HC Stadion Vrchlabí – Štůrala se vrací z mistrovství světa in-line hokejistů organizace IIHF, Češi skončili pátí
A Team

Štůrala se vrací z mistrovství světa in-line hokejistů organizace IIHF, Češi skončili pátí

06.07.2008
Jakub Gabriel

Brankář Tomáš Štůrala, jenž přišel do Vrchlabí na hostování ze Zlína, byl jedničkou v brance českého výběru na mistrovství světa in-line hokejistů organizace IIHF. Letošní mistrovství se konalo od 21.6. do 28.6 v Bratislavě. Čeští in-linisté nakonec skončili na pátém místě, když o tuto příčku úspěšně bojovali s výběrem z Finska a zvítězili 10:8. Z celkového prvenství se nakonec radovali Švédové, kteří ve finále zdolali domácí Slováky.

Čeští in-line hokejisté začali a ukončili turnaj se stejným soupeřem. Úvodní zápas sehráli s finskou reprezentací a skvěle nakročili do turnaje. Vyhráli totiž 4:2 po brankách Tenkráta, Strýčka a dvou trefách Polanského.

Ani další den se výbeř trenérů Petra Hemského a Jindřicha Krále nemýlil a uspěl v napínavé bitvě s Německem. Němci po třech čtvrtinách zápasu vedli 6:5, ale český tým nedříve na začátku poslední části srovnal zásluhou Rachůnka a 68 sekund před koncem rozhodl o vítězi Polanský. Češi si tak připsali do tabulky další výhru a tím si upevnili místo ve čtvrtfinále.

Do posledního zápasu v základní skupině nastupovali Češi proti favorizovaným Spojeným státům americkým. Američané si v první čtvrtině vybudovali třígólový náskok, který však ještě český tým stihl odvrátit ve třetí dvanáctiminutovce. Za stavu 6:6 se tedy začala hrát čtvrtá čtvrtina, ve které si vítězství zajistilo mužstvo USA brankou Gouga ze 41. minuty. Češi tak skončili v základní skupině druzí a čekal je tým umístěný na třetím místě ve skupině A, výběr ze Slovenska.

Po denní pauze tedy následovalo čtvrtfinále s našimi východními sousedy. Utkání bylo po většinu času vyrovnané a zápas dospěl až do prodloužení. V něm byli šťastnější Slováci, vítězný gól na 6:5 zaznamenal slovenský hokejový reprezentant Richard Kapuš, který poslal svůj tým do semifinále v 51. minutě.

Tým Česka tedy čekal souboj o konečné páté místo s Finami, kteří ve čtvrtfinále podlehli pozdějším vítězum ze Švédska 3:9. Finové sice vedli 3:0, ale češi dokázali zápas zvrátit a v duelu bohatém na branky nakonec zvítězili 10:8. K vítězství se taky hodně zasloužil Rachůnek, autor hatttricku.

Konečné pořadí MS v in-line hokeji:
1. Švédsko
2. Slovensko
3. Německo
4. USA
5. Česko
6. Fínsko
7. Slovinsko
8. Rakousko

Nyní čeká Štůralu další velká akce, tentokrát světový šampionát v in-line hokeji organizace FIRS v německém Düsseldorfu. Česká reprezentace v něm bude obhajovat zlato z minulého roku, hlavním cílem však bude semifinále, které zaručuje start na Světových hrách, jenž se budou konat příští rok v Tchaj-wanu. Na soupisce je na postu brankáře vedle Štůraly také Roman Handl, brankář, který chytal za Vrchlabí v play-off v sezoně 2004/2005 a dovedl jej do druhé ligy ledního hokeje. Přejeme našim in-line hokejistům hodně úspěchů.