HC Stadion Vrchlabí – K poslednímu zápasu do dalekého Havířova
Preview k zápasu

K poslednímu zápasu do dalekého Havířova

05.12.2008
Jan Hanuš

Nejdelší cestu k utkání první ligy čeká v sobotu sestava trenérského dua Jeřábek – Řeháček a na jejím konci bude čekat nepříjemný soupeř, který v minulém kole skolil tým Chomutova. Zároveň se jedná o poslední zápas před rozdělením soutěže na sudou-lichou. Jak utkání v dalekém Havířově dopadne, se dozvíme v sobotu 6.12. od 17:00.

Panteři letos

Vstup do soutěže překvapil samotné Pantery. Pět výher po sobě, z toho dvě s nulou vyšvihlo severomoravskou šelmu v šestém kole na špici tabulky. Pak ovšem přišlo slabší období, nebo jak jinak nazvat zisk čtyř bodů z dvanácti zápasů? Havířovské může hodně mrzet naprostý propad v zápase Chrudimí. Jasně rozehraný zápas, kdy ve 32. minutě Daniel Brynecký zvyšoval již na 5:1 se zdál být již rozhodnutý, ovšem hostující Hostákova družina se vzepjala k famóznímu výkonu. Tři branky ještě do konce druhé třetiny a další čtyři ve třetí třetině nasměrovaly všechny body na východ Čech. Tento a další nezdary poslali Pantery na dvanácté místo tabulky, odkud se pomalu začínají odpoutávat až na současnou devátou příčku.

KLH Chomutov - HC Havířov Panthers 2:3

Než se domácí rozkoukali tak, Martin Kotásek poslal hosty ve druhé minutě do vedení. Za dalších deset minut zvyšoval na 0:2 Petr Vala. Panterům se v závěru první třetiny nepodařilo využít skoro dvouminutovou výhodu dvou mužů v poli a tak diváci spatřili další gól až ve druhé části hry.

Domácí Chomutov přidal a výsledkem bylo vyrovnání stavu, obě brynky vstřelil Martin Malát. Nejprve ve 26. minutě snížil a ve 34. minutě vyrovnal. Rozhodla závěrečná část, v polovině poslední třetiny skóroval Daniel Brynecký a chomutovským k bodům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře.

HC Vrchlabí - HC Havířov Panthers 4:0

V úvodu utkání diktovalo tempo Vrchlabí, které se chtělo dostat hned v začátku do vedení, což se také povedlo. Pajič nevěděl co s pukem, tak vystřelil od modré na branku, Čech dobře neutlumil kotouč, ke kterému se po sléze dostal Patrik Beck, jenž pohodlně dorazil do branky - 1:0. Hostující brankář se musel hodně červenat, na rychlou vedoucí branku Elektromontérů měl velkou zásluhu. Domácí se po vstřelené brance možná až trochu moc nechali unést do útočení, z čehož vyplynula velká šance Panterů na vyrovnání. Na Štůralu jel totiž sám Vala, ale domácí brankář nepřipustil, aby bylo vyrovnáno.

Krkonošští mohli jít do dvoubrankového vedení, ale Čech napravil svoje zaváhání ze 4. minuty, kdy měl velký podíl na brance domácích. Tentokrát však předvedl zákrok, který můžeme řadit do kategorie těch nejlepších, které brankáři v dnešním zápase nabídli. Pajič zpoza branky nahrával na spoluhráče, ale přihrávka mířila do brusle jednoho z hostujících obránců a puk se už valil do branky, ale v posledním možném okamžiku vymrštil hostující brankář svůj beton, čímž vyřešil tuto šanci.

Domácí zvyšovali tlak na branku hostí a ti nestíhali. Havířovští nechali před brankou trestuhodně volného Pavla Kříže a Látala, proti dvěma útočníkům neměl Čech nárok. Po střele Látala zachránila hosty branková konstrukce, ale následná dorážka prvního jmenovaného už v brance skončila - 2:0. I druhé branka Podkrkonošského celku padla z dorážky.

Vrchlabí vstoupilo do prostředního dějství tak, jako skončilo to první, tedy brankou. Domácí zdlouhavě kombinovali v pásmu hostí, čímž unavili havířovskou pětku. Rastislav Konečný z otočky přízemní střelou k tyči nedal sebemenší šanci havířovskému gólmanovi. Pochvalu si také zaslouží Kříž, který poslal Konečnému elegantní přihrávku mezi kruhy, odkud vrchlabský útočník skóroval - 3:0. 30. minuta utkání mohla přinést snížení, ale to by hostující Vala musel mít koncovku o něco přesnější. Netrefil totiž úplně odkrytou horní polovinu branky, zamířil pouze do lapačky položeného Štůraly, hostující hráč si tak již podruhé v tomto střetnutí vylámal zuby na krkonošském brankáři.

V tomto utkání bylo téměř pravidlem, že začátky třetin patřily domácím. Čtvrtý zářez na pažbě přidal Štefan Rusnák, který dorazil střelu Chatrnúcha za záda Čecha - 4:0. I čtvrtá gólová radost Vrchlabských tak byla po dobré orientaci před brankou a také důrazu. K další solidní šanci se dostal Konečný, jenž hned po buly vyslal tvrdou ránu, která však mířila těsně mimo levé tyčky, v ochozech to jen zahučelo.

Lodivod vrchlabských hokejistů, Vladimír Jeřábek, dnes dával dost prostoru Eiseltovi a to zejména v oslabeních, které hrál tento útočník takticky výborně a výrazně při nich vypomáhal obraně. Panteři se snažili nepříznivý stav alespoň zkorigovat a to se jim skoro povedlo, když Piecha hledal žabičkou u druhé tyče Štůralovy branky Sýkoru, ten ale netrefil puk ideálně a střela mířila vedle. Hned z protiútoku střílel zprava Gengel, ale ani jeho střela si nenašla cestu za záda Čecha. To bylo vše, co utkání nabídlo. Vrchlabí si zbytek zápasu pohlídalo a nedalo Slezanům šanci ani k snížení.

Zimní stadion Havířov
6.12. 18:00
HC Havířov Panthers 30. kolo HC Vrchlabí
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
9. 40 b. Umístění 3. 65 b.
11 – 2 – 3 – 13 Celková bilance 19 – 3 – 2 – 5
Martin Piecha 6 g.+ 13 as. Nejproduktivnější hráč Patrik Beck 8 g.+ 14 as.
Petr Vala
Martin Kotásek
Lukáš Zeliska
všichni 8 g.
Nejlepší střelec Rok Pajič 9 g.
Martin Piecha 13 as. Nejvíce asistencí Patrik Beck 14 as.
Lukáš Zeliska +6 Nejlepší hráč v +/- Aleš Vála +13
Martin Vozdecký -10 Nejhorší hráč v +/- Petr Chaloupka -4
Michal Novák 65 min. Nejtrestanější hráč Roman Chatrnúch 80 min.
Jakub Čech 2,63
Dušan Šafránek 0,00
Michal Valent 2,69
Brankový průměr na zápas Tomáš Štůrala 1,81
Petr Ševčík 2,69
Filip Šindelář 1,00
Jakub Čech 92,13 %
Dušan Šafránek 100,00 %
Michal Valent 92,03 %
Úspěšnost gólmanů Tomáš Štůrala 93,34 %
Petr Ševčík 89,52 %
Filip Šindelář 96,00 %
Jakub Čech 3
Dušan Šafránek 0
Michal Valent 1
Čistá konta Tomáš Štůrala 3
Petr Ševčík 0
Filip Šindelář 0

V posledních pěti zápasech jen jednou doma

25. kolo HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Havířov Panthers 3:0
26. kolo HC Kometa Group - HC Havířov Panthers 3:2
27. kolo HC Chrudim - HC Havířov Panthers 2:1 sn
28. kolo HC Havířov Panthers - HC VCES Hradec Králové 5:4 sn
29. kolo KLH Chomutov - HC Havířov Panthers 2:3

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí: Ševčík - Matějíček, Chaloupka, Chatrnúch, Štrach, Galvas, Vála (C), Bauer - Gajovský, Pajič, Beck - Fiedler, Krupka, Gengel - Konečný, Kříž, Látal - Nouza, Rusnák, Tvrzník.

HC Havířov Panthers: Čech (Valent) - Huhto, Lukačovič, Lojek, Evan, Novák, Lašek, Klimeš - Seman, Vala, Daneček, Sikora, Piecha, Kotásek, Brynecký, Zeliska, Přeučil, Klimša, Hampl, Říčka

Rozhodčí

Na sever Moravy přijede pískat trio severočeské, z Litvínova pan Miroslav Petružálek, na čarách pan Roman Hynčica z Děčína a pan Petr Mašek z Duchcova