HC Stadion Vrchlabí – HC Krkonoše
A Team

HC Krkonoše

04.08.2015
Jana Poskerová

Kromě nejstarších mládežnických kategorií, které už jsou na ledě v Trutnově, si hokejová mládež ještě užívá zasloužené volno. Letní příprava pro ně hromadně začala výstupem na Žalý a skončila poslední červnový víkend. Přinášíme přehled toho, co hráči HC Krkonoše absolvovali.

Přípravka
Tréninky byly pravidelně 3x týdně: úterý, čtvrtek, pátek. Pro letošní přípravu na suchu se vyzkoušel nový model a to v podobě jednoho společného tréninku s vrchlabskými fotbalisty. Tyto tréninky probíhaly každé úterý na fotbalovém hřišti v Hartě, ve spolupráci s fotbalovými trenéry, zaměřené byly především na rozvoj obratnosti, osvojování fotbalových dovedností, zařadila se také silová průprava a samozřejmě nesměla chybět samotná hra, která je základním požadavkem v tréninku malých dětí. Společné tréninky hodnotí trenér Tomáš Jirků velmi kladně a rád by v nich pokračoval i v příštích sezónách. Pro čtvrteční tréninky byl v květnu využit areál Vejsplachy a v červnu areál manželů Zátopkových. Trénink byl zaměřen především na rozvoj rychlosti a obratnosti. Starty z různých poloh, obratnostní dráhy a štafety byly nedílnou součástí většiny tréninkových jednotek. Páteční tréninky probíhaly na inlinové ploše zimního stadiónu a v tělocvičně na Liščím kopci. Pro příští sezónu se plánuje větší využití tělocvičny a zaměření na základy nářaďové gymnastiky, která je vhodná pro rozvoj obratnosti a síly.

Ročníky 2005-2006
Letní příprava začala klukům 4.5.2015 kdy se kluci lehce zahřáli a protáhli, aby hned druhý den absolvovali vstupní testy, které jsou předepsané metodiky českého svazu ledního hokeje. Testy obsahují test rychlosti, test agility, test agility s kuličkou, test síly - dřep na jedné noze, test pohyblivosti – přesah. Trenéři Bláha a Jakubec naordinovali klukům tréninky 3x v týdnu, tedy pondělí (Vejsplachy), úterý (zimní stadion), čtvrtek (Zátopek). Tréninky byly zaměřeny na rozvoj síly a silových schopností, rozvoj agility-pohybových schopností, rozvoj rychlosti-rychlostních schopností a především hry, na které se kluci těšili nejvíc. Poslední třešničkou letní přípravy byly výstupní testy, které proběhly 25.6 a kde kluci dokázali, jak se v jednotlivých testech zlepšili. Borcům patří velký DÍK za to, s jakou chutí a v jakém počtu chodili na tréninky.

Ročníky 2002, 2003, 2004
Letní příprava začala i končila testy. Na konci přípravy bylo vidět jasné zlepšení kondice všech hráčů. Příprava byla zaměřena na všeobecné rychlosti a různé hry na reakci v prostoru. Tréninkové jednotky probíhaly na zimním stadionu, kde byly kruhové tréninky a individuální činnosti jednotlivce. Atletické hřiště a městský park byl využíván pro zlepšení rychlosti, obratnostní rychlosti a reakci v prostoru, která probíhala formou her. Ročníky 2003 a 2004 byli s Petrem Horákem na fotbalovém turnaji hokejových týmů v Poděbradech, kde hráči skončili na krásném třetím místě, což pro ně byla třešnička na dortu na konci přípravy.

Mladší dorost a starší dorost
Tým měl naplánované tři tréninkové jednotky týdně a k tomu ještě nedělní bruslení na inlinech. Tréninkové jednotky probíhaly společně s kategorií mladší DOROST. V první části přípravného období byly tréninky zaměřeny na získání vytrvalosti a rozvoj silových schopností. Na konci období se příprava zaměřila spíše na rozvoj rychlosti a dynamiky. Do všech tréninkových jednotek byly zařazovány hry, které směřují k rozvoji rychlosti, obratnosti a orientace v prostoru (různé typy honiček, hokejbal, in-line, florbal, házená, ragby atp.).

Kromě tréninků pomohli hráči s organizací sportovního dne a zúčastnili se také akce "Čistíme Krkonoše." Poslední dva týdny prázdnin budou probíhat hokejová soustředění a od září se již rozjedou soutěže a plné tréninky.

Zpracováno dle podkladů trenérů a vedoucích mužstev HC Krkonoše