektromont Aréně.

Chomutov v letošní sezóně

Před sezónou byl Chomutov pasován do role jednoho z největších favoritů na postup. Bylo to dáno díky posilám, které do svého týmu tým z Krušných hor získal. Ovšem nedaří se mu až tak podle představ, nachází se totiž až na 4. místě s devítibodovou ztrátou na svého velkého soka z Ústí nad Labem. V úvodu sezóny Chomutov všechny své soupeře válcoval, ale pak se stroj zadrhl a od šestého do desátého kola si připsal jen 3 body. Z následujících 25 zápasů však odešli hokejisté KLH z ledu bez bodového zisku jen ve třech případech, ale čelo 1.ligy je tak kvalitní, že jim to stačí pouze na výše zmiňované 4. místo. Náš celek se s Chomutovem utkal v letošné sezóně dvakrát a zatím je to soupeř, kterého naši hokejisté ještě neporazili. První zápas v Chomutově prohráli 4:2 a doma podlehli až po samostatných nájezdech 1:2.

KLH zatížil konta svých soupeřů již 141 vstřelenými brankami a největší zásluhu na tom má pětice Jíra, Jeslínek, Mikšovic, Půlpán a Hašek. Tito hokejisté se nacházejí mezi dvaceti nejlepšími hráči v kanadském bodování celé první ligy. Nejlepším z nich je na pátém místě Petr Jíra. Mezi obránci je nejproduktivnější Lukáš Půlpán, který získal již 29 bodů a díky tomu patří na 16. místo kanadského bodování mezi všemi hokejisty 1.ligy. Daří se i Františku Bombicovi, který získal již 21 bodů a také posile z Finska Marko Toivonenovi se sedmnácti body. Gólmanská jednička Jan Lundell je zatím mezi všemi prvoligovými gólmany na druhém místě podle procentuální úspěšnosti.

Proti Vrchlabí by neměli pro zranění nastoupit obránce Bombic a útočník Charousek. Do utkání nezasáhne ani trojice Gombár, Chmelíř a Révay, kteří odešli na měsíční hostování na Kadaně. Naopak v uplynulém týdnu se vedení Chomutova podařilo získat velmi kvalitní posilu, když do svých řad získali obránce Jakuba Grofa z Karlových Varů, kde byl v loňské sezóně nejproduktivnějším obráncem. Nedávno přišel z Mladé Boleslavi posílit útok Chomutova do konce sezóny Václav Eiselt, který nastoupil na několik zápasů i za náš celek. Navíc se již uzdravil kapitán týmu Miroslav Hlinka, který se uvedl třemi góly do sítě Jihlavy.

KLH Chomutov – HC Chrudim 3:2

Domácí vstoupili do utkání výborně a již po dvaceti vteřinách se ujali vedení po přesné střele Michala Jeslínka - 1:0. Hosté hrozili jen z přesilových her, ale ani v těch se vyrovnání nedočkali. Co se nepovedlo Chrudimi, povedlo se Chomutovu. Hned v první početní převaze vstřelili branku, konkrétně Petr Jíra - 16. minuta 2:0. Stejným skóre také třetina skončila.

Druhá třetina se již nehrála v tak velkém tempu jako ta první a změnu skóre nepřinesly ani početní výhody na obou stranách. Nejblíže ke vstřelení branky byli hosté, kteří nastřelili břevno chomutovské branky. Stav po dvou třetinách byl tedy stále 2:0

Do poslední části hry vstoupili domácí stejně jako do té první. Již v první minutě se jim podařilo vstřelit branku, když se prosadil Zdeněk Skořepa - 3:0. Hosté však bleskově odpověděli a zdramatizovali utkání. Ve 42. minutě poslal do prázdné branky kotouč Jan Šeda - 3:1. Kontaktní branky se Chrudim dočkala v 51. minutě, když hned po buly propálil Lundella Lukáš Daňo - 3:2. Ovšem to bylo ze strany hostí vše, nic na tom nezměnilo pár minut před koncem vyloučení Toivonena a následná hra bez gólmana. Chomutov tak napotřetí dokázal Chrudim porazit a to díky výhře 3:2.

HC Vrchlabí – KLH Chomutov 1:2 sn

V úvodu zápasu byli lepší hokejisté Vrchlabí, pomohla jim k tomu i přesilová hra, ale skóre se nezměnilo. Poté se hra vyrovnala a šance se střídaly na obou stranách. Oba gólmani však byli pozorní a změnu stavu nedopustili. První třetina tak skončila 0:0.

Druhá třetina byla po většinu času v moci domácích. Po několika příležitostech se také dočkali branky, když Rok Pajič poslal střílenou nahrávku před branku, kde stál Patrik Beck, který tečoval puk mezi betony přesouvajícího se Lundella - 28. minuta 1:0. I poté se domácí drali do útoku, ale zvýšení na rozdíl dvou branek se nepodařilo. Udeřili totiž hosté, ve 35. minutě se z dorážky prosadil Bronislav Fábry - 1:1. Stejným skóre druhá třetina skončila.

Ve třetí třetině byli aktivnější hosté, ale nutno říci, že to bylo díky přesilovým hrám, které měli možnost hrát. Štůrala v brance domácích však svůj tým několikrát podržel. Před koncem třetí třetiny se přibližně deset minut nehrálo, jelikož diváci vhodili na led dva odpadkové koše na úkor sporného rozhodnutí hlavního rozhodčího. I přes toto zdržení se nakonec třetí třetina dohrála a po základní hrací době byl stav 1:1.

Když se o vítězi nerozhodlo v základní hrací době, přišlo na řadu pětiminutové prodloužení. Žádný z týmů se nehrnul příliš do útoku a spíše se čekalo na samostatné nájezdy, které opravdu přišly. V nájezdech byl dvakrát úspěšný Petr Míka a tudíž rozhodl o bonusovém bodu pro Chomutov - 1:2.

D&D Elektromont Aréna
22.12. 18:00
HC Vrchlabí 36. kolo KLH Chomutov
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
2. 81 b. Umístění 4. 75 b.
24 – 3 – 3 - 5 Celková bilance 21 - 5 – 2 - 7
Patrik Beck 9 g.+ 16 as. Nejproduktivnější hráč Petr Jíra 14 g.+ 19 as.
Rok Pajič 11 g. Nejlepší střelec Jaroslav Hašek 16 g.
Patrik Beck 16 as. Nejvíce asistencí Michal Jeslínek
Lukáš Půlpán oba 22 as.
Ondřej Látal +14 Nejlepší hráč v +/- Michal Jeslínek +24
Martin Tvrzník -3 Nejhorší hráč v +/- Marek Indra -10
Roman Chatrnúch 84 min. Nejtrestanější hráč Marko Toivonen 46 min.
Tomáš Štůrala 1,91
Petr Ševčík 2,69
Filip Šindelář 1,00
Brankový průměr na zápas Jan Lundell 2,16
Lukáš Cikánek 2,22
Tomáš Štůrala 93,15%
Petr Ševčík 89,52%
Filip Šindelář 96,00%
Úspěšnost gólmanů Jan Lundell 93,38%
Lukáš Cikánek 92,61%
Tomáš Štůrala 4
Petr Ševčík 0
Filip Šindelář 0
Čistá konta Jan Lundell 1
Lukáš Cikánek 0

Zápasy KLH v nadstavbě = pět výher

35. kolo KLH Chomutov - HC Chrudim 3:2
34. kolo HC Dukla Jihlava - KLH Chomutov 4:5sn
33. kolo KLH Chomutov - HC Havířov Panthers 3:1
32. kolo HC Baník Most - KLH Chomutov 2:4
31. kolo KLH Chomutov - HC Berounští Medvědi 5:1

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Štůrala (Ševčík) - Matějíček, Chaloupka, Chatrnúch, Štrach, Galvas, Vála, Bendík, Wagenhoffer - Gajovský, Pajič, Gengel, Krupka, Rod, Rusnák, Tvrzník, Kříž, Látal, Konečný, Mikšovský, Andres

KLH Chomutov: Lundell (Cikánek) - Grof, Nikolov, Toivonen, Pulpán, Trefný, Všetečka - Hlinka, Míka, Mikšovic, Domin, Eiselt, Tauš, Jíra, Malát, Hašek, Jeslínek, Fábry, Skořepa

Rozhodčí

Poslední letošní utkání HC Vrchlabí, které se utká s Chomutovem, bude jako hlavní rozhodčí pískat pan Šír, kterému budou na čarách pomáhat pánové Padevět a Prchal.