HC Stadion Vrchlabí – Aleš Cerman: Na lavičce žádný hráč nevyrostl
Rozhovory

Aleš Cerman: Na lavičce žádný hráč nevyrostl

12.04.2015
Jana Poskerová

Zklamání a naštvanost - to bylo to, co cítili fanoušci druholigového Vrchlabí v prvním kole play-off. Dobře rozjetou sezónu ukončila chyba a A-tým tak předčasně skončil. O odehraných zápasech a přípravě na nadcházející herní rok 2015/2016 jsme mluvili přímo s majitelem klubu panem Alešem Cermanem.

„Nechci se už vracet k tomu, co se stalo. Už jsem k tomu řekl dost. Byla to obrovská chyba, ze které jsme se všichni poučili. Všichni si uvědomujeme, že to pro nás byla velká ztráta jak herní, tak finanční, zároveň je to pro nás i zkušenost a poučení, jak dělat hokej lépe. Určitě bych chtěl za vynikající sezónu poděkovat hráčům, fanouškům a partnerům. Zvlášť si vážím všech, kteří nám svou podporu vyjádřili i po nezdařeném konci,“ shrnuje neoprávněný start vrchlabského hráče Aleš Cerman.

S výkonem týmu je majitel spokojen. Vrchlabí po základní části skončilo na 5.místě v tabulce, což byl výsledek, který se ani nečekal. Cíl byl být v první desítce. A pro následující sezónu je cíl jasný – skvělé umístění z roku 2014/2015 udržet.

Tým 2015/2016
„Připravujeme nový tým, jsou jména, která už diváci na vrchlabském ledě neuvidí, počítáme také s novými hráči, prostě tak, jak je to obvyklé. Teď bych řekl, že kostra týmu zůstane z předcházejícího roku. Opět budeme stavět na našich domácích hráčích, tým doplníme juniory. Oproti loňské sezóně budou junioři kmenoví hráči HC Stadion Vrchlabí a v HC Krkonoše budou mít vyřízené střídavé starty. Naše strategie je pořád stejná a to vytvořit tým převážně z našich odchovanců. Pepa Řeháček už na trenérském postu nebude, jsem rád, že u nás působil a děkuju mu za to, ale on sám má ambice trénovat výš. Novou trenérskou dvojici oznámíme zhruba během čtrnácti dnů. Dotahujeme ještě nějaké administrativní věci. A na trenérovi bych pak také nechal, aby zveřejnil jména hráčů. Jednáme s Hradcem i Boleslaví o střídavých startech jejich juniorů, v té době budou již přesnější informace. Každopádně trváme na tom, aby naši junioři dostali více šancí, na lavičce ještě žádný hráč nevyrostl. Řešíme také pozici gólmana, rovnou příležitost dostanou Abrahám se Sobotkou, ale potřebujeme zkušeného brankáře na pozici jedničky, který zároveň zaštítí naše mládežnické gólmany, bude se jim věnovat a učit je. Příprava na ledě začne pak 10.8. Od května budeme opět hrát inline.“
S pozicí nové trenérské dvojice úzce souvisí také pozice sportovního manažera. Tato funkce bude pro nadcházející působení HC Stadion Vrchlabí spojena s pozicí šéftrenéra mládeže. Sportovní manažer bude mít na starosti jak A-tým, tak mládežnické kategorie, komunikaci s médii, rodiči a potažmo i fanoušky. Vyvolené jméno je v této chvíli známo, ale stejně jako u trenérské dvojice bude zveřejněno během čtrnácti dnů. Nejedná se o žádné mlžení, či zatajování informací, klub chce pouze dotyčným poskytnout dostatečný čas, aby si vyřídili potřebné náležitosti a pak už se plně věnovali vrchlabskému hokeji.

Dohady o první lize ve Vrchlabí
Proběhlo jednání s Hradcem Králové, ale nedopadlo. Hradec tedy navázal spolupráci s litoměřickým klubem. Vrchlabský klub samozřejmě těší, že je o něj zájem ve vyšší soutěži, ale první ligou by vzala za své vrchlabská priorita „Hrajeme s odchovanci“. Někdo může namítat, že je jich i ve stávající soutěži málo, ale není tomu tak, a to jak v případě startů juniorů, tak v počtu hrajících hráčů. Chce to jen se dobře dívat a počítat. S první ligou se tedy ve Vrchlabí v dané situaci nepočítá. Stejně tak se vůbec neuvažuje, že by kromě A-týmu II.ligy byl ještě B-tým. „To opravdu neplánujeme, ani jsme o tom nikdy nepřemýšleli. Dobře funguje liga neregistrovaných, na B-tým bychom těžko hledali hráče, finance a také by to přineslo komplikace na ledě,“ dementoval šeptandu majitel.

HC Krkonoše
„Nebudeme si nic nalhávat, letošní sezóna moc úspěchů nepřinesla,“ je upřímný majitel klubu. „Doplatili jsme na odchody našich dobrých hráčů do extraligových klubů. Pro nás je dobrou vizitkou, že je o naše kluky zájem a oni mají úspěch (Tomáš Kynčl, Jakub a Filip Moníkovi, vícemistři v extralize staršího dorostu s Hradcem pozn.redakce) , ale jejich domovský klub na to pak doplácí nedostatkem silných hráčů. Našim odchovancům nebráníme v odchodu za lepším, ani po nich nechceme odstupné a budeme v této filosofii pokračovat i nadále. Nezbývá, než doufat, že kluci nám vložené dovednosti vrátí, třeba v seniorech.“

Tým si teď v dubnu užívá zaslouženého volna, pozvolna se rozjede suchá příprava a o prázdninách se začne dělat led, aby v srpnu začala příprava na ledě, mládež naskočí do tréninku o soustředění a v září to opět vše vypukne, jak s tradičními, tak s novými soupeři. „Chtěl bych všem popřát hezké léto, příjemnou dovolenou a v záři se uvidíme na zimáku,“ loučí se Aleš Cerman.