HC Stadion Vrchlabí – Havířov hostí Vrchlabí
Preview k zápasu

Havířov hostí Vrchlabí

08.11.2007
Jan Pečeňák

Ve 20. kole se v premiérovém vzájemném utkání střetnou celky HC Havířov Panthers a HC Vrchlabí. Ani jednomu týmu se poslední kolo nevydařilo podle představ. Zatímco Havířov podlehl v Berouně 0:4, náš tým opět ztratil body doma a podlehl Prostějovu 2:3. Který tým si spraví náladu budeme vědět po skončení sobotního zápasu, který začíná na havířovském zimním stadionu v 17:30.

Z historie klubu HC Havířov Panthers

Přestože je město Havířov velice mladé, (vzniklo teprve v roce 1955), počátky nynějšího hokejového klubu se datují již rokem 1928. v roce 1931 došlo k registraci hokejového klubu, zastřešený Klubem českých turistů, pod názvem KČT Lazy. Severomoravský přebor hráli předchůdci dnešních Pantherů dlouhých dvacet dva roků. V roce 1966 se Změnil název klubu na AZ Havířov a v sezoně 1967/1968 klub vybojoval postup do 2.národní ligy. Začátkem sedmdesátých let mužstvo mužů postoupilo do 1.národní ligy, kde hrálo se střídavými úspěchy, aby v roce 1975 došlo k direktivní reorganizaci celé soutěže a jelikož se Havířov nacházel na spodních příčkách tabulky, byl přeřazen do 2.národní ligy. Plných 17 let hráči usilovali o návrat do druhé nejvyšší soutěže, což se jim podařilo až v roce 1992. Rokem 1995 končí smlouva s Dolem Lazy a po kratším období hledání se hlavním partnerem stává město a klub mění název na HC Havířov. Po počátečních nevýrazných výkonech se v sezoně 1997/98 havířovští umístili na čtvrtém místě tabulky a poprvé v historii klubu tak zasáhli do boje o postup do Extraligy. Ten se jim sice nepovedl, ale v roce 1999 město a ostatní sponzoři koupili tuto nejvyšší republikovou soutěž od Slezanu Opava. Počáteční ambice však byly větší než nadcházející skutečnost. Došlo k přejmenování klubu na HC Havířov Panthers. V extralize setrvali Pantheři čtyři roky, ale i přes snahu se jim ani jednou nepodařilo dostat do play off. Na druhé straně také ani jednou nemuseli hrát baráž o záchranu. Toto přišlo až v sezoně 2002/03, kdy bohužel v baráži podlehli Kladnu a sestoupili do 1.národní ligy.

Forma HC Havířov Panthers

V letošní sezóně se Havířovu daří, stejně jako našemu týmu, spíše venku, odkud si z 11ti zápasů přivezl 14 bodů. Doma si hokejisté panterů připsali v osmi zápasech jen 3 výhry a jednu prohru po samostatných nájezdech. Tyto tři výhry ale přišly hned v úvodu sezóny a domácí tak čekají od 26.9. na radost z domácího vítězství. Havířovu se daří bodovat spíše s těmi horšími soupeři, výjimkou je asi prohra v prodloužení na ledě Ostravy, Brna a výhra nad Třebíčí. Po 19ti odehraných kolech tak patří celku Havířova pátá příčka s 24 body. Poslední výsledky se nelíbí vedení klubu a v klubu začíná docházet ke změnám. Klub již opustil obránce Galvas a další kroky se prý dají čekat. Mezi tahouny mužstva patřil právě obránce Galvas, který získal v 15ti zápasech 10 bodů. V útoku se nejvíc daří Pavlovi Zdráhalovi, který si drží průměr bod na utkání, Vladimíru Škodovi s 15ti body a Jiřímu Zdeňkovi, který zatím získal 11 bodů.

Poslední zápas

Bez obránce Davida Galvase, ale s novou juniorskou tváří v útoku, Marunou, nastoupili svěřenci trenéra Chlustiny k dalšímu ligovému zápasu. V Berouně však podali nepřesvědčivý výkon, nepodařilo se jim vstřelit ani jeden gól a odešli z ledu posledního týmu západní skupiny poraženi 4:0 po brankách Dobrovolného, Křesťana a dvěma zásahy Podlešáka.

Jak si vedl Havířov v posledních kolech

24.10.2007 HC Hradec Králové - HC Havířov Panthers 4:0

27.10.2007 HC Havířov Panthers – BK Mladá Boleslav 0:2

31.10.2007 HC Most – HC Havířov Panthers 2:5

3.11.2007 HC Havířov Panthers – KLH Chomutov 4:9

7.11.2007 HC Beroun – HC Havířov Panthers 4:0

Sestavy z posledního kola

HC Vrchlabí

Falta - Rýgl, Vála, Vyskočil, Holub, Bendík, Chaloupka, Rapač, Nevyhoštěný - Tvrdek, Pajič, Brynecký - Přeučil, Kříž, Jech - Hořčička, Bárta, Gengel - Vantuch, Dušek, Špaček

HC Havířov Panthers

Valent – Staněk, Prokop, Lašek, Huhto, Peštulka, Klimeš, Novák – Zdeněk, Zdráhal, Mikšan – Bokroš, Škoda, Seman – Daneček, Velecký, Rozum – Giesel, Maruna, Haas

Rozhodčí

Sobotní duel bude jako hlavní rozhodčí řídit pan Husička a na čarách mu budou pomáhat pánové Čech a Dřínovský.