HC Stadion Vrchlabí – Vrchlabská stopa v USA
A Team

Vrchlabská stopa v USA

25.11.2015
Jana Poskerová

Jan Kerekanič a Dominik Marks, odchovanci HC Krkonoše, kteří měli možnost nastoupit také za HC Stadion Vrchlabí. Přesto oba pro sezónu 2015/2016 dali přednost zahraniční zkušenosti a nyní hájí barvy České republiky a Vrchlabí za oceánem.

Za jaký tým a jakou soutěž hrajete, jaké je prozatímní umístění celku?
J.K. Southern Oregon Spartans. WSHL severní divize. Momentálně jsme na 4. pozici, ale chceme být do druhého místa a mít lehčí vstup do play-off
D.M. Hraju WSHL za tým Seattle Totems, hrajeme severní divizi. Momentálně se trápíme, jsme pátí, ale čeká nás ještě přes 30 zápasů, tak doufám, že se to otočí.

V čem se liší jejich hokej od toho našeho?
J.K. Menší kluziště, je to o hodně víc o soubojích, není tolik času na držení puku. Téměř každý zápas je nějaká bitka, máme v týmu 2-3 kluky, co trénují bitky na tréninku.
D.M. Asi v důrazu a myšlení hráčů. Hodně rozhoduje, který tým má kolik Evropanů v týmu, od toho se odvíjí herní styl. Evropani hrají hodně kombinačně, naopak Američané a Kanaďané hodně nahazují a dobruslují puky.

Co vás v zámoří po hokejové stránce nejvíc překvapilo?
J.K. Hodně moc věcí, jak to chodí v klubu, je to tu jako rodina, máme výborný kolektiv jak na ledě, tak v kabině. O srandu není nouze, každý si tu přejeme navzájem. Hlavně je neuvěřitelné, kolik sem chodí fanoušků na juniorku. Na domácí zápasy chodí kolem 600 lidí. Také tréninky, jak moc trénujeme souhru. Za měsíc nás čeká menší turnaj v Las Vegas. To bude rozhodně parádní zážitek. A jinak jak jsem říkal, není tu žádná závist, každý v týmu je fajn. Jsem tu jediný Čech, tak mi hodně pomáhají kluci, co se týče na ledě, když trenér něco vysvětluje, tak mi to pak vždy někdo přijede vysvětlit jednoduše.
D.M. Nejvíce asi přístup k tréninkům a rodinným zázemím. Je to tu jeden tým, co nikomu nic nezávidí a každý má svojí práci v týmu.

Jak dlouho plánujete zůstat?
J.K. Po play-off domů, tak březen - duben, ale pravděpodobně zůstanu i příští sezónu, protože si mě tu chtějí nechat, za což sem rád, ale to závisí ještě na hodně dalších věcech.
D.M. Samozřejmě doma je doma, o tom žádná, ale chci toho tady využit co nejvíc, když už jsem se rozhodl jít do USA.