HC Stadion Vrchlabí – Bendík: Když se nám povede hrát disciplinovaně, bude to první krok k úspěchu
Rozhovory

Bendík: Když se nám povede hrát disciplinovaně, bude to první krok k úspěchu

12.03.2024
Tomáš Otradovský (Krkonošský deník)

Staršího kmeta v sestavě vrchlabského Stadionu nenajdete. Obránce Ján Bendík si pod Krkonošemi plní roli zkušeného mentora a v roli asistenta kapitána povede svůj tým do osmifinále play off proti Příbrami.
Jaké vidí šance mužstva, které jde do série v roli papírového outsidera? O tom promluvil v rozhovoru pro Krkonošský deník.

Na úvod se vrátím o několik let zpět. První zápas jste za Vrchlabí odehrál v sezoně 2007/2008. Jak na své vrchlabské začátky vzpomínáte?
Vzpomínám na to velice rád, i když je to už dost dávno. Řekl bych, že v té době to byl takový hokejový boom, město hokejem hodně žilo a nás to tady nesmírně bavilo. Když se potkám s kluky, co tady tehdy hráli, každý řekne, že to byly nejlepší hokejové roky a společně na to zavzpomínáme.

Jste rád, že jste po zahraničních štacích pod Krkonošemi zakotvil?
Určitě ano. Jsem tady už skoro sedmnáct let a cítím se tu být doma. Pro mě bylo logické, že se ze zahraničí vrátím do Vrchlabí. I když musím říct, čím jsem starší, tak po návštěvách rodičů se mi hůř odchází ze Slovenska.

Z osmi sezon jste s klubem pošesté postoupil do play off. Jak se na něj těšíte a v čem je pro vás jiné než dlouhodobá část?
Jak všichni víme, play off je jiná soutěž. V základní části, když se nepovede zápas, tak hned za tři dny hrajete další. Poučíte se z chyb a snažíte se hrát líp. V play off už není prostor na chyby, snažíte se je omezit na minimum a hrát co nejlíp. To mě na tom baví, když už o něco jde.

Soupeřem vám bude Příbram. Co vám o Středočeších řekly dosavadní vzájemné duely? Přece jen z osmi zápasů jste vyhráli jediný.
Musím říct, že Příbram měla dobré výsledky po celou sezonu a i když jsme s nimi nevyhrávali, vždycky jsme odehráli dobrý zápas. Teď v play off se může stát cokoliv. Připravujeme se na ně a po loňském play off, kdy jsme vyřadili dobrý tým z Ústí nad Labem, všichni víme, že když každý odevzdá sto procent, pak můžeme být úspěšní i letos.

O vítězi série by mohly rozhodovat obrany. V jaké kondici je podle vás v této fázi sezony ta vrchlabská?
Nám se na play off vrací z Chance ligy Sýkora s Kaštánkem, takže budeme v nejlepší možné obraně, jakou můžeme v sezoně složit. Sám si ale myslím, že v play off bude rozhodovat nerovnovážný stav na lede, čímž myslím přesilové hry. Když se nám povede hrát disciplinovaně a nehrát moc oslabení, pak to bude první krok k úspěchu. Příbram má totiž zkušené hráče, kteří to na přesilovce umí.

Začínáte na ledě soupeře. Máte ale nějaký vzkaz pro věrné vrchlabské publikum?
Hlavně, ať se sejdou v co největším počtu a ať si to společně užijeme. Rozhodně budeme potřebovat jejích podporu. Já osobně věřím, že Příbram můžeme porazit a vyřadit.

Sám jste obránce. Řekněte mi na závěr, na kterého z příbramských útočníků si budete muset dávat největší pozor?
Jak už jsem říkal, mají tam zkušené i šikovné borce, takže nebudu konkrétní. Musíme hrát svoji hru, koukat na sebe a donutit právě je, aby si dávali oni pozor na naše šikovné kluky, kteří umí taky dávat góly.


Autor: Tomáš Otradovský (Krkonošský deník)