HC Stadion Vrchlabí – Myslím, že Krakonoš je nejlepší možný výběr, říká jeho protagonista
Rozhovory

Myslím, že Krakonoš je nejlepší možný výběr, říká jeho protagonista

17.11.2008
Patrik Huber

V R C H L A B Í - Je to již měsíc a pár dní, co mezi mantinely vrchlabské D&D Elektromont arény při domácích zápasech Vrchlabí brouzdá vládce hor Krakonoš. Ten byl představen jako oficiální maskot klubu, který je letos největší štikou prvoligové soutěže. Krakonoš si postupně buduje uznání mezi fanoušky a rozhodli jsme se vám proto přinést s jedním z jeho představitelů na oficiálních stránkách klubu exkluzivní rozhovor.

Dobrý den, stal jste se novým maskotem HC Vrchlabí. Můžete se nám představit, aby všichni věděli, kdo se za kostýmem Krakonoše skrývá?

Dobrý den, já se jmenuji Radek Petrák, na světe jsem již devatenáct let. Fanoušci mě spíše znají pod přezdívkou "Skůtr" a vídat mě mohou většinou za bubnem. Maskota ale nedělám sám, střídáme se s Honzou Benešem, který je stejně jako já členem fanclubu.

Tím jste nakousl další otázku. Jak často se střídáte, je přesně určená doba?

Dosud jsme se střídali po jednom domácím zápase. Nemáme však určeno nějaké pravidlo. Prostě záleží, jak se spolu domluvíme.

Jak jste se k této zábavné činnosti dostal? Bylo to přes článek na webu hcvrchlabi.cz?

Tak o tom článku jsem samozřejmě věděl, avšak domluvil jsem se přímo s Evou Kynčlovou. Čekali jsme, zda se někdo nepřihlásí a on nikdo, bohužel! S Bennym (Janem Benešem - pozn. red.) jsme se domluvili, že by jsme do toho šli, jelikož by to byla obrovská škoda, když pro to vedení udělalo tolik.

Právě na oficiálních stránkách krkonošského klubu probíhala anketa, která určila, jaká postava by se měla stát tím, kdo bude bruslit a bavit diváky při domácích zápasech Vrchlabí. Volil jste vládce hor Krakonoše, nebo u vás byla favoritem jiná postava?

Samozřejmě, že jsem volil Krakonoše, jelikož nic jiného ani snad nepřipadalo v úvahu. Maskot Krakonoše se pro vrchlabský hokej nejvíce hodí. Ptal jsem se i jiných lidí a jen mi to potvrdili. Jsem rád, že právě vládce našich hor byl zvolen.

Mnoho fanoušků však zvolení Krakonoše kritizoval s odůvodněním, že právě tento muž nemá s Vrchlabím nic společného. Vy tedy máte pohled na věc zcela odlišný?

Ono hodně fanoušků rádo kritizuje a málo toho udělá. Myslím si, že Krakonoš s naším městem něco společného určitě má. Je to přece vládce Krkonoš a Vrchlabí je město, přes které se do hor jezdí. Dále jsme jediné hokejové město v okolí, které hraje 1. ligu. Navíc se také říká, že Vrchlabí je bránou Krkonoš.

Sledoval jste jako malý Krkonošské pohádky? Popřípadě, koho jste měl radši. Byl to věčný škůdce Trautenberk, nebo dobrosrdečný Krakonoš?

Samozřejmě sledoval, měl jsem je dokonce nejradši ze všech večerníčků! To se nedá napsat, koho jsem měl radši, samozřejmě tou kladnou postavou byl Krakonoš, ale Trautenberk v té pohádce byl také potřeba, aby dětem ukázal, že zlo bude vždy potrestáno.

Jaké je to být na chvíli "pánem hor"? Máte určitý pocit trémy, když jste na ledě před takovým počtem diváků?

Je to samozřejmě příjemné, spousta lidí se mě poté ptá na počasí. (směje se) Trému jsem měl trochu poprvé, ale jak jsem vstoupil na led, tak ze mne opadla. Teď se na hokeje, když dělám Krakonoše, těším. Samozřejmě nejen když dělám maskota, ale i na všechy ostatní domácí i venkovní zápasy.

Jste dobrý bruslař, nebo jste se musel tuto nezbytnou činnost doučit?

Jelikož hraji hokej, tak si myslím, že snad bruslit docela umím.

Jaké vlastnosti, by podle vás, měl mít ten, kdo zastává činnost maskota? Určitě nestačí jen dobře bruslit.

Tak měl by komunikovat s fanoušky, znát trochu hráče a také komunikovat s malými dětmi při procházení stadionem.

Děkujeme za rozhovor!

I já děkuji.