HC Stadion Vrchlabí – Trenér Jeřábek: kluci začali trénovat špičkově, s elánem a s nadšením!
Rozhovory

Trenér Jeřábek: kluci začali trénovat špičkově, s elánem a s nadšením!

20.05.2008
Václav Havlas ml.

V rozhovoru s hlavním trenérem „A“-týmu Vladimírem Jeřábkem se dočtete o průběhu letní přípravy, o nových hráčích a také o začátku přípravy na ledě. Letní část přípravy je u hráčů všeobecně neoblíbená, ale slova kouče Vrchlabí hovoří jasně: „Letní příprava je dril, je to monotónní, ale musí to být.“

Před 14-ti dny jste zahájili suchou přípravu, jak jste s prozatímním průběhem spokojeni?
S dosavadním průběhem přípravy jsme nadmíru spokojeni. Kluci již od 28.4.2008, kdy byl první trénink, začali trénovat špičkově s elánem a s nadšením, které k tréninku patří. Pouze jediná věc, se kterou nejsem spokojen, tak to s počtem hráčů.

Jak vypadá takový hokejistův "suchý" týden? Co jste si na naše hráče připravil?
První týden od 28.4. byl takový „rozjížděcí“, kdy jsme netrénovali vůbec odpoledne. Trénovali jsme pouze dopoledne za to ale i 1. a 8. května, protože jsme měli volna dost již po sezóně. V důležitých fázích od druhého týdne to vypadá tak, že trénujeme pondělí, úterý dopoledne i odpoledne, středa je volnější s tím, že je pro kluky připravena velká regenerace. Ve čtvrtek se trénuje také dopoledne i odpoledne, pátek pouze dopoledne s regenerací a kluci odjíždějí domů. Kola zatím používáme pouze na přejezdy od zimáku na různá sportoviště. Na kolech zatím vyloženě nejezdíme, hodně běháme v terénu a potom až šestý týden, myslím, že je to od 2.6. uděláme atypický, aby to nebylo monotónní, aby to nebylo stejné. V tomto týdnu bude právě jezdit do hor na kolech, tento týden bude celý na kolech.

Některé tréninkové jednotky jsou určitě méně oblíbené? Co je takovým „nejméně oblíbeným předmětem“ u nás?
Tak určitě běhy! Určitě nejméně oblíbené jsou krosy, které běháme ve Vejsplaších. Jsou to krosy 540m jedno kolo, běháme to v pondělí odpoledne a v pátek dopoledne. Je to sice méně oblíbené, ale nutné a je to hlavně vyzkoušené. Hráči jsou vždy rádi když už to mají za sebou.

V kádru máme nováčky: Galvas, Látal, Stůrala – jak jste s nimi spokojený?
Tak navíc ty hráče znám, takže teď zapadávají pomalu do tohoto mužstva a spojenost je určitě. Galvas zkušený hráč, zkušený obránce, Látal je velmi dobře natrénovaný, Štůrala – bude tvořit se Ševčou brankářskou dvojici. Já si myslím, že je to v pořádku.

Podruhé jsou u nás ve Vrchlabí slovenští hráči Rusnák a Zavacký. Jak vidíte jejich působení u nás v klubu?
Loni s námi nedělali letní přípravu, přišli až na led toho 23.7.2007. Na ledě byli vidět, hráli i přáteláky ale nakonec jsme se domluvili tak, že je neagažujeme, protože jsme měli nadbytek útočníků, kteří k nám jezdili z Liberce. Proto jsme se tenkrát rozhodli jen pro Honzu Bendíka, myslím, že jsme se rozhodli dobře. Honza zahrál velmi dobrou sezónu. Letos je situace jiná, hráče z Liberce mít nebudeme, proto se kluci sami nabídli, že by s námi udělali letní přípravu a je to jenom dobře. Myslím si, že v kádru zůstanou, je to na nich, uvidíme potom. Ale jsme určitě rádi, že tady u nás jsou.

Projevuje se po 14-ti dnech na hráčích již únava? Co zranění?
No tak nějaká zranění jsou v letní přípravě vždycky. Nějaké natažené svaly a tak. Únava se vždy projevuje v úterý odpoledne a znovu ve čtvrtek, kdy je to náročné. V pátek když kluci odjedou domů, tak v pondělí jsou vždy fit, plní elánu a plní síly. Zatím se tedy únava moc neprojevuje, myslím si, že rozdělení týdnem na kolech přípravě pomůže, že těch devět týdnů nebude stejných. Příprava proto nebude tak únavná, nebude to jak se říká „na hlavu“. Letní příprava je dril, je to monotónní ale musí to být.

Pavel Kříž po zranění kotníku koncem prosince byl dlouho mimo. Jak zvládl začátek přípravy?
Dobře, Pavel trénuje velmi dobře. Některé věci dělá ještě na kotníku s ortézou. Jinak dělá všechno, nemá žádné úlevy kvůli kotníku. Akorát když budeme hrát fotbaly, tak nechci, aby hrál ale raději ho pošleme na kolo jako Patrika Becka, který má problémy s kolenem. To nemá cenu, aby se nám takto důležití hráči zranili během letní přípravy. Raději je tam nepustíme vůbec.

Příprava na ledě začne ve Vrchlabí 21.7.2008, čeká naše hokejisty nějaké soustředění?
Ne, nečeká. My trénujeme do konce června, do 27.6.2008. Kluci pak mají tři týdny dovolenou a potom jdeme na led. Uvidíme kolik nás bude na ledě, potom začneme hrát. Máme těžký zápasy a žádné soustředění nebude.

Jak jste zmínil, čekají nás těžká utkání, celkem nás čeká 12 přípravných utkání, příprava bude tedy velmi náročná.
To určitě bude, myslím si, že máme čtyři kvalitní zápasy tím, že hrajeme TipSport Cup, dva doma, dva venku. Pak máme zápasy s týmy se kterými budeme hrát ligu. Ale uvidíme kolik nás bude. Možná, že budeme muset nějaké zápasy vyškrtat. Počítáme, že v přípravě nás bude 28 na ledě, když nás tolik nebude, tak pak bychom museli samozřejmě některé zápasy zrušit.

Čtyři utkání Tip Sport Cupu se Slávií, Znojmem, Českými Budějovicemi a Plzní pro nás nebudou zcela určitě jednoduchá utkání.
No tak to určitě nebudou. Já si myslím tím že jsme odehráli vloni výbornou sezónu, tak jsme si zasloužili, že jsme do TipSportu byli zařazeni, byli jsme zařazeni právem, protože to bylo bodově. Ty body jsme na to měli, je to správné. Myslím si, že ti hráči si to zaslouží, lidi tady ve Vrchlabí si to zaslouží. Uvidí doma Slavii, uvidí doma Budějovice.

Jak vidíte působení Vrchlabí v tomto turnaji?
Jak to vidím. Určitě bude záležet na tom, jaké budeme mít mužstvo, koho uděláme ještě a znovu říkám. Budeme hrát dva zápasy doma se Slavií a Budějovicemi lidi se přijdou podívat. My to bereme jako přípravné období, asi všichni vědí, že nemůžeme chtít se dostat někam do semifinále nebo do finále TipSport Cupu. Atraktivní zápasy to budou a to je pro nás důležité.

Letošní ročník I. ligy se bude zřejmě opět hrát na dvě skupiny? Vyhovoval Vám tento systém?
Asi jo, i když jsme s Moravou měli takový výpadek. Myslím si, že ten výpadek přišel ne kvůli tomu, že jsme hráli s Moravou. Ten výpadek by přišel kdybychom hráli s kýmkoliv. Byla to zrovna Morava, takže potom tady byly takové ohlasy, že nám Morava nevyhovuje ale já si myslím, že to tak není, že zkrátka na to mužstvo přišel výpadek, přišlo to co přijde do každého mužstva. My jsme se z toho rychle dostali a to bylo hrozně důležité. Já si myslím, že nám to vyhovovalo.

Ve skupině máme nováčka, Benátky, jak vidíte jejich působení v I. lize?
Nevím. Údajně jsem se dozvěděl, že Benátky spolupracují s Libercem, uvidíme jaké tam budou mít hráče. Uvidíme. Přeji jim hodně štěstí. Myslím si, že Benátky by pro nás měly být dobrý soupeř, je to blízko, dobrá cesta, že by se s nimi mohly dělat body.



Děkuji za rozhovor a přeji Vám i hráčům bezproblémovou letní přípravu …