HC Stadion Vrchlabí – Vrchlabí míří do Pelhřimova
A Team

Vrchlabí míří do Pelhřimova

03.11.2015
Tomáš Brož


Třináctý zápas sezóny čeká vrchlabské hráče už tuto středu, kdy se pokusí na Vysočině urvat tři body proti Pelhřimovu. Ačkoliv je mezi týmy výsledkově ohromný rozdíl a Pelhřimov je daleko za Vrchlabím, tak se Lední Medvědi zvedají a v posledních kolech dokázali velmi potrápit i špičkové soupeře jako je kupř. pražská Kobra nebo Tábor. Zápas začíná v 4.listopadu od 18:00.

Pelhřimov začal sezónu špatně a hned v prvním zápase schytal jedenáct gólů od Klášterce nad Ohří. Poté sice vyhrál v prodloužení proti nováčkovi z Písku, ale to byly na dlouho jeho jediné body. Následovaly totiž porážky od Jindřichova Hradce, Havlíčkova Brodu a Klatov. Poté zase výhra za dva body po úspěšných nájezdech v Bílině, na kterou ale Medvědi navázali vysokou porážkou 1:6 od Řisut. V posledních kolech se ale začínají velmi zvedat. Po prohře s výběrem Řisut si totiž poradili s Děčínem a v devátém zápase sezóny slavili první tříbodový zisk. Pak přišla venkovní prohra 1:4 s Nymburkem a s ní skončila série deseti zápasů v kuse, které Pelhřimov odehrál na cizím ledě. Poprvé v sezóně okusil pelhřimovský led favorizovaný tým z Tábora. K radosti domácích příznivců předvedli Lední Medvědi skvělý bojovný výkon a zvítězili 4:2. Zaskočit soupeře se jim podařilo i v Praze, když proti Kobře sahali po vítězství, ale nakonec prohráli v samostatných nájezdech 5:6. Pelhřimov tak v posledních zápase ukázal, že to na silné soupeře umí. Dokáže to ale i proti Vrchlabí?

Pro Vysočany to bude druhý domácí zápas a zajisté budou chtít i napodruhé brát doma všechny body. Papírovým favoritem je i přesto Vrchlabí, které si drží pátou příčku se sedmibodovým kontaktem na první Kolín. Naopak od Ledních Medvědů dělí Vrchlabí celých čtrnáct bodů a deset příček v tabulce. Oba týmy se tak prakticky drží na pozicích z posledních sezón. Vrchlabí je těsně pod vrcholem a Pelhřimov mírně za půlkou. Jejich vzájemné střety navíc vyplývají pozitivně pro Vrchlabí. Zimní stadion v Pelhřimově nepamatuje od návratu HC Stadion do druhé ligy výhru domácího celku. Vrchlabí tam dokázalo dvakrát zvítězit 6:4 a ve zbylých utkáních na vrchlabském ledě je poměr výher 1:1. V sezóně 2013/14 sice Vrchlabí těsně prohrálo 3:4, ale porážku na domácím ledě Ledním Medvědům oplatilo o rok později, když zvítězilo 7:4. Co však oba týmy spojuje je podobné věkové složení kádru, jelikož za Pelhřimov nastupují pouze dva třicátníci a i Vysočané tak staví převážně na mladých a perspektivních hráčích.

Pelhřimov už v letošní sezóně vyzkoušel všechny tři brankáře. Na pouhých dvacet minut se do branky podíval Jan Čekal, kterého se ve středu asi nedočkáme. Za domácí však může nastoupit jak Martin Černý, tak i Dominik Svoboda. Oba gólmani mají v sezóně podobné statistiky a Černý má jen o jeden start víc.

Z obranných řad se Vysočani zatím moc neprosazují a jejich nejofenzivnějším bekem je Jakub Kůrka se třemi body.

V útoku se dá čekat největší nebezpečí od Martina Hadravy a jihlavského odchovance Filipa Kasalého, kteří v sezóně zatím nasbírali shodně po deseti bodech.

Více než 180km vzdálený Pelhřimov, který je pro obyčejného diváka známý především jako město kuriozit a slavným krematoriem, vyniká v hokejovém světě svojí tradicí. Ta sahá až do roku 1931 a na druholigové poměry se pyšní také vysokou kapacitou stadionu. Na pelhřimovský stadion se totiž vejdou celé tři tisícovky fanoušků.