HC Stadion Vrchlabí – HC Stadion Vrchlabí
A Team

HC Stadion Vrchlabí

26.12.2011
Jana Poskerová

HC Stadion Vrchlabí je pokračováním hokejové tradice v našem městě, hokej se ve Vrchlabí hraje už od roku 1948 a letos to bylo 34 let, co má město umělou ledovou plochu a zároveň je to deset let, co na hokejisty nesněží nebo neprší.

Mezi známé a úspěšné odchovance Vrchlabí patří např. Jiří Jakubec, Jaroslav Vlasák, Jiří Spilka, Jiří Jebavý a také Karolína Erbanová. Hokejovým angažmá prošly extraligová jména Janecký, Pácal, Čaloun, Biegl, Bauer, Galvas, Filip, Pajič ,Falta, Nakládal J., Valko, Jeřábek a ještě další osobnosti hokeje si ve Vrchlabí zahrály – Ivan Hlinka, Dominik Hašek, Vladimír Martinec, Bohuslav Šťastný, Petr Nedvěd st. aj.. Hokejový klub má za sebou úspěšné i méně úspěšnější sezony a na výsluní slávy se nejvíce hřál v období první ligy. Od letošního roku má hokej nového provozovatele a tím je HC Stadion Vrchlabí s.r.o., zastoupený Alešem Cermanem, Martinem Mečířem a Jiřím Jakubcem jako jednateli firmy. Kromě A týmu, který se v současné době pohybuje na vrcholu krajské ligy mužů, se klub prioritně věnuje práci s mládeží a to i na ligové úrovni.

Nové vedení se s vervou pustilo do budování týmu a také hokejového zázemí, což obsahovalo kompletní předělání a zhotovení informačního a bezpečnostního systému nové společnosti, zázemí pro zaměstnance a trenéry, pro naše nejmenší naděje postupné rekonstrukce šaten včetně zázemí či dovybavení šaten ostatním mládežnickým kategoriím, nemalá částka se investovala do nákupu hokejové výzbroje a výstroje včetně nových dresů, zkvalitnila se vybavenost půjčovny bruslí a celého systému bruslení škol. Nové reklamy, noví sponzoři, nové logo, V.I.P. klubovna to vše se muselo udělat nové.

Letní příprava mládeže probíhala na řadě venkovních sportovišť ve Vrchlabí. Využívala se také tělocvična základní školy na Liščím kopci, kde se trénink zaměřil na konkrétní schopnosti (rychlost, síla, vytrvalost, obratnost) senzitivního období dané kategorie. Předzávodní období bylo zahájeno v srpnu, všechny mládežnické kategorie absolvovaly týdenní soustředění v Dolním Dvoře, kde byly kombinovány tréninky na suchu s přípravou na ledě. Město Vrchlabí patří k hlavním mecenášům mládežnického hokeje ve Vrchlabí a naši mladí hokejisté, mu svou hrou ostudu nedělají. Ostatně bez pomoci města by hokej nemohl fungovat.

Vrchlabská mládež, která hraje pod hlavičkou HC Krkonoše, kráčí letošní sezonou se střídavými výsledky v jednotlivých zápasech, ale jako celek si vede nad očekávání dobře. Práce školených trenérů přináší své ovoce.

Třetí třída má více než 14 hráčů v základní sestavě a vždy po tréninku se určuje, kterých devět hráčů nastoupí do zápasu. V soutěži minihokeje, která začala v říjnu, se týmu, kromě slabší chvíle na počátku, daří. Ale jak říká trenér, těžší soupeři přijdou až po novém roce a bude to např. Hradec Králové. V mužstvu už se otrkávají i mladší hráči (ročníky 2004,2005) .Ti nejlepší, občas doplní kádr čtvrtých tříd. Celek je v dobrém a příznivě naladěném stavu, pokud do řad malých hokejistů nezasáhnou bacily.

Hráči čtvrtých tříd se pomalu loučí s minihokejem, mají odehraných 7 dvojutkání, zbývají poslední dva turnaje. Po novém roce je čeká spojení s Trutnovem, a za HC Krkonoše naskočí na velké hřiště. Většinu soupeřů celkem snadno přehráli, těžká utkání jsou s družstvy Nového Bydžova, Třebechovic a Dvora Králové, nicméně i s nimi si umí poradit. Družstvo 4. tříd pravidelně doplňují hráči ročníku 2003, takže patří nejspíše k jednomu z nejmladších družstev v celém kraji. Za dosavadní průběh sezony zasluhují hráči rozhodně pochvalu.

Pátá a sedmá třída hrají krajskou ligu mladších a starších žáků královehradeckého kraje, jejich výsledky se sčítají a po základní části se rozhodne, zda bude postup do finálové skupiny s libereckým krajem. Pátá třída měla velmi dobrý start a v úvodu soutěže vyhrála, co se dalo. Teď mužstvo figuruje na 4. místě z osmi účastníků. Obdobně je na tom i sedmá třída. Obě kategorie se jistě sportovně poperou o finálovou skupinu.

Celostátní soutěž hrají šestá a osmá třída ve skupině C. Jedná se o dlouhodobou soutěž trvající od září do března. Družstvo osmé třídy je v současné době na sedmém místě a šestá třída je na místě šestém. Obou kategoriím se daří obírat o body soupeře z vyšších pater tabulky. Celkově se také daří držet si bodový kontakt s mužstvy ze středu tabulky. Obecně je tato kategorie přípravou hráčů na přestup do ligy nebo extraligy mladšího dorostu. U těchto všech zmiňovaných kategorií je prioritou, aby všichni mladí hráči nastupovali pravidelně do zápasů a výsledek byl vždy podružný faktor.

Mladší dorost se pomalu dostává k polovině soutěže, kde si mladí borci, až na malá zaváhání v několika zápasech, drží velmi dobrou pozici pro další vývoj soutěže. Příjemným překvapením je 4. místo, kdy na třetího v tabulce, kde se drží hráči Bílí Tygři ,,B“, ztrácí mužstvo pouze jediný bod. Kohouti z Tábora na prvním místě jsou na tom o sedm bodů lépe. A to je pro tým, a i ostatní zúčastněné, velkým překvapením a úspěchem, se kterým se na začátku soutěže ani nepočítalo. Skutečnost, že se tým bude prát o čelní umístění v soutěži Ligy ČR- Mladšího dorostu, je velkou odměnou.

Junioři HC Krkonoše B hrají krajskou ligu a v dosavadním průběhu letošní sezóny podávají průměrné výkony. Do určité míry je to dáno tím, že v této kategorii je to v celém kraji nejmladší mužstvo. Hráč ročníku 1992 je pouze jeden. Mužstvo je z velké části doplňováno hráči z řad mladšího dorostu. Pro hráče ročníků 1993 a 1994 se otevírá reálná možnost si v příštím roce zahrát juniorskou ligu. Mužstvo juniorky HC Krkonoše A vstoupilo v ročníku 2011/2012 do své historicky první ligové sezóny. Rozlosování jí určilo skupinu střed, jejíž obsazení tvoří mužstva s velmi kvalitními hráči, kteří v mladších kategoriích hráli, a někteří ještě hrají dorosteneckou extraligu. Z toho důvodu byli všichni zvědaví, jak se juniorům povede a to jak výsledkově, tak herně. Přes počáteční obavy lze konstatovat, že se kromě nepovedeného zápasu na ledě Hradce Králové, svým soupeřům herně krkonošští junioři vyrovnali. Litovat se může pouze zápasů, kdy soupeř otočil zápas a vyhrál o jednu branku. Tento fakt má vliv na to, že jsou junioři HC Krkonoše v současné době na 8. místě tabulky z 10 účastníků a na dvě sestupová místa si udržují mírný bodový náskok. Je zde však možnost bodový zisk navýšit, neboť soutěž je právě ve své polovině, a splnit tak stanovený úkol – zůstat v i pro příští sezónu.

Když začal v dubnu A tým pověřený panem Cermanem od nuly, netušil, co ho vlastně čeká… Vlastně věděl – tvrdá práce. Přípravné období, tzv. příprava na suchu, byla pro nově se formující A mužstvo společná s vrchlabskou částí juniorky HC Krkonoše, která v březnu slavila historický postup do celostátní soutěže. Po dva měsíce ( květen, červen) se účastnilo tréninků 15 hráčů. A v žádném případě to nebylo jen o fotbálku, jednalo se o plnohodnotnou přípravu. Na led šlo mužstvo HC STADION Vrchlabí 6. září a v předzávodním období se zúčastnilo turnaje METUJE CUPU.A tým po vynikajících výsledcích tento turnaj vyhrál. Po výborném úvodu v mistrovské soutěži přišel malý útlum, který naštěstí netrval dlouho. Přestože je tým nyní na příjemném druhém místě v tabulce, o uspokojení nemůže být řeč. Stále je na čem pracovat. Především na herním projevu v obranné fázi a doplnění poměrně úzkého kádru. Přestože nebyl stanoven před sezónou konkrétní cíl, bude se snažit jak realizační tým, tak i především samotní hráči na ledě, aby po této svým způsobem výjimečné sezóně zavládla ve Vrchlabí spokojenost. Velmi dobrou zprávou je to, že se na soupisce objevují jména vrchlabských odchovanců a také je dána příležitost juniorům, nahlédnout do seniorské kategorie. Průměrná návštěvnost jednoho zápasu je 800 osob, což mohou Vrchlabí závidět i prvoligové kluby. Nemalá je ze strany vrchlabských také návštěvnost venkovních utkání, kam fanoušci svůj tým věrně doprovázejí.

Kromě hokeje pat ří k zimnímu stadionu Školička bruslení pro naše nejmenší děti. Předsezónní nábor proběhl nejen ve vrchlabských školkách, ale i v přilehlých městech a obcích. Dva dny v týdnu mají rodiče příležitost přivést své děti a ty pak bruslí nebo se učí bruslit pod dohledem školených trenérů. Ti si také vytipovávají budoucí možné hráče pro HC Krkonoše. Ale v první řadě jde o to, aby se děti naučily správně bruslit a ty starší zdokonalovaly bruslařské techniky. V letošním roce je ve školičce momentálně přihlášených 180 dětí, které školičku průběžně navštěvují, a to svědčí o tom, že bruslení a hokej jsou velmi oblíbenou disciplínou a ve Vrchlabí stále sportem číslo jedna.

O bruslení pro školy a veřejnost není třeba se dlouze zmiňovat, ale je milou povinností připomenout, že po delší odmlce se na ledě, kromě Mikulášské nadílky, připravují další akce a v plánech do budoucna jsou zahrnuty i měsíce tzv. suché přípravy.

HC Stadion by Vám rád popřál úspěchy do nového roku a pozval Vás, abyste se na zimák přišli podívat.